Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
мдам, подписа е готин!

виж схемата - нищо не мога да разбера от нея :)
в описанието освен, че нищо не се споменава за колектора, не видях и нищо за предпазни клапани...
идея нямам дали на самия котел има монтирани или трябва да се сложат отделно...
но мисля, че не трябва да се изпускат :)
minca - специалист
Ами ,постарах се схемата да е разбираема,но явно не съм успял.За по-прегледно съм посочил по един р-р на 1 и 2 етаж.Както са свързани те, така е и за останалите
От колектора на втория етаж тръгват четири тръби 12мм до четирите радиатора.На първия етаж-също, само че този колектор е в мазето при камината където е и единия бойлер. Студените тръби са отделни и се събират на колектора в мазето.С прекъснати линии-евентуално отворена система за която имам съмнение
filmatoplo - майстор
Ще стане правил съм със фи-15 обаче , но в пода се изолирват , не оставяйте медта гола в замазка или бетон .1 че много загуби има по пътя , 2 може да позеленее и да се пробие .
PCL82 - майстор
От схемата се вижда и затворен и отворен разширителен съд. Каква ще е системата-отворенеа или затворена? И двете заедно не става.

И двете си имат предимства и недостатъци, но в случай на камина отворената е силно препоръчителна или задължителна, според производителя. От типа система зависят и зашитите.

Отворената е проста, ефтина и няма нужда от задължителби клапани, макар да са полезни. Затворената е по-добра от към защита от корозия, загуби от изпарение и проблеми с въздух, но изисква по-скъпи защититни клапани и мембранен разширителен съд.
minca - специалист
Филматопло,отново ти напомням ,че не става въпрос за подово а с радиатори.
pcl82 ,с 12мм и помпа ще има ли достатъчна циркулация за да затопли радиаторите като се има предвид ,че най-дългата линия е около13м -за отворена система става дума
100% сигурно ли е, че няма да му замръзне някой студен зимен ден колектора...

аз бих сложил предпазен клапан до котела дори и на отворена система...
миналия отоплителен сезон имаше смъртен случай в едно съседно село...
замръзнал колектор, човека разпалил котела и докато се усети - котела се взривил...

относно изолацията - и аз я считам за задължителна :)
една черна пореста гума се продава, хем не е скъпа хем е ефективна...

http://picasaweb.google.com/dimitar.j.s ... 6038818898

тук се вижда как съм го правил аз :)
minca - специалист
торбалан,няма проблем за пр.клапан.Аз съм го отразил и на схамата.А за входящата тръба на радиатора какво ще кажете.Със или без кран да го правя.Имам впредвид ,че на изхода съм предвидил резервен кран а входящата ще мога да спирам от колектора пък и един потенциален теч по-малко
аз имам две кранчета на радиатора
отдолу има едно скрито такова, дето не му личи че е кран
с него регулирам системата да греят всички еднакво при напълно отворени горни кранчета (те вече са с врътки)
след това с горното, ако реша - мога да спра или намаля някой радиатор...

http://lh5.ggpht.com/_yZi_CsEebSs/SyVDo ... C_2813.JPG

тук се виждат двете кранчета - на долното има капачка, която се сваля и с шестограм се регулира...
горе е ясно :)
minca - специалист
Точно за това става въпрос,но ще бъде ли удачно да не слагам кран но входящата
слагай по два...

по няколко лева струва единия... не са скъпи...

вече писах - с единия (тоя долния) се регулират радиаторите така, че да греят еднакво при напълно отворен горен кран

а с горния ги регулираш оперативно - тоест, когато решиш - намаляваш или спираш...

Тема "С 12мм медни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: