• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
velsi - Почетен майстор
Да бе да. Ела да видиш как Дайкин прави 27 градуса през зимата. Без да ме интересува колко е навън. Вярно, в кухнята е, която е доста малка, но пък и климатика е малък. Но пък е оригинален, японски, на 100 волта.
torbalan - Дървен философ
японците правят вълшебни климатици - за тях законите на физиката не важат...
в японския климатик - водата замръзва при -100 градуса по целзии :)))
velsi - Почетен майстор
В климатиците няма вода. А тази, която е във въздуха и е причина за заскрежаването на външния топлообменник не е толкова голям проблем, защото хората са направили системата за дефрост както трябва.
ако четеш какво пиша, вероятно нямаше да се налага да повтарям...

когато външното тяло се обледени - климатика включва системата за размразяване (дефрост, дето му викаш) и ефективността заминава в кереча...

влагата във въздуха е основния и най-голям проблем на отоплението с климатик... за това хората са измислили термопомпата, при която външното тяло е заменено с топлообменник, който или е вкопан в земята или се използва топлината на подпочвената вода (стига да е налична)
velsi - Почетен майстор
tobalan написа:
ако четеш какво пиша, вероятно нямаше да се налага да повтарям...
Напротив. Внимателно прочитам всяко едно мнение в този форум. Твоите не правят изключение. Обаче от написаното оставам с убеждението, че изобщо не си наясно как работят климатиците и в частност как се размразяват. Говориш за някакъв нагревател... Няма такива неща. Сега е лято, но живот и здраве, ако на зима видиш замръзнал японски климатик моля те снимай го да го видя и аз.
Последна промяна от velsi на ср юни 30, 2010 10:49 pm, променено общо 1 път.
ebahti - майстор
мойто менте Хайер при -20 не е замръзвал,условието е да не го изключваш...вътре топло с ниска сметка за ток,е важна е и дограмата,и изолацията..........
tinalex - специалист
Преди 3 години се отказах от ТЕЦ.С 2 инвертора Фуджицу съм,конвектор в спалнята и банята.Температурата се поддържа 24 градуса зимата,щото съм зиморничав.Последната ми сметка от ТЕЦ-а беще 1680лв за отоплителен сезон.Двустаен панел.Няма никакви проблеми с климатиците.При тази цена на тока и бъдещата на парното си заслужава.Инвестицията в началото е голяма,но се избива.А независимостта от топлофикация си заслужава.Препоръчвам.Крайно време е да закрием топлофикация.
аз също съм за идеята човек да се отърве от ТЕЦ-а...
filmatoplo - майстор
Всичко което завършва на -Фикация :wink: заробва .
pavelari - майстор
Дефекация :)

Колко алтернативи предлага паза в момента - то са климатици, то са конвектори, то са бойлери и все са по-евтини от парното - дори да си купите по едно от всички!!! Климатика си трябва поне за лятото. За зимата е добре да има конвектор. Ако не изключвате климатика изобщо - той не би трябвало да замръзне, освен ако конденза не се отвежда на вън и замръзне самата тръбичка, което води до качване на леда към перката /това се предотвратява с нагревателни кабелчета по 30-50 вата/.
Tinalex - имам същия горчив опит!! Просто нещата се изплащат още на първата година, дори не е перспективна инвестиция дето се изплаща десет години а просто покупка :)

Ако нормално плащате 100 лв. на месец за парно и в един момент по телевизията казват: "Вдига се цената на парното с 5 %"
Бам - получавате сметка 200 лв. как става това?
решение: 5% са 5 на 100. 100-те се прибавят към вашата сметка и оставате с 5 стотинки в джоба.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "топлофикация или климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: