• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Погледна ли изискванията за комина - ако ти отговаря комина ще си доволен - кажи колко е висок и какво вътрешно сечение. Задължително трябва да смениш поне захранващите щрангове на етажите с поне ф25 към всеки етаж.
Humppa - напреднал
Коминът е "вътрешен", намира се почти в средата на къщата. На съществуващото правено котле не е създавал грижи. Обратна тяга има само когато врмето е отвратително, ниско налягане и традиционна гъста беленска мъгла.

В момента тръбната разводка се разпреденя на клонове в стаята в мазето, където и котела, и от там тръгва към всяка стая на 1-ви етаж с ф18, като напървият етаж всеки щранг се разклонява с ф16 към радиатор и ф16 към 2-ри етаж.

Ако ще трябва да преправям цялата тръбна разводка, какво ще е най-удачното разпределение на тръбите?

Вариант 1: Повтаря се сегащната схема, но тръбите ще са ПП-Р и с диаметри съответно ф25 и ф20.

Вариант 2: Разпределят се тръбите по радиатори с колектор и от там към всеки радиатор тръби ф20. Разпределянето на тръбите ще стане по тавана в мазето, по стените на 1-вия етаж ще минават 2 чифта тръби.

Вариант 3: Два централни щранга с по-дебели тръби (ф32 или ф40) качват топлава вода към всеки етаж, където съответно с колектори се отвеждат тръби към всеки един радиатор. Този вариант е свързан с много къртене и не е за предпочитане.

Има ли други варианти и койот вариантите 1 или 2 е по-удачен?
filmatoplo - майстор
Ако работи така не инвестирай в тръби ами в защити -Юпиес например и хубаво гориво.Първите два начина ако са изпълнени от медни тръби даже са за предпочитене пред номер-3. :wink:
Не знам колко радиатори имаш на етаж, но идеята ми е да смениш захранването на колекторите вместо ф18 и ф16, с ф25. Към радиаторите да не пипаш
Humppa - напреднал
И аз тази цел предледвам - да се увеличи дебита на вода (топплина). Предполагам, не бъркам.
filmatoplo - майстор
Аз понеже разглеждам тръбите от дълговечността им и да са по сигурни при евентоално прегряване -затова казвам медни .Скоро имах запитване дали може да се направи с медни тръби колекторно разпределение вместо с тръби с алуминиева вложка , -казвам може ,и съм пускал с мека медна тръба фи-15 в изолация Аерофлекс 9 мм .Адапторите бяха малко скъпи -медни конуси и О-пръстен .
Humppa - напреднал
Миналата есен првихме с един приятел парното в апартамента му, колекторите ги направихе от полипропиленови тръби Ф32 с отклонения към всеки радиатор Ф25. Изле по-скъпичко, отидоха много тройници и кранчета, но се получи чудесно :)

А евентуално подмяната на тръбите в къщата ще е с ПП-Р с алуминиева вложка. Не знам цената н медните тръби, не съм и работил с такива...
naskov - майстор
Humppa написа:
На съществуващото правено котле не е създавал грижи.
Колега, Даконите са толкова предирчиви към комините, че няма абсолютно никаква гаранция, че ще работи добре там, където е работил добре друг котел. Чехите доколкото си спомням поместваха в упътвнето конкретни размери на комините за различните мощности на котлите. Както ти казва ЛазарГанев прочети в упътването с какви размери трябва да е твоя комин и догава действай :wink:
Humppa - напреднал
Благодаря! Наистина не обърнах внимание чак толквоа на тази подробност...

В pdf свален от ЕРАТО дават тяга на комина 0,26 mbar. В други таблици с параметри срещам стойности от 0,22... Как да разбера каква тяга има моят комин?
Трудно. Има таблица с размерите на сечението на комина и нужната височина при определена мощност. Затова ти поисках размерите. Ето тук има една таблица7, от която се вижда че ти трябва комин 8-10м, но не мога сега да намеря другата, която е по-подробна. Изглежда, че е в книжката на котела
http://www.bosch-climate.bg/files/20100 ... 640656.pdf
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Промяна в плана DAKON DOR 32 D (За котлетата на "Прити&" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: