Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
Ако имаш възможност сондирай за Вода-Вода.
Земносвързаната работи най-добре с геосонди. Но тва е скъпичко.

Стенното, предполагам, са го сложили защото мощността на подовото не е достигнала.
Сам си прецени- колкото по-ниска е температурата на флуида в инсталацията, толкова ефективността на термопомпата е по-висока.
Ако имаш възможност сложи подово, стенно и таванно. Тогава от 1кв електричество ще правиш... чудеса :lol:
filmatoplo - майстор
Оня ден го споменах , ама ме обориха заради охлаждането лятото :wink: да е чрез конвектори вместо с подово -стенно.
Чаро - Акълия
Може и с подово-стенно, а най-добре с таванно. Но в повечето случаи си иска обезвлажнител към инсталацията, а той хич не е евтин и контролера е доста... общо взето още не сме доживяли в тая Бълхария за тия системи...
tatkoM - напреднал
За нискотемпературното отопление (подово и стенно) е най-икономично.
Не мога да разбера, кое е по-изгодното от земя-вода и вода-вода и защо, като самата серпентина за земя-вода с дължина 400м с полагане и материали би струвала според мен около 2000лв, докато сондирането за вода, върви от 150лв/м без наема на самата техника и материалите за полагане. Да, ако излезе вода на 5 метър, ще е чудесно, но няма кладенци наоколо все още, така че, моя избор и везни наклониха към термопомпа земя-вода.
За жалост, офертите които получих за готова инсталация, до ключ, са от 20000 до 24000лв на този етап, което не ми се струва много малко.
Затова споделям във форума своите идеи, а и с желанието си, да помогна на други които ще бъдат в моето положение един ден.
Ако искате, помагайте. Не жалете критики и предложения. Ще мисля и аз и тези, които се интересуват от темата.
От тяхно и свое име предврително благодаря.
BobyB - специалист
tatkoM написа:
Не мога да разбера, кое е по-изгодното от земя-вода и вода-вода и защо, като самата серпентина за земя-вода с дължина 400м с полагане и материали би струвала според мен около 2000лв, докато сондирането за вода, върви от 150лв/м без наема на самата техника и материалите за полагане. Да, ако излезе вода на 5 метър, ще е чудесно, но няма кладенци наоколо все още, така че, моя избор и везни наклониха към термопомпа земя-вода.
За жалост, офертите които получих за готова инсталация, до ключ, са от 20000 до 24000лв на този етап, което не ми се струва много малко.
Затова споделям във форума своите идеи, а и с желанието си, да помогна на други които ще бъдат в моето положение един ден.
Ако искате, помагайте. Не жалете критики и предложения. Ще мисля и аз и тези, които се интересуват от темата.

Какво включва "до ключ"?
torbalan - Дървен философ
tatkoM написа:
ако имаш подпочвена вода - най-добре вода-вода
ако нямаш (при мен е на около 40-50 метра) тогава алтернативата е с вкопани медни тръби и в тях директно фреона се изпарява... закопан в земята...
по-добрия вариант е с вертикално закопани тръби, ако те устройва цената за сондирането...
понеже не успях да уредя сондиране на прилична цена - закопах тръбите в двора на дълбочина между 2 и 2.5 метра...
tatkoM - напреднал
До ключ включва всичко, което се изисква за да работи термопомпената инсталация в моя случай.
Не те разбирам torbalan, в какво се състои разликата, между вода с постоянна температура в контур положен на 2м. дълбочина и тръби от мед пълни с фреон зкопани на 2,5м? може би разликата в цената на полагане, липсата на разход за тръби и циркулационна помпа, ако добре съм разбрал, какво е нужно за термопомпа земя-вода?
А ако е така, защо не се практикува този вариант обичайно? :?
tatkoM - напреднал
От своето проучване разбрах, че самата термопомпа е на стойност в порядъка от 4000 до 12000лв. Става дума за агрегат позволяващ отоплението на 140м2 къща.
Стойността на самите тръби положени вън с разходите за багер и с личен труд, според мен, би била около 2000лв.
Интерсува ме, какво още трябва да прибавя към пъзела, за да мога да си сглобя една такава инсталация? :?
naughty - специалист
torbalan написа:
по-добрия вариант е с вертикално закопани тръби, ако те устройва цената за сондирането...
това не е ли опасно за компресора? тоест маслото да се утаи на дъното на вертикалния участък и .. чао компресорче..
tatkoM - напреднал
А BobyB, сам ли изгради своята система и би ли помогнал със съвети, за да направя и аз своята?

BobyB
Не съм я правил лично, фирма прави подовото, колекторите, щранговете и прочие а термопомпата е от друга фирма. Аз проучих доста подробности кое как се прави за да контролирам но не посмях да го правя сам.[/quote]

BobyB, би ли споделил, колко струваше самата термопомпа, отопляващият кръг в къщата и какви материали ползва за изграждането на системата?

Благодаря предварително.

Тема "Отопление с термопомпа земя-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: