Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvtc - специалист
tysonlkr,
Мисля, че разбрах идеите на колегите, но от това което съм чел - за гравитачна циркулация се изисква денивилация от няколко метра между източника на топлина до топлинния консуматор, която в моя случай не мога да осигуря. Къщата е едноетажна.

(инженер съм, но не съм специалист по топлотехника и познанията ми в областта предполагам не са големи )
emilvtc - специалист
Генератора е решение, въпреки че идеята с педалите ми хареса повече :-)

От опит знам, че голямата автоматизация води до ГОЛЕМИ проблеми ...
Та колкото по-проста е системата - толкова по-надеждна е ...

От друга страна съм фен на всякакъв вид енерго-независими решения.

Е, разбира се безплатен обяд няма и всичко е въпрос на някакъв компромис - примерно компромис с по-ниската ефективност на "спецялната" камина с водна риза или друг ...
hailo - специалист
Eто тук ще намериш решението на твоя проблем.
http://www.didi94.eu/contacts.htm
Gek - специалист
Моите родители една зима се отопляваха на камина с водна риза без тя да е включена в система, демек суха.
Това ме навежда на мисълта, че ако измислиш система, която да обезводнява водната риза когато няма ток, ще можеш да се греееш само с камината.
filmatoplo - майстор
Аз какво му казвам , той какво си мисли -правиш камината с тези тръби минимум 1 цол -може и цол и четвърт да тръгне , от тези тръби отклоняваш за всеки радиатор на 3/4 .Палиш камината и вс ще ОК.
mityom - специалист
без вода камината се деформира и при всички положения рано или по късно ще се повреди
илко илиев - специалист
здравей колега.първо Честита нова година.тази инсталация на село на един етаж ли е?ако е на два етажа се прави много лесно и няма да имаш проблеми ако ще и 5-дни да няма ток.аз съм правил в къща с в бечова стая и над нея с три радиатора без помпа и си топлеше без проблеми.
Gek - специалист
mityom написа:
без вода камината се деформира и при всички положения рано или по късно ще се повреди
Това, че нищо и няма на камината го казвам от личен опит. Камината е била прегрявана жестоко, на стената зад тръбите за входяща и изходяща вода имаше две тъмно черни петна. Сега същата тази камина я ползвам аз вече включена в система с вода и си бачка от октомври месец...

Друг е въпроса, че може би зависи от камината, моята в склучая е на ПРИТИ, водната риза е от всички страни, без от долу.
mityom - специалист
съгласен съм, но не е желателно поради посочените причини
emilvtc - специалист
Относно източването на водата от водната риза - с два крана преди и след нея мога да я "изолирам" от системата и през оюе два да я източа. Предполагам това няма да е проблем.

По-скоро се притеснявам от казаното от "mityom".

Ако ръчно се поставят някакви "екранни" плочи - примерно от ламарина между огъня и ризата на дистанция 1-2 см от нея- това няма ли да свърши работа? Идеята е те да "отразят" по-голяма част от топлината от пламъка и да предпазят ризата...

Относно подовото отопление - до колкото разбирам водата през него не трябва да е над 35-45 градуса, но от друга страна ефективността на котела/камината при толкова ниска температура на водата спада. Как се решава този проблем?

Тема "Защита на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: