Най - вълнуващия въпрос зимно време.
единак - специалист
И мен ме чака същото упражнение, само че моята камина тежи 161кг празна. Облицовката е едно на ръка, ще използвам итонг. Обаче не мога да се доверя на носещата му способност, особено в дългосрочен план. Решил съм да си направя стойка от винкел, примерно 5х5, да я фиксирам за пода и около нея вече да зидам итонг, картони и т.н.
subzero - специалист
моята е малко по тежка 175 кг празна, но май ще си го направя с еденични тухли и отгоре ще си отлея основата с арматура пък дано да нямам за напре проблеми :)
pavkatay - майстор
Имало и други неверници като мен
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
Днес си правих и установка за тестване на носещата способност на пантите на ПВЦ дограма.
Почти бях сигурен в резултата,НО 1 (ЕДИН) винт от пантите на обкова -завит в металния усилител носи статично натоварване ПОНЕ 80 кг(толкова съм аз :) ).А винтовете са 4 или 8.
В случая с газобетона съм абсолютно сигурен, че тези 200 кг. са като детска играчка поставена върху нощно шкафче. Най-елементарния тест може да го направите с една дъска, блокче газобетон и 3-ма приятели(с нормално тегло).
А контакта на бетон с висока температура води до нежелани пукнатини.
subzero - специалист
но pavkatay има и др което ми минава през ума. ако няма тази основа от бетон с арматура най отгоре а я поставя само върху блоковете итонг се претеснявам да не би камината да ги разсече понеже тя няма крака на които да стъпи а е ламарина няколко мм и тежеста няма да може да носи целия блок итонг а ще е само в средата и да не го сцепе на две :? или си мислих ако ме посъветвате само с итонг отгоре да сложа плосък винкел или по дебела ламарина която да разпределя тежеста по целия блок
pavkatay - майстор
subzero написа:
.......или си мислих ако ме посъветвате само с итонг отгоре да сложа плосък винкел или по дебела ламарина която да разпределя тежеста по целия блок
Това ти е спокойствието и истината :)
subzero - специалист
pavkatay а ти в това сигурен ли си че ще издържи или само предполагаш? защото ако не издържи ще стане голяма беля :sad:
Transporterr - специалист
направи го с бетонна плоча с арматура. дъното на камината много малко излъчва топлина особенно ако е монтирана правилно и въздуха циркулира под него. :)
pavkatay - майстор
subzero написа:
pavkatay а ти в това сигурен ли си че ще издържи или само предполагаш? защото ако не издържи ще стане голяма беля :sad:
Ами пробвай го за да си сигурен :) .
А ако колегата е прав,че няма да се нагрява много основата
satansho написа:
направи го с бетонна плоча с арматура. дъното на камината много малко излъчва топлина особенно ако е монтирана правилно и въздуха циркулира под него. :)
си го направи с бетон за да си спокоен.
subzero - специалист
ще видя какво ще направя тая седмица и ще ви кажа резултата :)
единак - специалист
За издържане ще издържи... Слага се твърда подложка върху итонга и отгоре камината.
Аз обаче се отнасям с голяма доза съмнение към функцията на итонга в дългосрочен план, конкретно за тази цел. Из форума има доста писано, в други форуми също. Не мога да навляза в големи подробности, защото не съм специалист, но основните проблеми идваха от различни температурни разширения, с последващо напукване. При 200кг отгоре не бих рискувал след 4-5г камината изведнъж да провисне и то в най-неподходящия момент, например. Пък и има вибрации от помпи, движение на вода и какво ли още не. Може би за по-леки камини ще е подходящо.
В моя случай предпочитам да заложа на метална конструкция, макар че мислех и да лея бетон. Ще стане еднакво здраво, но десет пъти по-бързо и лесно. Освен това ако се наложи все пак някакъв ремонт или поправка няма да е свързано с къртене и ново леене, а само с едно преместване.
Може и да бъркам, признавам, не съм навлизал в големи подробности, когато го мислих. Момента на изпълнение обаче наближава и ще се радвам да чуя мнения.

Тема "изграждане на камина Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: