Най - вълнуващия въпрос зимно време.
limp3r - специалист
filmatoplo написа:
Човека питаше също и за допълнителен монтаж към котела на Четирипътен вентил :wink: , почти е задължителен -айде по меко -препоръчителен.Монтирай си такъв и си гледай кефа -няма да имаш конденз и катран в котела -за монтажа прочети по въпроса -захранване към бойлера се взима преди вентила с отделна малка помпа.Въпрос на желание и финанси -далеко сте ми , щеше да съм най търсения майстор. :wink: Предпазната серпентина е добре за чугунените котли , защото индиректно охлажда котела -не се препоръчва директно вкарване на студена вода в котела -има опастност от спукване .Също така пък чугунените котли са уязвими от спукване от замръз зимно време ако котела не работи-на вилата примерно забравен с дни.
Изображение
Нещо такова имаш предвид нали? Все пак ако имаш някоя снимка на монтиран трипътен вентил и я постнеш ще съм ти задължен :)
Не мога ли да мина без втора помпа? Бойлера ще е над котела или много близо до него.
filmatoplo - майстор
Това е схемата на Атмоса , за твоя котел иска само 4пътен вентил , за съжаление бойлера си иска помпа -през серпентината не може на термосифон -1 помпа е 100 лв .Зареждането на бойлера ще си го контролираш отделно и като се зареди бойлера помпата ще спира .4пътния вентил може да остане ръчно или да му се постави ел задвижка -контролирана от термостат или по прецизен контролер.
limp3r - специалист
filmatoplo написа:
Това е схемата на Атмоса , за твоя котел иска само 4пътен вентил , за съжаление бойлера си иска помпа -през серпентината не може на термосифон -1 помпа е 100 лв .Зареждането на бойлера ще си го контролираш отделно и като се зареди бойлера помпата ще спира .4пътния вентил може да остане ръчно или да му се постави ел задвижка -контролирана от термостат или по прецизен контролер.
Каква е точно идеята на четирипътния вентил? Да вдига темп. на входящата вода ли? Дай малко по-подробно относно монтажа му, моля ти се, че направо ми бръмна главата от четене из нета :? Не се мисля за прост ама...сега навлизам в тая област и ми отнема време докато схвана :D И още нещо: и на двете помпи ли да слагам контактни термостати да ги пускат и спират?
В упътването котела е с монтиран трипътен смесителен вентил.
Изображение
filmatoplo - майстор
Да това е 3пътен смесителен вентил , но в случая това е грешно -защото регулира водата която постъпва към радиаторите но не усигурява висока температура навръщане в котела .Ще бъде правилно ако имаше и още 1 3пътен термовентил на долната тръба с байпас на топлата.За да се избегнат тези сложнотии се монтира направо 1 четирипътен вентил -100 лв , задвижка 170-190 лв , или контролер или с контактни термостати се регулира задвижката .Термостатите са по 25лв , контролера забравих колко беше -200 лв ли :? Ако се прави пък с термовентил 214 лв и трипътния от снимката 100 лв -той може да се управлява и ръчно -наглася се на определена температура 65-75 гр която да праща към радиаторите независимо че котела е на 85-90 градуса .Това последното е Атмосовата схема .4 пътния пък вентил разделя двата кръга малък -котелен и голям -радиаторен .Ако температурата навръщане е под 60-65 градуса вентила е разделил кръговете -котела си загрява сам за себеси , и радиаторния кръг си върти сам за себеси -загрее ли котела вентила отваря и пропуща топла вода към радиаторите съответно и се връща такава в котела .Но осети ли че температурата пада в котела пак си регулира температурата навръщане.Това на практика става за секунди до минута -вентила се врътка постоянно и радиаторите не разбират студ нито пък котела.Само дето няма да има конденз в котела и ще гори стабилно .Ако си монтираш пък контролер -той ще ти следи външната температура , тази в сградата и ще праща такава температура по радиаторите каквато е нужна за сезона и деня.Ако е минус 15 гр вън естествено ще праща 80 гр , ако вън е плюсова температура 10 гр към радиаторите ще прати 65 гр.Това също може да се регулира ръчно -според студа .
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
Да това е 3пътен смесителен вентил , но в случая това е грешно -защото регулира водата която постъпва към радиаторите но не усигурява висока температура навръщане в котела .
Филма, ей това нещо чаках досега и недоумявах защо отричаш трипътния вентил. Сега разбрах, че ти го връзваш обратно - да гарантираш зададената температура на радиаторите, а пък за котела - кавото остане. Според мен по-правилно е обратно на това - водата с настроената температура да отива към котела, за да се предотврати конденз, а пък към радиаторите - каквото остане - някой път с по-висока температура от котела, някой път с по-ниска, това не е толкова фатално, особено при обикновен котел. На мен ми е интересно, но не съм наблюдавал как си взаимодействат и не си ли пречат трипътния (четирипътния) вентил, за които говорим с термостатичния вентил на котела. Ясно е, че в такъв случай трябва термостатичния да е настроен на по-висока температура и затова те двата взимно се ограничават
filmatoplo - майстор
Аз не съм съгласен със схемата на снимката -вентила в случая усигурява вода с нужната температура към радиаторите а за котела каквото ще да става.Аз ги монтирам -като винаги усигурявам котела чрез 3пътен термовентил и допълнително усигирявам радиаторите чрез 3пътен смесителен вентил .Двете са различни неща.А 4пътния вентил е съвсем друго нещо -той играе ролята и на двете едновременно. :wink: А бе аз съм ги измислил тия неща. :-D
Според мен от схемата не се вижда как е завъртян вентила, а просто ти така си го тълкуваш. Мисля, че идеята на схемата е да се осигури зададената температура на котела, а не на радиаторите - не мислиш ли? :?
naskov - майстор
Не е така Лазаре. Тази схема (на Де Дитриха) дава възможност да се регулира температурата на водата към радиаторите, а за връщащата каквото остане. Схемата я ползвам при подово отопление и работи. При температура на котела 65* с въртене на ръчката на трипътния вентил нагласям водата към подовото да е 40* и го оставям така. Настройката не е прицизна и се влияе от температурата на водата в котела, но върши работа.
filmatoplo - майстор
Колеги уважавам мненията ви , но мойто и Насковото е вярното -помпата е след вентила и по никакъв начин не може да се регулира температурата в котела . :wink:
За подово съм съгласен, че трябва да се монтира с фиксираната температура към подовото, но ако е с радиатори правилното връзване според мене е да осигурява постоянна температура в котела.
Филма, защо да не може - само отначало е трудно да тръгне циркулацията, когато трипътника е затвотен към помпата, ама после той си е полуотворен до някаква степен и се осигурява циркулацията в малкия кръг, защото там съпротивлението е по-малко.
ПП. Филма, това че обсъждам твоето мнение не значи че не го уважавам, напротив, знаеш че не е така. :wink:

Тема "Въпроси относно връзване на котел към комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: