Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Gek написа:
LazarGanev написа:
Първата цифра означава присъединителен размер, а втората - остатъчен напор. Това е най-малката помпа и тя е предостатъчна. Соларната издържа на по-висока температура, но може да ползваш и обикновена - без друго с тоя панел трудно ще прегрееш бойлера, особено пък ако сложиш 120л.
За да разбера какво означава "остатъчен напор" моля те дай ми пример каква трябва да е слънчевата система че да се наложи използването на "25-50" или "25-60"?
Има трискоростни и двускоростни. Може ли да използвам двускоростна? Всъщност за какво са ми няколко скорости?
Двускоростните помпи на Грундфос са обозначени например 25/4, 25/6, 32/6, а трискоростните 25/40, 25/60, 32/60. За съжаление всички соларни на грундфос са тристепенни. Ако искаш двустепенна, то тя ще е обиновена, серия ΒASIC
Gek - специалист
ОК, благодаря за отговорите. Мисля ако е GRUNDFOS да е UPBASIC 25-4.
Може ли някой да ми каже аналог на горната помпа марка WILO? Търся по-ниска цена, а съм чувал че WILO са по-евтини, но със същото качество.
naskov - майстор
Цените са същите- WILO STAR RSB 25/4. За по-евтина помпа WILO STAR RSB 25/2. За качеството-не съвсем :)
2v6 - майстор
Gek написа:
...
По-малка разлика в температурите на входа и изхода на серпентината не означава ли и по-малко топлоотдаване към водата в бойлера? Не е ли по-добре примерно да влиза 70°C, а да излиза 60°C, демек 10°C отдадени на водата...?
...
Топлоотдаването се изчислява по следната формула:
Q=Cw.dT.F [W]

където:
Cw [Wh/(kg.K)]- специфичен топлинен капацитет на топлоносителя, около 1
dT [K] - температурна разлика вход-изход
F [kg/h] - дебит на топлоносителя

Когато намалиш дебита F, увеличаваш пропорционално dT - пренесената топлина Q остава една и съща.

После има отдаване на топлината от топлоносителя към серпентината. Грубо се смята така:
Q=dT.S.Ro [W]

dT [K] - температурната разлика между средната температура на топлоносителя и серпентината.
S [m2] - топлообменна повърхност
Ro [W/(m2.K)] - коефициент на топлопреминаване

В случая Ro зависи от скоростта на водата, като при по-голяма скорост топлопреминаването е по-добро. При скорост 0 няма топлопреминаване :idea:

За едно панелче каквато и помпа да сложиш няма да сбъркаш :wink:
Препоръчвам ти вместо възвратен клапан да сложиш вентил с термоелектрическа задвижка :idea: - ще си спестиш U-колена и разход на ток.
filmatoplo - майстор
Преди години ви казвах да наредим 5 еднакви инсталации -тоест с еднакви панели и бойлер но всеки да ги монтира както си знае и после да сравним резултатите :wink: От трънката може и да искочи заек -най добрата инсталация ще взимаме занапред за еденица мярка .Да прежали някой 5 панела и 5 бойлера и да ни вика-рекламата му е сигурна-ще отворим специална тема тук .
Gek - специалист
2v6 написа:
За едно панелче каквато и помпа да сложиш няма да сбъркаш :wink:
По принцип системата я правя с възможност за добавяне на още един панел. В такъв случай трябва ли да премисля пак модела на помпата?
2v6 написа:
Препоръчвам ти вместо възвратен клапан да сложиш вентил с термоелектрическа задвижка :idea: - ще си спестиш U-колена и разход на ток.
Това ми е много важно и те моля да ми поясниш какъв е тоя вентил с термоелектрическа задвижка? Много искам да си спестя това U коляно. Не те разбрах как ще спестя и разход на ток???
filmatoplo - майстор
Тук един клиент ми постави за задача да стопля 2 бойлера по 80 литра със серпентина хоризонтални , работят в момента само на ток .Ще им сложа 2 панела селективни на Сънсистем 2,15 площ на 1 брой . Ще има загуби по 40 метровия тръбен участък независимо от изолацията 13 мм , освен това са в кухня на пицария -яка консумация .Тъкмо с тия панели да компенсира и върши работа . :wink: -тръбите медни фи-18 , оригинал помпена група -грундфос , и куп юпиеси и контролери и антифризи .Ко ти пука лято иде. :wink:
naskov - майстор
След като ще имаш яка консумация не е ли по добре два колектора по2.7м2 :? Поне при такива случаи аз такива слагам .
filmatoplo - майстор
Сега ще е тест с тия че са поръчани , за друг път тъкмо ще знам след като я пусна в действие . :wink:

Тема "Final questions, или завършека на една соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: