• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Да дам минимум 5К лева и ако не съм доволен да мисля за друго...не е опция. Затова предпочитам да заложа на сигурното и изпитаното - камина с дърва и слънце за доподгряване и БГВ през лятото. Пък ако наистина термопомпите са това, което казват...може и да се замисля. Само дето звучи прекалено хубаво :)
torbalan - Дървен философ
ми при термопомпите е ясно
на всеки киловат консумирана електроенергия - връщат между 3 и 4 КВт топлина...

ако изпълнителя е читав - няма да имаш ядове...и няма да имаш нужда от колектори, котли и дърва :)

с 3 КВт термо помпа топля около 120 кв. къща...
BAlexandrov - специалист
С дървата е по-добре само ако има кой да се занимава. Термопомпата си иска ток - суха пара, а дърва ако намираш по различни начини тогава си струва иначе ако ги купуваш ще излезе с малко по-евтино, без да смятаме труда на огняра. :)
kalin72 - майстор
Точно това си мисля и аз, но при всички случаи ще давам суха пара, я за ток, я за дърва. А и склад ми е нужен във втория случай....Но пък си е романтично в студените зимни нощи :)))
Може би варианта термопомпа+камина (резерва) за зимата, и слънчеви колектори за лятото е удачен?
torbalan - Дървен философ
аз бих казал "Камината за кеф през студените зимни нощи" :)
filmatoplo - майстор
:) Пак дойдохме на старта :lol: панели,камина,Т помпа .
kalin72 - майстор
Да възкреся темата :)

Слънчева система Рехау Solect, с комбиниран бойлер - за подовото отопение, пак на Рехау (така ми се иска), и отделен независим кръг на камина с 3-4 радиатора(конвекторни?) на двата етажа и затопляне на БГВ-то в по-горния комбиниран бойлер.
Как ви се струва тази система?
kalin72 - майстор
Няма ли знаещи да си кажат мнението за тази комбинация???
filmatoplo - майстор
Да ще стане , като се купят компонентите и се свържат по схемата .Другото е изчисления на -потребната мощност ,литраж бойлер и вид камина. :) кое не е ясно .
kalin72 - майстор
Изчислението на потребна мощност как се прави?
Доста ми е рано за този процес, но питам, за да си направя сметката...досега излиза, че подобна слънчева система на Бош или Рехау, примерно, ще излезе към 10-11К лева...има ли по-евтина качествена алтернатива?
  • 1
  • 2

Тема "Водно подово комбинирано със слънчеви колектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: