не, никъде там няма газ.
аз си мислех за някаква комбинация между маслени радиатори и климатици, не знам дали е добра идея
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68
- специалист
32 мнения в "отопление на голямо помещение"
naydenov_e
- помощник
AntonBM
- специалист
LazarGanev и vanko68 са те насочили правилно. За толкова голямо и високо помещение верният избор е лъчисто отопление. Бих добавил само, че тези отоплителни тела не са само газови. Има и електрически и те са чувствително по-евтини, но произведената от тях топлина е по-скъпа. Все пак, ако не смяташ да отопляваш помещението много често и за дълго време те са добро решение.
naydenov_e
- помощник
добре, ще го помисля
иска ми се да разбера приблизително поне, колко е голяма разликата ако се топля на най-изгодния вариант (доколкото знам) за месечна сметка - климатици, и най-най-скъпия като месечен разход - маслени радиатори.
знам че никой не може д акаже сума за сметката за тока, но ми се искаше някакво прлиблизително изчисление за разликата.
защото разликата е в хиляди за инвестицията.
благодаря
иска ми се да разбера приблизително поне, колко е голяма разликата ако се топля на най-изгодния вариант (доколкото знам) за месечна сметка - климатици, и най-най-скъпия като месечен разход - маслени радиатори.
знам че никой не може д акаже сума за сметката за тока, но ми се искаше някакво прлиблизително изчисление за разликата.
защото разликата е в хиляди за инвестицията.
благодаря
ivanovrg
- специалист
имаше из форума калкулатор за смятане на топлинните загуби
аз с него си смятах една стая и сложих един електромер само за радиатора да проверя колко са верни сметките
излезе ,че е много точно смятането
сметни си с него и ще видиш колко са ти загубите(респективно колко ще ти трябва да топлиш) и лесно ще сметнеш приблизително колко ще са ти разходите на месец
мисля че лъчевата топлина ще е най добре за такова помещение и няма да има много значение загубите на помещението
аз с него си смятах една стая и сложих един електромер само за радиатора да проверя колко са верни сметките
излезе ,че е много точно смятането
сметни си с него и ще видиш колко са ти загубите(респективно колко ще ти трябва да топлиш) и лесно ще сметнеш приблизително колко ще са ти разходите на месец
мисля че лъчевата топлина ще е най добре за такова помещение и няма да има много значение загубите на помещението
AntonBM
- специалист
Критерият за определяне на това кое е по-евтино е цената на 1 kWh топлина произведен с различните машини. Много грубо:
С климатици ще се топлиш при цена 6 стотинки за 1 kWh.
С природна газ цената е към 8 ст./1 kWh
С маслени радиатори или електрически лъчисти отоплителни тела - отоплението е равно на цената на тока - към 17 ст./1 kWh (зависи от тарифата ти) – на тази база 17 стотинки са смятани и климатиците.
При лъчистото отопление има едно понижаване на цената с 15-20% дължащо се на това, че не е необходимо да се поддържа висока температура в помещенията. С това отопление се създава усещането, че е по-топло с около 2-3 градуса сравнено с други отоплителни тела – т.е. при отопление с лъчисто отопление 18°С създават, комфорт като 20° с конвективно отопление. При по-ниски температури този ефект се усилва.
Също много грубо – за поддържане на 18-20°С при външна температура под -10°С в твоето помещение ще трябват към 25 kWh (85 BTU). При около 0°С ще ти стигнат 18 kWh (61 BTU).
С климатици ще се топлиш при цена 6 стотинки за 1 kWh.
С природна газ цената е към 8 ст./1 kWh
С маслени радиатори или електрически лъчисти отоплителни тела - отоплението е равно на цената на тока - към 17 ст./1 kWh (зависи от тарифата ти) – на тази база 17 стотинки са смятани и климатиците.
При лъчистото отопление има едно понижаване на цената с 15-20% дължащо се на това, че не е необходимо да се поддържа висока температура в помещенията. С това отопление се създава усещането, че е по-топло с около 2-3 градуса сравнено с други отоплителни тела – т.е. при отопление с лъчисто отопление 18°С създават, комфорт като 20° с конвективно отопление. При по-ниски температури този ефект се усилва.
Също много грубо – за поддържане на 18-20°С при външна температура под -10°С в твоето помещение ще трябват към 25 kWh (85 BTU). При около 0°С ще ти стигнат 18 kWh (61 BTU).
naydenov_e
- помощник
много благодаря за изчерпателната информация, AntonBM, беше много полезна
понеже ще работим в това помещение не всеки ден , а през 2-3 дена, няма да трябв ад асе топли всеки ден.
ако има работа за всеки ден - сметката за отпления изобщо не я броя. но сега положението е тежко и работим рядко
след кратки изчисления по вашите параметри, сметката за климатиците е 3 пъти по -малка от тази за радиаторите. или за месец минимума е 100 лв максимума 250 , приблизително
а за маслените радиатори - тройно повече
затова аз си мислех за следната комбинирана схема:
да имам наприме 4 радиатора, както и 2 климатика
с климатиците бързо обържам въздуха докато добре нагреят радиаотрите 2-3 часа
а ако ми пречи духането на климатиците - ги спирам и оставам само на радиаторите
има ли смисъл в тояа което предлагам?
понеже ще работим в това помещение не всеки ден , а през 2-3 дена, няма да трябв ад асе топли всеки ден.
ако има работа за всеки ден - сметката за отпления изобщо не я броя. но сега положението е тежко и работим рядко
след кратки изчисления по вашите параметри, сметката за климатиците е 3 пъти по -малка от тази за радиаторите. или за месец минимума е 100 лв максимума 250 , приблизително
а за маслените радиатори - тройно повече
затова аз си мислех за следната комбинирана схема:
да имам наприме 4 радиатора, както и 2 климатика
с климатиците бързо обържам въздуха докато добре нагреят радиаотрите 2-3 часа
а ако ми пречи духането на климатиците - ги спирам и оставам само на радиаторите
има ли смисъл в тояа което предлагам?
AntonBM
- специалист
Комбинираното отопление е добро решение, но има няколко тънкости. Ако помещението е много студено, климатиците трудно влизат в режим! Не случайно съм ти дал мощностите в BTU (британски топлинни единици). По тях се избират климатиците. За твоето помещение ти трябват поне 2 климатика от по 30 BTU и 4 радиатора по 2 kW.
Аз бих сменил радиаторите с електрически лъчисти отоплителни тела със същата мощност. Така ще имаш комбинация от лъчисто и конвективно отопление. Ако радиаторите са маслени – цялото ти отопление е само конвективно и топлият въздух ще е в горната част на помещението. Долу на земята почти няма да се усеща. Климатиците ще разбъркват въздуха, но ако са монтирани много високо ще се бъркат, че помещението вече е топло и ще се изключват, а долу ще си е студено...
При комбинация ЕЛ-лъчисти тела и климатици ще се получи по-равномерно затопляне. Лъчистите тела ще пречупват въздуха (затоплят пода и повърхностите в стаята) и след това може да се изключват, а отоплението да продължи на климатици.
П.П. Маслените радиатори също излъчват IR-лъчи. Те също ползват ефекта на лъчистото отопление, но по-слабо. Има много по-евтини варианти от тях с по-силен лъчист ефект... Старите печки от тип ЛЪЧ със светещите реотани са такива. Сега по магазините се продават по-нови модели. Има за висок стенен монтаж с термостати и т.н. При монтажа ги третирай като осветителни тела – слагай ги така, че да осветя цялото помещение. Като цяло има 2 вида – високо температурни и ниско температурни. Нискотемпературните са по-хубави, но скъпи. С високо температурни се постига почти същият комфорт ако са комбинирани с климатици – както мислиш и ти.
Аз бих сменил радиаторите с електрически лъчисти отоплителни тела със същата мощност. Така ще имаш комбинация от лъчисто и конвективно отопление. Ако радиаторите са маслени – цялото ти отопление е само конвективно и топлият въздух ще е в горната част на помещението. Долу на земята почти няма да се усеща. Климатиците ще разбъркват въздуха, но ако са монтирани много високо ще се бъркат, че помещението вече е топло и ще се изключват, а долу ще си е студено...
При комбинация ЕЛ-лъчисти тела и климатици ще се получи по-равномерно затопляне. Лъчистите тела ще пречупват въздуха (затоплят пода и повърхностите в стаята) и след това може да се изключват, а отоплението да продължи на климатици.
П.П. Маслените радиатори също излъчват IR-лъчи. Те също ползват ефекта на лъчистото отопление, но по-слабо. Има много по-евтини варианти от тях с по-силен лъчист ефект... Старите печки от тип ЛЪЧ със светещите реотани са такива. Сега по магазините се продават по-нови модели. Има за висок стенен монтаж с термостати и т.н. При монтажа ги третирай като осветителни тела – слагай ги така, че да осветя цялото помещение. Като цяло има 2 вида – високо температурни и ниско температурни. Нискотемпературните са по-хубави, но скъпи. С високо температурни се постига почти същият комфорт ако са комбинирани с климатици – както мислиш и ти.
naydenov_e
- помощник
да, звучи разумно това което предлагаш
разглеждах из нета и тези нискотемпературни отоплителни уреди са около 400 лв за 2000 и нещо вата
имаш ли някакви идея за подходящи модели и марки...
и пак много благодаря
разглеждах из нета и тези нискотемпературни отоплителни уреди са около 400 лв за 2000 и нещо вата
имаш ли някакви идея за подходящи модели и марки...
и пак много благодаря
Тема "отопление на голямо помещение" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература