• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Mapek - специалист
В неговия случай определено водния стълб ще е повече от 2м.
Пли положение, че стандартен етаж е поне 2,40м, а помпата и разширителя са в двете крайни точки пак ще ги има въпросните 2м.
Бих се съгласил, че е възможна циркулация като часност, особено ако се използва по-мощна помпа, за по-висок воден стълб или е ограничен потока през радиаторите по някакъв начин. Тези 2 метра също си мисля, че не са константа...
Циркулацията през разширителя в крайна сметка не задължително да е нежелателна /частни случаи - всякакви/ :wink:
И все пак, за това дето се изказа, че не може ти да грешиш: наистина ли качваш до разширителя студената като на скица 2?
LazarGanev - "Велик майстор"
Mapek написа:
И все пак, за това дето се изказа, че не може ти да грешиш: наистина ли качваш до разширителя студената като на скица 2?
Какъв е проблемът в това? (не се заяждам :) )
Последна промяна от LazarGanev на нед юни 06, 2010 9:28 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Скица 2 - си е точно така както е нарисувано , ама испълнено буквално .Само че аз на скиците 1и 2 не виждам аксонометрия на 3 етажа . Правил съм по схеми 1 и 3 и съм ял попарата и после съм преработвал . схема 1- прави циркулация през съда , схема 3 -пък изхвърляше течност от съда взимайки въздух от обезвъздушителите и това действаше като сервоапарат на спирачките . :wink:Във физиката го има тоя раздел - най показателно е точенето на бензин с маркуч от резервоар в туба . :)
Mapek - специалист
Не виждам аналогия между точенето на бензин /закона за скачените съдове/ и случая, който описваш поскица 3. Аз нямам повече какво да кажа.
PCL82 - майстор
Много хора карат по инерция с някои практики и стават грешки.

Когато помпата е на студената вода в цялата система има подналягане и само в точката на присъединяване на РС към системата налягането е колкото атмосферното.

При тази система е възможно засмукване на въдух, когато височината на РС до най-високия радиатор е по-малка от напора на помпата. Т.е. РС трябва да е на повече от 2м от най-високия радиатор (серпентина на бойлер). Предимствата тук са ниската работна температура на водата и по-ниското входно налягане на помпата около 0,5м. Т.е между помпата и РС трябва да има мин. 0,5м воден стълб.

За да се избегне засмукването на въздух помпата може да се сложи на топлата вода. Така всяка точка от системата е с налягане над атмосферното и само при РС е равно на атмосферното.

Проблемите тук са високата работна температура на водата, но в границите на допустимото за масовите помпи и по-високото входно налягане за помпата- около 3м. Т.е между помпата и РС трябва да има мин. 3м воден стълб.
PLOCHKATABG - специалист
Преди бях написал мнение по въпроса, но го изтрих, ще го напиша пак .
за мен варианта от предложените е №2 . Отворен тип система разширителя се слага на най висока точка на системата, има само един извод и през него не циркулира вода. Повдигането на нивото върши работата на мембраната на затворен тип система . Отворен тип система е за предпочитане за камина .
filmatoplo - майстор
Слушай хората които всеки ден това им е работата , днес 2 системи съм зареждал с течност . :wink: Пък си прави системата както знаеш -после да няма въпроси -нещо шуми,не топли един радиатор , камината завира и др.тона ми е приятелски . :)драсни нова схема -с разпределението на етажите и как смяташ да се направи .зимата имах оригинален проект на една парна инсталация на един дом за стари хора , но го върнах след работа .
  • 1
  • 2

Тема "моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: