• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вярно е, че панелните са по-мощни и двойно по-евтини. Корадо са с добро качество и са български
maxuel82 - специалист
Iliev Labs написа:
А защо не подкараш парното с радиаторите, които вече имаш?
После един по един ще ги подменяш, може и с конвектори.
И аз за това си мислех но радиаторите на са ползвани вече 10 години и са пълни с ръжда :? Затова ме притеснява че ако ги ползвам ще имам проблеми с често запушване на филтъра :idea: затова искам да сложа други и вероятно ще си купя панелни щом казвате че са добри :idea:
grants - специалист
панелните са супер аз съм вече 5 та г с такива и нямам пр.
maxuel82 - специалист
Ехххх да панелните са супер и доста по-евтини ама сега ходихме до Практикер и Алати и като показах на жената панелните които искам да сложа и алуминиевите и стана проблем :shock: панелните били много грозни и демоде приличали на нашите стари радиатори от преди 20години (тези дето са на снимките) а алуминиевите били красиви и модерни и край рече и отсече :? :cry: :cry: Явно ще слагам алуминиеви няма начин :? мамка му :wallbash: В Алати алуминиевия глидер Н500 е 12.90лв на някакви "VIKING" са глидерите :? мисля че Н500 беше 169 W/глидера ! Ей т'ва жените са опасна работа ако си решавам сам щях да си сложа панелните и да си реша проблема :wink: абе то ако бях сам и парно не ми трябва :-D :-D :-D
maxuel82 - специалист
:shock: :shock: :shock: Моля помогнете ми да си обясня тази ситуация !!!Сметнах мощносста на старите радиатори спрямо големината на помещенията и се получи следното :shock: :arrow: За всекидневната която е 14м2 и 38м3 стария радиатор е тип 22 с мощност 1700W или това се пада 45w/m3 и 125w/m2 :? :shock: Аз смятам по 65w/m3 и 180w/m2 се получава че за отоплението на същото помещение е нужен радиатор 2500w ! По същия начин се получава и с останалите стаи :? Смятано е по 40w/m3 или 120w/m2 при условие че дограмата е била старата дървена стандартна дограма на панелките! :? МОЛЯ ВИ разяснете ми :cry: или ми кажете къде бъркам с пресмятането защото от форума точно и яснo сте казали как се смята :arrow: около 70W/m3 или от 150-210w/m2 средно180w/m2 :? :? :? :? или таблицата по която смятам мощността на старите радиатори не е вярна :? http://www.bgtherm.com/products/heating ... davane.pdf
naskov - майстор
Няма грешка. Просто е взето под внимание, че едно време се целия блок се е отоплявал с парно и почти от всякъде те топлят.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сега също можеш да се стоплиш с 45Вт/кубик, но ако работи постоянно камината (24ч). Ако сложиш по-големи радиатори не означава, че разходът ще е по-голям. Разходът зависи от топлозагубите на жилището
maxuel82 - специалист
Мноооогооо Ви блaгодаря :gott: Усещам че зимата ще се кефя на топлина и ще си пия вино пред камината в хола :saufen: :sauf: !!!Значи да слагам нещо усреднено около 50-55 w/m3 !!! :idea: За мощността на радиаторите ми стана ясно :arrow: следващия момент е инсталациата която мисля да я направя по следния начин ! От камината до колекторите ще сложа медна тръба ф22 :idea: Помпата ще я сложа на студената вода (входа на камината ) по следния начин (както е картинката ) колектор кран филтър помпа кран :idea: От колекторите ще тръгват два кръга с тръби ф20 до първите радиатори и с ф16 до следващите радиатори !Разширителния съд ще го сложа на студената вода за да може помпата да създава както казвате - :arrow: подналягане в съда и налягане в системата :arrow: ще сложа разширителния съд колкото се може по-близо до камината :idea: Тъй като в хола ще е камината мисля там да не слагам радиатор :idea: нещо такова мисля да направя дано да се разбира ще я драснах набързо :? Незнам как ще е по-добре за лирата :arrow: да я вържа последователно или успоредно както са радиаторите ? а РС е в хола близо до камината ако заври ще изхвърля водата в улука на терасата !!В банята на студената вода ще оставя и кранче за източване и пълнене на системата !Знам че трябва да има обезвъздушители и ЮПС и термостат на помпата но затова после :-D Сега само искам да резбера дали ми е правилен начина на свързване на радиаторите бойлера и лирата ! :?

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (28.93 KиБ) Видяна 15874 пъти
maxuel82 - специалист
naskov написа:
..
:? Какво съм объркал :? Правилно ли е ф-то на тръбите ? :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42

Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: