• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stivemaster - майстор
Ами освен браво на Ванко не знам какво друго да кажа . Е със такива "кутии" другаде Ванко щеше да забогатее ама на ... Да е жив и здрав и тука да бачка колкото може и да продължава да споделя постиженията си с нас . Убеден съм че един видял такава система пали други пет за принципа и далаверата от нея . Дано повече хора преодолеят средновековното еснафско чувство че "занаят се краде" и т.н. и вземат да разберат за какво в други държави ползват хората интернет .Хората споделят с чувството че помагат и на себе си като разкриват недостатъчно известни детайли от заниманието си.Иначе колеги неизвестното не се приема , то плаши хората и позволява на заинтерсовани да спекулират с незнанието на аудиторията.
kuuuuuul - майстор
Евала на Ванко :gott: това е идеалното място за топлообменника аз тъкмо се двоумях да ли да местя моя близо до колекторите.Колега naughty сложил ли си отделен електромер на ТП?Чакам с нетърпение да споделиш как се държи системата темп.,разход и т,н,
ralev - специалист
Браво и на инвеститора и на изпълнителя :respekt:
filmatoplo - майстор
Доста компактно , който разбира ще види кое се крие в кутията,чак и единия входящ разпределител е под буквата -Г :wink: за да се събере.
naughty - специалист
srusev написа:
Е сигурно ще може и да охлажда?

И колко пари излезе това удоволствие - термопомпа, компоненти?
Охлажда естествено :) и докато охлажда пак грее бойлера :cool:

цената е изключително разумна, ще ти я пратя на ЛС
naughty - специалист
kuuuuuul написа:
Евала на Ванко :gott: това е идеалното място за топлообменника аз тъкмо се двоумях да ли да местя моя близо до колекторите.Колега naughty сложил ли си отделен електромер на ТП?Чакам с нетърпение да споделиш как се държи системата темп.,разход и т,н,
не съм сложил отделен електромер. мерихме консумацията с ампер клещи, беше 3КW докато загряваше. Веднъж достигнта температурата, термопомпата само поддържа и консумацията пада.
В момента вкъщи е 25 градуса (навън е 7 градуса, намирам се на 705 м надмоска височина). Помпата се пуска през 15 до 30 мин да понавакса. Усещаноето е, че се справя с лекота, без напъване.

Имам чуството, че подовото действа като акумулатор на топлина и системата доста бавно изстива.
MamaMy - майстор
:megaeek: :gott: Много уважавам хората които се стараят и си обичат работата. Всеки знае да претупа и да вземе парите, но малко са тези които ще го направят така, че който погледне след тях да си свали шапката. Браво!
BobyB - специалист
naughty написа:
kuuuuuul написа:
не съм сложил отделен електромер. мерихме консумацията с ампер клещи, беше 3КW докато загряваше. Веднъж достигнта температурата, термопомпата само поддържа и консумацията пада.
В момента вкъщи е 25 градуса (навън е 7 градуса, намирам се на 705 м надмоска височина). Помпата се пуска през 15 до 30 мин да понавакса. Усещаноето е, че се справя с лекота, без напъване.

Имам чуството, че подовото действа като акумулатор на топлина и системата доста бавно изстива.
Аз съм с подобна конфигурация - подово навсякъде, къща 560 м2, около 400 м2 отопляеми, бойлер 200 л с една серпентина, термопомпа 4.7 кв ел. мощност на 20 кВ отоплителна, само че вода-вода. Външна изолация 10 см стиропор, 30 см вата на тавана, 5камерна дограма с тройни стъклопакети с К стъкло. Подовото наистина е голям буфер, замазката е няколко десетки тона и всъщност е като акумулатор. Затова и сега минах на такъв режим - подовото работи само нощем като термопомпата я нагласям на икономичен режим - 40 градуса. А през деня на 50 градуса затопля само бойлера. Вечер като се прибера вътре температурата е същата като сутринта.
kuuuuuul - майстор
В момента вкъщи е 25 градуса (навън е 7 градуса, намирам се на 705 м надмоска височина). Помпата се пуска през 15 до 30 мин да понавакса.

А,ясно.Не си от хората които се интересуват от подробностите :sad:
naughty - специалист
kuuuuuul написа:
В момента вкъщи е 25 градуса (навън е 7 градуса, намирам се на 705 м надмоска височина). Помпата се пуска през 15 до 30 мин да понавакса.

А,ясно.Не си от хората които се интересуват от подробностите :sad:
всъщност би ми било интересно. имаш ли нещо в предвид, примерно ампер метър с памет и експорт в ексел :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: