Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mityom - специалист
забравих да кажа за литрите-системата ми е 280л.
а за първата степен мислех и аз така да я ползвам
AntonBM - специалист
За 56 kWh – помпата ти е малка.
По принцип в сигнатурата на Grundfos – първото число е присъединителният размер 25-(1”), 32-(1¼”) и т.н., а вторият мисля, че е диаметъра на работното колело 40, 60, 80, но не съм много сигурен. За твоя котел помпа UPS 25-60 ще свърши работа на 3-та скорост. Имам софтуера на Grundfos и видях, че тя дава на 3-та скорост 2,5 m³/h при напор 3 метра воден стълб. Не съм я изчислявал, но предполагам, че това са параметрите на твоята инсталация при ΔТ=20° (80/60°С).
За mityom, тя също става на 2-ра скорост.
П.П. аз предпочитам да избирам помпите така, че те да не работят на най-високата си мощност. Т.е. ако са 3 скоростни избирам ги така, че да вършат желаната работа на 2-ра, а 3-тата е запас. От тази гледна точка за инсталацията на MAN463, бих избрал малко по-мощна помпа – примерно UPS 25-55 180. Тя дава тези параметри на 2-ра скорост.
filmatoplo - майстор
Антон го беше написал преди ,това как се смята помпа спрямо инсталацията -също и за топлозагубите , даже го бях предложил това да му е подписа :) .Съберете всички нужни дебити на час за разните радиатори и ще се приближите до истината колко литра в час щеса неоходими ,сметнете и напора на помпата по съпротивление и височина на сградата -и вижте коя помпа е с тия параметри :wink: Инак до сега говорим на изус .
LazarGanev - "Велик майстор"
AntonBM написа:
По принцип в сигнатурата на Grundfos – първото число е присъединителният размер 25-(1”), 32-(1¼”) и т.н., а вторият мисля, че е диаметъра на работното колело 40, 60, 80, но не съм много сигурен.
AntonBM, второто число не показва ли остатъчния напор в метри ? Аз така знам :?
Чаро - Акълия
И аз знам, че второто число е напора в метри, при който циркулацията спира. Пък може и да има зависимост м/у диаметъра на турбината и напора...

Антон ще го обясни най-ясно.
Последна промяна от Чаро на пон дек 27, 2010 7:21 pm, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Чаро и Лазар са прави. Действително второто число дава напора при нулев дебит. Вижда се от графиките по-долу. Сложил съм графиките на помпи UPS 25-60 и 25-55. От тях се вижда, че първата 25-60 действително има 6 метра (60 дициметра), а другата 25-55 има близък до 5,5 (55 дициметра). Само, че втората дава по-голям напор (над 4 метра) при дебит 2,5 m³/h от първата (3 метра) при същият дебит. Т.е. просто сравняване на тези 2 стойности не дава точна представа коя помпа е по-мощна.
Относно избора на помпи – прави се хидравлично изчисляване на тръбната мрежа при желаната температурна разлика (примерно ΔТ=20° - 80/60°С). Тя определя желаният дебит, а пада на налягане зависи от диаметъра на тръбите, броя на колената, пада на налягане в радиаторите, котела, филтъра и разпределителните колектори. Сумират се падовете и се определя колко е желаният напор за този дебит. После се избира помпа по тази желана работна точка. Най-често няма точно съвпадение на тази точка на линията на работната характеристика на помпата. В действителност работният режим се получава там, където се засекат кривата на помпата с кривата на инсталацията. Кривата на инсталацията е парабула, която започва от точка 0,0 и минава през изчислените желани параметри – на схемите по-долу тя е червена (на помпата е синя - 3 линии са за 3-те различни скорости).
Има още много за обясняване, но ще стане цяла лекция, ако се задълбочавам.
П.П. При качването схемите се качиха в обратен ред. Първата е по-долу, а втората е горе.

Прикачен файл

25-60.JPG
25-60.JPG (40.52 KиБ) Видяна 5326 пъти

Прикачен файл

25-55.JPG
25-55.JPG (44.37 KиБ) Видяна 5326 пъти
naskov - майстор
LazarGanev написа:
AntonBM написа:
По принцип в сигнатурата на Grundfos – първото число е присъединителният размер 25-(1”), 32-(1¼”) и т.н., а вторият мисля, че е диаметъра на работното колело 40, 60, 80, но не съм много сигурен.
AntonBM, второто число не показва ли остатъчния напор в метри ? Аз така знам :?
Показва максималния напор при дебит клонящ към 0. Разликата между помпа 25/4 и 25/40 е, че втората е трискоростна и се води професионална, доката 25/4 се води за домашни инсталции. Остатъчния напор на 25/40 не е 40м, а 4м. Помпа 25/4 е създадена, за да може Грундфос да са конкурентни на Вило. Поне така казаха търговските представители на Грундфос, които всеки месец ме посещават
mityom - специалист
отново благодарности на колегите за изчерпателните отговори
ще сложа тази която имам UPS 25-80 , а междо другото Лазаре и тази е 1 1/4
naskov - майстор
Абсурд да е 11/4":!:
mityom - специалист
1 1/4" ама май холендрите, от тях излиза 1" :?

Тема "въпрос за избор на помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: