Най - вълнуващия въпрос зимно време.
montoya - майстор
Като се напълнят с въздух тия печки мамата си джаса. Затвори крановете на радиаторите и пусни да пълниш системата, обезвъздушаваш само печката, ако трябва и е възможно затискай временно преливника на разширителния съд, доста вода трябва да изтече през обезвъздушителя на печката. Трябва да си сигурен обаче че водата дето влиза в печката е напълнила догоре ризата и излиза през обезвъздушителя. Сега водата е много студена и трябва на пипане отвън да усетиш дали се е напълнила, после пускаш и радиаторите един по един и така докато помпата стане напълно безшумна. Всеки шум от там означава въздух!
!!! Да не си затиснеш преливника на разширителния съд ако е отворен тип и да го зарежеш така!!!
Честита да е Новата година на всички!
Старата я изпратих с моя нерешим засега проблем и новата така я започнах....Пробвах всичко и никакъв резултат ...след като и на 31.12. стигнахме до почти 95 градуса на 01.01. източих водата от тръбите и водната риза и я напълних бавно докато от сваления автоматичен обезвъздушител на печката спряха да излизат балончета /изтече кофа вода/,завих обезвъздушителя и отворих радиаторите ,изкарвайки по почти литър вода от всеки от тях за да съм абсолютно сигурен .Запалих печката и резултатът е все същия-до 40-50гр. вкарва някаква топла вода в горната част на първия отворен радиатор,мине ли тези градуси радиторите изстиват тотално и почва да качва температура само на печкато при включена помпа...почти неконтролируемо....Шах и мат!
Освен "Екотерм" в Бургас има ли други които могат да ми решат проблема ,ако ги повикам?
илко илиев - специалист
колега виж дали помпата работи на по високи градуси.обяснявам.случи ми се на един колега направо ни направи луди,на ниска температура работи ,тоест като я запалим печката помпата работи и изведнъж дига до 100гр.и ни прави луди да обезвъздушаваме докато на мен ми дойде идеята да я проверя дали работи с амперклещи. и както си работеше изведнъж сприра и не тръгва докато не изстине.направо луди ни беше направила може би 5-6 вечера.ходихме и взехме нова и направо си заспа работата му.ако твоята работи и си сигурен че не спира,да не би да си я включил на най силната степен,карай я само на първа степен защото понакога ако е на най силната само си прави въздух,може да не ти се вярва но аз съм го езпитвал това нещо.
filmatoplo - майстор
Трябва да се види дали върти помпата въобще , отвий болчето отпред на корпуса с голяма плоска отверка и виж дали се върти роторчето -проверява се с по малка отверка .Понякога клеясват , ако пък помпата е поставена със ротора нагоре -там се събира въздух и не се извършва циркулация .Ако е така завърти помпата с ротор в хоризонтално положение и обезвъздуши помпата при спряно положение пак от средния болт .Друго провери добре ли е захранването на помпата , там предпазителя и кабела в клемната кутия на помпата , провери дали добре е превкючена скоростта на помпата от малката ръчка -тествай я на 3 те скорости .Друго остава -да няма запушване по тръби и филтри . :)
"Филме.." това с болтчето на помпата отдавна ми е залегнало в ежедневните манипулации,снощи беше за последно и....отново изплю водата и се наложи да доливам екстрено и от тази есен помпата е полегнала странично , уж за по-хубаво предните години си беше с болтчето отгоре ....и ротора си върти ,като го завъртиш с малка отверка. :?
Илко ,точно така прави и моята до 40-45гр. вкарва нормално претоплена водица в радиаторите ,мине ли 50гр. -радиаторите изстиват и започва полека да качва градуси и колкото са повече ,толкова по студени са радиаторите ,а входящата тръба преди помпата все по-ледена.... :? Работят и трите степени ,държа я на средната или най-слабата ....Твоето предположение ми се вижда най-вероятно-макар,че по никакъв начин не се променя жуженето на помпата от нормалното при качването на температурата ....Преди половин час отново изхвърли водата ....а сутринта допълних системата ,затворих радиаторите ,затапих пълният разширителен съд и отворих авт.обезвъздушител да излезе и въздуха и достатъчно вода .Затворих всичко,отворих радиаторите един по един ,завъртях помпата на 2-3 пъти и обезвъздуших всичко едно по едно / по поне литър вода / и ....пак тая! Егати парното ,егати чудото -разказа ми играта!
В събота ще викна приятел да сваляме помпата , ако съм сигурен ,че е тя досега да съм я сменил 5 пъти...
filmatoplo - майстор
Да няма изгорял кондензатор , или някоя намотка тая помпа -пробвайте с друга помпа -понне тя да отпадне по метода на изключване .Лошото е че откъде да се вземе др помпа за проба , аз винаги имах по една резервна , но ми остана само 32/80 няма да стане .
илко илиев - специалист
трябва да пробваш с някякъв уред да я видиш дали работи когато се стопли.аз я пробвах с амперклещи,а може и с мултицет но трябва някой ел-техник или телевизационен техник.те знаят как да я примерят.има и друг вариянт когато започне да загрява одари по помпата с едно дърво ама по здраво не се бой ако е клеясала ще трябва да тръгне.
filmatoplo - майстор
Казах че кондензатора е свършил :) така ми правеше 1 вентилатор на Атмос , и моята пералня :) подмених им кондензаторите и станаха като нови -само спазвай точните микрофаради .
За да стане трилърът пълен в събота сменихме помпата и....абсолютно същата ситуация.Единствената разлика е ,че за първи път не успя да прегрее с "новата" Грундфос-може би заради по-голяма и мощност/а може и защото не се разгоря добре/.Моята "Wilo" се оказа абсолютно наред.... :? И със сменената помпа до 40-45гр вкарва някаква приблизително еднакво претоплена вода в радиаторите ,мине ли 50гр. и нагоре радиаторите отзад напред изстиват отдолу нагоре и остава само първият включен в редицата горещ само в горните 10-15 см. Тук вече съм шах и мат!!!
Тази събота почваме да слагаме байпас на тръбите до първият радиатор ,за да не би в тях да има нещо "гнило"....
LazarGanev - "Велик майстор"
Ама чакай малко, аз сега се зачетох - ти от камината с ф16 ли тръгваш? Защото системата май е безколекторна. Ако си тръгнал с ф16 нищо няма да стане - разбрах, че системата е заварено положение, но трябва да оправи

Тема "Проблем с локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: