Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
rosen_mail написа:
Здравейте, имам следния въпрос? Чувал ли е някой за кран, който може да се управлява чрез електроника дистанционно, т.е. да може да се променя дебита, който пропуска той ???
Благодаря ви предварително.
Крана не от голямо значение.
Трябва ти кран със задвижка. Тя вече може да се управлява.
На колко волта ти е захранването?
Какви сигнали ти излизат от електрониката?
edmondo - напреднал
Я дай инфо, защо искаш да намаляваш дебит?
Кран има нарича се трипътен, регулира дебит да но трябва да е сферичен или седлови с пропорционална задвижка. Всички задвижки за по 30 лв са термични и са on/off.
Ако ти трябва щранг регулиращ вентил това е друг тип кран за диференциално изравняване между подаваща и връщаща тръба на даден клон. Дай инфо каква ти е идеята и ще ти помогна. Имай напредвид, че регулирането по дебит е скъпо решение.
vanko68 - специалист
edmondo написа:
Всички задвижки за по 30 лв са термични и са on/off.
Kaкво искаш да кажеш с това "термични",че няма с ел.управление ли?
edmondo - напреднал
Не задвижката е с прост термочувствилен елемент, който при подаване на напрежение избутва стержен и затваря крана. Време на сработване около 30 секунди. Спреш ли тока изтива пластината или газовата мембрана и пружината избутва обратно стержена на вентила. Трайност, ефективност и смисъл "мижи да те лажем". Колко такива съм изхвълил ти е бедна фантазията. Друг проблем понякога задвижката работи крана не затваря. Това е на всяка трета от евтините.

За прецизно или частично регулиране се използва моторна задвижка. И още един съвет принципно. Подбора на подобен вентил се избира по KVS. Другото което е че те имат голямо съпротивление, 1 или 2 монтирани не са проблем, но повече вече водят до сериозни загуби за циркулационната помпа. Още повече трипътните смесителни вентили са два вида и се мотират по различна схема. Регулиране по дебит има смисъл само ако искаш да правиш енергийно ефективна цялата си инстация. Имам доста разработки и впечтления по BMS инсталацията. Затова ми е любопитно защо човека пита за такова регулиране по дебит.
vanko68 - специалист
На тези,които аз препоръчах,изобщо устройството не е такова,а и са на италианците от Icma.В мехче със силиконов гел има слаб нагревател от 2-3 Вт .При нагряване на гела се увеличава обема и мехчето избутва оста на крана. Времето за задействие е поне 3-4 мин.Откакто ги слагам,нямам никакви оплаквания.
edmondo - напреднал
Е аз нищо по-различно не обясних.
Даже твоите примерни ICMA имат сериозно време за сработване. Пак го провери множко ми се вижда :? Човека иска регулиране на дебит, а не затваряне или 92% байпас. Трипътен смесителен вентил за конвектор няма да му върши работа.
Нека пак анализираме случая. За какво му е регулиране на дебит. Това се прави само когато на един клон има голям топлинен товар разпределен на множество консуматори. Клона разбира се обслужва от една помпа. С регулирането на дебит ти просто разпределяш колко кг на час да мине през даден клон. Примем множество подови серпентини ползващи един колектор и една помпа. Различни по мощност щрангове с обща линия и прочие.
Чаро - Акълия
Той, Росенчо, ако обясни каква му е идеята може и да се измисли нещо по-евтинко. Я дебит със скорости на пома, я нещо просто с изнесен датчик....
Повечето задвижки сработват за толкова (3-4мин)...
dalgia - специалист
Чаро написа:
Той, Росенчо, ако обясни каква му е идеята може и да се измисли нещо по-евтинко. Я дебит със скорости на пома, я нещо просто с изнесен датчик....
Повечето задвижки сработват за толкова (3-4мин)...
Горе долу толкова.При мен подгряването на бойлера е с такъв вентил и диференциален регулатор и нямам никакви оплаквания.Ама колегата не иска да ни светне какво ще прави и това е :roll: Защото за управление на серпентина няма смисъл от толкова сложни у/ва.
2v6 - майстор
vanko68 написа:
На тези,които аз препоръчах,изобщо устройството не е такова,а и са на италианците от Icma.В мехче със силиконов гел има слаб нагревател от 2-3 Вт .При нагряване на гела се увеличава обема и мехчето избутва оста на крана. Времето за задействие е поне 3-4 мин.Откакто ги слагам,нямам никакви оплаквания.
Имам такъв монтиран на слънчев панел с цел да спира циркулацията, когато няма слънце.
Искам да регулирам дебита плавно в рамките 0-50 л/час (в момента е или над 100 или 0).
Ако дадеш акъл как да стане имаш едно шише каквото пиеш от мен :)
vanko68 - специалист
Веднага ти давам акъл - с платчица зе регулиране на напрежението от 220 до няколко В,струва 3-4 лв. Така ще променяш нагряването на реотанчето в мехчето,оттам и хода му колко ти душа сака.
http://dobrikit.net/REGULATOR-1-p-13.html
http://dobrikit.net/Regulator5-p-112.html

Тема "Въпрос за ел.кран ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: