• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
Много сложно .... и ненужно.Много си усложняваш и оскъпяваш управлението.Тук виждам поне два термостата и то като минимум ...
Освен това не можеш да си балансираш хидравлично системата.Кои бойлер ще загряваш повече и до каква темп.Ако единия бойлер е загрял няма нужда да циркулира флуид през него ,а на горната схема е невъзможно да спреш циркулацията през бойлера.Ако промениш схемата и подвържеш бойлерите в паралел,няма как да си гарантираш равномерно загряване на бойлерите без допълнителна и доста скъпа арматура и т.н.
Много сложно!
bobivg - специалист
Някой може ли да каже грубо като пари кой вариан е по-скъп 1 или 3 и най-вече дали разликата е съществена.
tyrnokop - специалист
armagedamian написа:
http://www.intiel.com/dt-3-3_bg.pdf
Погледни последната схема.
Мисля,че това е най елементарната и работеща схема.Защо ти е топлообменник?Като надеждност мисля,че е по-добре.Ако сложиш топлообменник,ще имаш нужда от доп. термостат,помпа,за кръга м/у колекторите и топлообменника,помпа(и) за кръга м/у бойлера и топлообменника.Много сложно става.Няма нужда от това.
Изчетох внимателно ръководството от горния линк.
Очаквах обаче, че във схемата ще участва само една помпа и една възвратна клапа. Помпата да превърта водата и през двете серпентини. Нещо такова:

Изображение

Ако това сработи отпада необходимостта от DT 3-3 и може да се използва дифер. термостат с два датчика.
Чаро - Акълия
Тая схема, ще охлажда единя бойлер, ако е напълно загрят и няма никаква консумация за сметка на другия. За да работи, освен двете помпи, трябва да има и 2 възвратни клапи.
Аз заставам зад първата схема. Най-проста, най-надеждна, най-стабилна, пък и ще лови слънцето максимално дори и зимата.
Ако двата бойлера са на един електромер, дори бих ги махнал. Един 200-300 литров в мазето (вместо буфера) и..
Аз лично се дразня от висящ и стърчащ бойлер в баня.
Чаро написа:
Тая схема, ще охлажда единя бойлер, ако е напълно загрят и няма никаква консумация за сметка на другия. За да работи, освен двете помпи, трябва да има и 2 възвратни клапи.
Аз заставам зад първата схема. Най-проста, най-надеждна, най-стабилна, пък и ще лови слънцето максимално дори и зимата.
Ако двата бойлера са на един електромер, дори бих ги махнал. Един 200-300 литров в мазето (вместо буфера) и..
Аз лично се дразня от висящ и стърчащ бойлер в баня.
Прав си за възвр.клапа,дори са две просто не е подробна схемата.При това управление,винаги единият бойлер е основен и се зарежда с приоритет,след се зарежда и вторият бойлер.При наличие на излишна топлина се задейства предпазен клапан по висока темп.Може вместо втора помпа да се монтира една помпа и един зонов вентил,който да разпределя потока към бойлерите,но тези вентили са на стойност долу горе колкото помпата,а са с много по малка надеждност и живот.Схема едно с буфер е надежна .но доста по скъпа и и куца икономическата обосновка.Иначе откъм техн.издържаност е 6 :-D ,но също така и непълна.Липсва управление на системата и така както го виждам спокойно може да спестим буфера и идваме на схема "ИнтиелИ с ДТ 3.3 :-D .Спестяваме буфер - 1 бр = минимум 700лв. :-D
Изчетох внимателно ръководството от горния линк.
Очаквах обаче, че във схемата ще участва само една помпа и една възвратна клапа. Помпата да превърта водата и през двете серпентини. Нещо такова:
При този вариант добавяш и зонов вентил вместо втора помпа.Възможно ,но по ненадеждно.
Има и още едни вариант.
може да се монтират два вентила със задвижка и термостат преди всеки бойлер.Така бойлерите ще се зареждат успоредно,а не последователно.Това е и предимството нна тази схема.Помпата ще е една и ще се управлява от обикновен ДТ . Има само една неизвестна.
Къде е мястото на датчика предназначен за бойлера?На кой от двата бойлера или на друго място.Аз мисля че е би трябвало да е на връщащата линия,непосредствено след колектора.при положение че ползваме такъв.Ако не някъде по връщащата тръба. :?
Как мислите дали е правилно?
LazarGanev - "Велик майстор"
Нещо не ми се отварят последните схеми на tyrnokop. Но! Колеги, да не збравяме заданието - в момента има съществуващи 2 бойлера без серпентина и търсим най-изгодния начин да ги загреем със слънчева енергия!. Предложените три варианта предвиждат или подмяна на бойлерите с такива със серпентина, или закупуването на буфер и организирането на рециркулация между буфера и бойлерите. Отделно някъде се предвиждат двойни медни инсталации и всичко това оскъпява много проекта. Аз предлагам да обърнете още веднъж внимание на варианта, предложен от Филматопло, защото е много прост, евтин и надежден (armagedamian, просто не си го разбрал правилно). Значи - организираме един соларен кръг (може и с най-евтиния ДТ) между панелно поле и топлообменник, който топлообменник ще замени двете серпенини, а цената ми е ориентирочъчно колкото на най-малкия бойлер със серпентина.. От другата страна на топлообменника правим циркулация с една обикновена помпа (не е необходимо да е соларна) между топлообменника и водосъдържателите на двата бойлера, вързани последователно, като 2-та датчика на ДТ се поставят в горния край на първия бойлер и на изхода на втория бойлер. Така 2-та бойлера се раглеждат като един висок бойлер и загряването ще става на слоест принцип постепенно, като се почне от горния край на първия бойлер и се стигне на края до долния край на втория бойлер. Ако не искаме единия бойлер да е с приуритет - пускаме втората помпа в постоянна или почасова циркулация и така температурите в двата бойлера ще се изравнят. Тръбите в бойлерния кръг могат да са пластмасови, но е добре участъка между топлообменника и първия бойлер да е мед, макс.ф15. За останалите участъци е добре ф16, за да има по-малко загуби по тръбите. Разбира се и добра изолация.
Последна промяна от LazarGanev на пет яну 28, 2011 8:48 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Можеш ли бойлерите да ги свалиш и да ги качиш на тавана заедно един до друг .А към баните да свалиш една тръба само с топла вода , ако имаш на тавана студена вода се улеснява още схемата , ако няма и студена трябва да се качи .Говоря за схема 4 .Топлообменник ще си купиш и за 100 лв от Ибей , помпи също , диференциален термостат ти трябва 1 брой .Датчика не се монтира в балона а на топлата тръба която циркулира .
bobivg - специалист
LazarGanev написа:
Така 2-та бойлера се раглеждат като един висок бойлер и загряването ще става на слоест принцип постепенно, като се почне от горния край на първия бойлер и се стигне на края до долния край на втория бойлер. Ако не искаме единия бойлер да е с приуритет - пускаме втората помпа в постоянна или почасова циркулация и така температурите в двата бойлера ще се изравнят.
Според мен този вариант е неприложим със съществуващите му бойлери, защото ел. нагревателите са му монтирани ниско в бойлерите и водата ще се топли на ток вместо на слънце. За да стане по този начин трябва след бойлерите да сложат проточни нагреватели.Поправете ме ако греша защото все пак вие сте правили такива системи, а аз съм гледал само картинки. :mrgreen:
STO-YAN - специалист
Здравейте.
Възможно ли е нещо като 1-ви вариант, но термосифонка. Примерно 200л. бойлер с мантел.
Необходима ще е студена водна захранваща инсталация за сифонката, топлата ще захрани
и двата бойлера. Не ми е ясно циркулацията между бойлерите и сифонката как ще се управлява.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: