Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
ако ще се ползва котел, за какво е тая термопомпа????

ако пък има термопомпа - за какво е котела???

каква е същността на идеята, че нещо не вдявам?

ако само икономия се гони - не, няма да е по-икономична...напротив по-зле ще бъде...
bulhomes2 - майстор
Така си мисля и аз, но нали COP 3 (примерно) означава, че 1 кВт вложена електроенергия дава 3 кВт за отопление. Това исках да се уверя, че този COP не е точно така.

Да приемем, че по първата схема се горят по 10 куб.м. дърва на сезон (450 лв). Ако с втората се горят 3 кубика (150 лв) и 300 лв за ток - нещата са на кантар. Плюса е, че лятото климатиците ще топлят водата в бойлера.
Последна промяна от bulhomes2 на чет яну 13, 2011 11:10 am, променено общо 1 път.
на път си да откриеш перпетум мобиле :)

термопомпата не произвежда топлина, а само я пренася - от по-студено към по-топло...

така, както водата тече само надолу, топлината ходи от по-топло към по-студено...

за да качим вода нагоре ни е необходима помпа, а за да пренесем топлина от по-студено към по-топло ни е необходима термопомпа...

термопомпата отнема топлина с нисък потенциал (температура демек) от околната среда (дали подпочвена вода или с вкопани тръби както е при мен, не е важно) повишава и потенциала (температурата) и я вкарва в къщите ни...
за да работи обаче е необходим ток...

ако сложиш термопомпа между котела и радиаторите - като краен резултат ще имаш една съсипана термопомпа :)
и допълнително към разходите за дърва - разходи и за ток, но разходите за дърва ще останат същите :)
bulhomes2 - майстор
Значи както си и мислех - няма смисъл. Термопомпата си е разновидност на отопление с електричество, което си е по-скъпо от отопление с твърдо гориво.

Което ме връща на една моя си чуденка от известно време. Не мога да си обясня защо ефективността при отопление и при двигатели е обратно пропорционална. При двигателите посоката е парен-дизелов-електрически, а при отоплението - обратно???
далеч си от тая материя :)
объркани са ти понятията...

топля около 100 кв. метра къща с термопомпа... и сметката за ток (само за отопление) варира между 40 и 100 лева на месец :)
bulhomes2 - майстор
Kakва ти е термопомпата? Преди няколко годи се запалих яко по термопомпите, докато не открих човек с такава. Беше от рекламата на някаква фирма, занимаваща се с термопомпи и му бяха оставили координатите. Неговата беше с тръби заровени в земята. Изпълнението предполагам е било на ниво (съдех по снимките) - целия двор на 2 метра изваден и на места още по-дълбоки дупки със серпентини в тях. Човека каза, че никога не би го направил отново. Инвестицията му била 20 000 лв, за къща 300 кв.м. плащал 500 лв на месец за ток, като на всичкото отгоре в нея живеел само синът му и то в една стая.
термопомпата е на геосолар 63
компресора е с мощност малко над 3 киловата...

изпълнението на пръв поглед изглжеда аматьорско, но работи много стабилно за сега...

термопомпа с вкопани медни тръби и целия труд по копане, заравяне и т.н. ми струва около 7 хил. лева...

цени има всякакви... на мен дори и 7 хил. лева ми се виждат адски много за един компресър и малко медни тръби... но това е положението...

всъщност - от тези седем хиляди - около три са за самите медни тръби - 300 метра имам закопани в двора :)

така изглежда самия агрегат:

Изображение

а така изглеждаше двора по едно време:

Изображение

Изображение
bulhomes2 - майстор
Е а кажи ми сега що така се получава. Онова копане беше - нали ти казвам - целия двор изринат дълбоко (по спомени може би декар беше) и такива резултати. Порових из Гугъла с надеждата да го открия пак, но уви - над 3 години минаха от тогава...
Mega - специалист
Колега а чете ли темата на Naughty. Показателно е ако имаш добра изолация колко е по-евтино!
LazarGanev - "Велик майстор"
При добра изолация, с всякакво отопление е евтино :rock:

Тема "Температури и енергия при работа на климатик (термопомпа)." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: