Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да знаеш - винаги можем да те включим в графика и не дерем кожи :)
torbalan - Дървен философ
аз си отоплявам къщата с термопомпа и радиатори...
за сега съм доволен и от сметките и от топлото :)

ако те интересува - мога да те препратя при хората, които свършиха работата при мен...
лично аз останах доволен от работата им :)
и както казва Лазар - не дерат кожи :)
Panzer - специалист
Гледам по проекта, че комина ти е разположен зад вратата на хола, малко несполучливо място за камина.. Защо не помислиш за вариант с котел , ако имаш мазе разбира се. Има много теми изписани за полагане на тръби и колектори. Поразрови се малко , мисля че ще ти се изяснят някои неща. аз преди да се захвана с направата на моето парно изчетох целия форум, но пък си имах готов проект и ми беше по лесно. П
янко - специалист
Подходих не както трябва пуснах плановете но не начертах как смятам да сложа тръбите ,не искам безплатни планове а съвети за да не разбивам после.Най добре е да го прави фирма но пусто безпаричие
Bobivan - специалист
Завалията..има пари за къща на 2 етажа с по 100 кв. метра на етаж ,а няма за парно....мъкаааа... :lol: :lol: :lol:
AntonBM - специалист
Архитектурният ти проект е правен от средна ръка архитекти. Мислено е само за обзавеждането и конструкциите, но са пропуснали:
1. ВиК шахтите на банята и WC. Как ще се подведат PVC-канала и тръбите за вода до 2-ри етаж? Ако се пробива близко до ос 3’ ще се наруши конструкцията на сградата, защото този отвор ще е твърде близо до колоната D-3’. Това по принцип не е проблем, ако конструктора предварително знае, че там ще има шахта и усили металната армировка в тази зона. Архитектите обаче на са му подали тази информация и той най-вероятно не е предвидил такова. Тази забележка взжи и за кухнеският бокс на етаж 2.
2. Комина за етаж 1 е близо до ос B-2’, а за етаж 2 е в В-3. Тези комини излизат над покрива на сградата и са близко един до друг (под 2 метра). Много по-добро решение е да се обединят в едно общо излизане над билото на сградата. Така покрива ще е по-евтин. На етаж 1 няма нужда коминното тяло да слезе до пода. Аз лично бих посъветвал архитекта да обедини двата комина на етаж 2, като на първи етаж отвора ще дойде в дясно от ос В-3. Вътрешната врата може да се премести малко в посока към кухнята и ще има място и за камината и за телевизора. Телевизора може да е и над камината, ако се направи добра топлоизолация.
3. Не са предвидени отвори (коминни тела) за включване на аспираторите на кухненските боксове. Техният отработен въздух трябва да се изхвърля над покрива на сградата. Ако се изхвърля от фасада, до година тя ще е се замърси. Добро решение е да се пусне вертикална PVC тръба ф110 до под-покривното и там да се направи хоризонтално прибиране в общ комин, който може да се обедини с този на камините.
4. Външните стени са чертани с дебелина 25 cm. Няма такава дебелина! С минималната задължителна топлоизолация тя е не по-малка от 32 cm.
5. Не са нанесени на чертежите: слоевете от които се състои външната стена и севера (географската ориентация на сградата). Възможно е да ги има на друг чертеж.
Тези забележки не са страшно важни, но дават представа за начина на работа на твоите архитекти. Те си мислят, че знаят всичко и не са се допитали до ОВК проектант и за това са ги допуснали. Това са често срещани грешки и винаги се допускат, когато не се плаща и на ОВК специалист за проектиране. За да имаш и такъв проект, цената на проекта щеше да се повиши с 250-300 лв., но тогава сградата щеше да е по-добре проектирана и нямаше да питаш тук какво да правиш.
янко - специалист
Вик за горния етаж са предвидени.Комините се разминават защото втория етаж е промяна по време на строителство .За аспираторите мислех да иззидам още един комин ,но ми е жал да дупча покрива.Къщата е ориентирана север юг

Завалията..има пари за къща на 2 етажа с по 100 кв. метра на етаж ,а няма за парно....мъкаааа...

Пари имаше ,вече ще има заеми ,наистина е мъка
янко - специалист
Някой ще даде ли оферта ,да видим дали ще мога да си го позволя
LazarGanev - "Велик майстор"
:) Ха така, по весело гледай на нещата. Казах ти - не дерем кожи, кво толкова те е страх? Все едно като те е страх да не ходиш на зъболекар. Ще видиш колко по-добре ще се чувстваш накрая - доволен, че си направил това, което трябва, а не да си вадиш сам зъба! :-D Майтап!
Сега стана късно, утре рано пак изчезвам и в неделя пак, че сега е харман, ама ще намеря време утре вечер и за тебе. Поздрави! :)
янко - специалист
Дайте съвет от къде да купя тръбите и какви да търся .Видях някакви на деворекс ,ефтини са но български ? И каква помпа ще ми трябва,че има някакви числа дето нещо не са ми ясни,а също и радиатори или конвектори и камина откъде да ги купя

Тема "Въпроси за направа на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: