Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
montoya написа:
Нещо неясно има тук. Старите тръби които за метални и опасват апартамента на какъв принцип са поставени - за движение на самотек или за работа с помпа!? Печката на мястото на един от предвидените радиатори ли ще бъде!? Радиатори имаш стари чугунени или ламаринени или нови ще купуваш!?
Ами тръбите слизат в гаража и както писах по-горе на времето там е имало електро котле. Всички тръби влизаха в така да го нарека "бойлера" на това котле (саморъчна изработка).
Системата според мен е работела термосифонно, помпа никъде нямаше нито пък място за такава.
А за печката, да мисля да я включа на мястото на единия от радиаторите.
Радиатори за сега не съм купувал, но най-вероятно ще се спра на стоманени заради цената.
montoya - майстор
Значи ти към гаража тръбите ще трябва да ги изолираш, да не въртиш вода през тях. Какви са приблизителните цолажи на главните тръби към/от гаража и тръбите за присъединяване на радиаторите. На един преди 2 години зимата искаше същото, в стара инсталация на мястото на единия радиатор 16кв камина и на етажа 3 чугунени радиатора. Толкова не ефективна системата, че като го напълнихме, докато комина успя да вдигне 40 градуса при нея последния радиатор замръзна!
Gek - специалист
montoya написа:
Значи ти към гаража тръбите ще трябва да ги изолираш, да не въртиш вода през тях. Какви са приблизителните цолажи на главните тръби към/от гаража и тръбите за присъединяване на радиаторите. На един преди 2 години зимата искаше същото, в стара инсталация на мястото на единия радиатор 16кв камина и на етажа 3 чугунени радиатора. Толкова не ефективна системата, че като го напълнихме, докато комина успя да вдигне 40 градуса при нея последния радиатор замръзна!
Няма как да не въртя вода през гаража - нали в/у това се базира цялата идея. Явно нещо не си разбрал от моите писания. Тръбите в гаража само ще ги съединя по между си и ще ги изолирам с изолация.
Относно размерите на тръбите, писал съм на картинката по-горе.
Единствено се притеснявам за техния наклон, колкото и лек евентуално да е на някои места няма май как да съм 100% сигурен, че няма да имам проблеми с обезвъздушаването. И второ не съм сигурен дали от тръба 3/4 мога спокойно да захраня 2 радиатора по 3-4KW като малко преди всеки направя преход към 1/2???
PCL82 - майстор
Да свържеш двете тръби в гаража на късо ще доведе до разбаланс на цялата система.
Ако до сега е работила гравитачно, защото котлето е било по-ниско от радиаторите, сега най-вероятно няма да може защото камината ще е по-високо. Това значи, че ще трябва помпа. При помпата водата се движи по-бързо и ако скоростта е над 0,25м/с тръбите може да са без наклони. Дали това ще се получи при съществуващите тръби трябва да се сметне дебита при планираните радиатори. 3/4" трябва да стигнат за радиаторите, които искаш.
Помисли как ще предпазиш тръбите в гаража от замръзване. Можеш да ги вържеш пак на късо, но през кран, който да отвориш съвсем малко, колкото да не замръзнат.
Gek - специалист
PCL82 написа:
Да свържеш двете тръби в гаража на късо ще доведе до разбаланс на цялата система.
Ако до сега е работила гравитачно, защото котлето е било по-ниско от радиаторите, сега най-вероятно няма да може защото камината ще е по-високо. Това значи, че ще трябва помпа.
Аз на гравитачно не съм се и надявал. Виж, че на първия ми пост съм нарисувал помпа....
PCL82 написа:
Помисли как ще предпазиш тръбите в гаража от замръзване. Можеш да ги вържеш пак на късо, но през кран, който да отвориш съвсем малко, колкото да не замръзнат.
А относно замръзването според мен това не е проблем - ще заредя системата с антифриз и готово. Разбира се това не значи че няма да има дебел слой изолация по тръбите..
montoya - майстор
3/4 тръба носи към 15-17 кв, така че няма да имаш проблем с двата радиатора да ги захраниш.
Системата е екстра в такъв случай =D>
Gek - специалист
montoya написа:
3/4 тръба носи към 15-17 кв, така че няма да имаш проблем с двата радиатора да ги захраниш.
Системата е екстра в такъв случай =D>
а 1/2 тръба с каква мощност радиатори може да захрани???
LazarGanev - "Велик майстор"
Зависи от температурата на енергоносителя, но общо взето - 2 радиатора
filmatoplo - майстор
В нашето училище съм гледал щранговете -хоризонталните в мазето са фи-108 и от тях се пускат вертикални щрангове 1/2.Като на щранг има навързани по вертикалата 3 радиатора -сградата е триетажна. :? Няма такова нещо 1 цол за първия,3/4 за втория и 1/2 за третия-щото аз тъй ги правя.Правих де -сега работя с мед 28-22-18 или 22-18-15. :wink:
naskov - майстор
Aма парното си е с пара в училището. А твойте са с вода, нали :wink:

Тема "Искам да си направя локално парно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: