• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Експлоатацията на котли при температура по ниска от 60градуса предизвиква оросяване на стоманения топлообменник и води до появата на нискотемпературна корозия която съкращава живота на котела. За да се избегне това котлите трябва да сеэ използват при температура по висока от 60 градуса
http://www.erato.bg/viadrus/pasports_pd ... _22_CD.pdf
LazarGanev - "Велик майстор"
Преди няколко години този проблем го имах и аз, дори обмислях да се отказвам от парното. Понеже използвах камина Прити, а тя няма възможност за автоматично регулиране на въздушната клапа, проблема го реших с термостат, поставен на изходящата тръба, който включва/изключва помпата. Така водата в системата може да е с ниска температура, но във водната риза постоянна - малко преди кипване помпата се включва. С това всички проблеми изчезнаха .
Takezo Sensey - модератор
получава се претоварване на котела т.е има повече консуматори от мощноста която може да даде, затова има конденз ......сложи си реле за управление на помпата
Naskata - специалист
Слагаш си четирипътен винтил и проблема отпада, пък и удължаваш живота на котела.
dalgia - специалист
Naskata написа:
Слагаш си четирипътен винтил и проблема отпада, пък и удължаваш живота на котела.

Абсолютно правилно.
takezо
получава се претоварване на котела т.е има повече консуматори от мощноста която може да даде, затова има конденз ....
Може и да се получи.
Това е катран който се отделя при всички твърди горива.Котела е важно да се държи над 60градуса.Това както спомена колегата се извършва с четирипътен вентил
който връща част от изходящата вода във входа на котела.Проблема е , че трябва да си назначиш огняр или да сложиш контролер , който не е ефтин.
Takezo Sensey - модератор
или по мощен котел , изчислен от грамотни хора :-D
Ние имахме същия проблем/котела ни също е Вятрус/ и горим български въглища и тези глупаци наречащи себе си специалисти ни казаха , "ами ще го чистите по - често", представете си що за майстори невежи сме намерили.Даже преди да го почистим неможеше да вдигне температурата над 60 градуса.
Termodinamik - напреднал
Здравейте колеги и аз имам проблем с конденз котела ми и термодинамик комбиниран турски на пелети се ползва и когато е със стаен термостат котела стои повечко в стендбай и почва да се образува някакъв слой върху стените на котела поддържам 55гр.
ves-ko - специалист
Това се получава от непълно изгаряне и ниска температура.
Чогуняка си иска температура. Виадруса 'се чувства' най-добре около 90 градуса.
В едно видео в Ю-тубата един руснак разказва за подобен случай. Котела се оплескал с тая 'гряз', черна, гадна и смърдяща. Без да иска натъпкал котела с едни изрезки от ПДЧ, ОСБ и тем подобни и като забоботил тоя ми ти котел, вдигнал 100 градуса (да се внимава с възможностите на системата - тръби и т.н.), но в крайна сметка всичката гадна чернотия изгоряла и котела се изчистил.

А, ето го. мин. 9:55, но е добре да се изгледа цялото.

• 1
  • 2

Тема "ПРОБЛЕМ С КОНДЕНЗ НА КОТЕЛ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: