Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
baikiro написа:
бойлер вързал ли си ?
колко киловата е камината колко радиатори имаш като киловати
камините прити не са баш за затворени системи ...!
имат тънки ризи..!
Камината /ризата/е изработена от 3мм ламарина,тествана на 4 бара.
Специалистите във форума се произнесоха ,че е около 15-18квт.Аз искам ,когато я карам, да гори на 6.Иначе се образуват сажди и се пали комина.Кръга на банята, който ползвам за охлаждане е доста инертен и бавно охлажда. Камината за 10мин. може да вдигне и 80-90гр.

Прикачен файл

parno ka6ta.jpg
parno ka6ta.jpg (59.39 KиБ) Видяна 5904 пъти
Последна промяна от minca на ср фев 09, 2011 8:05 pm, променено общо 1 път.
armagedamian - специалист
Радиаторите 400/1200 ако са тип 22 са с мощност 2000Вт. приблизително.500Вт. в банята + подово ? мощност.Бойлера не е в сметките,той не консумира от един момент нататък.Така че събираш около 10КВт.,което не е много лошо при 20кВт.камина.Можеш да монтираш консуматори за още 5кВт. за да си дойдеш на оптималния вариант или просто да не чистиш ризата за да влошиш топлообмена :-D
filmatoplo - майстор
:) Нещо не виждам помпа в тази схема :? , и нещо този ансамбъл -радиаторче ,бойлер, и подово -свързани последователно не ми се нрави . :wink:
baikiro - специалист
filmatoplo е прав. Каде се намира помпата и на коя скорост е сложена ?
minca - специалист
Всичко е правено преди 10г.Термометър,пр.клапан,манометър,раз.съд/системата е затворена/не съм отразил за по-прегледно.Единия радиатор почти не го ползвам.Възможно ли е но негово място до се включи буфер.Синята линия използвам за охлаждане на ризата/при 65* вентила отваря и вкарва охладена вода в ризата/ но процеса е доста инертен.Помпата е 25/4 на втора степен- ВИЛО.

Прикачен файл

parno ka6ta.jpg
parno ka6ta.jpg (61.07 KиБ) Видяна 5846 пъти
baikiro - специалист
вариант 1 да овеличиш консоматорите с 1 радиатор
вариант 2 да слагаш по малко дърва
вариант 3 да облечеш горивната камера с 2 см. огнеопорни тухли за да не я бие огъня директно
но във всеки от случаите триабва да промениш вразването на контура радиатор бойлер подово.
minca - специалист
baikiro написа:
вариант 1 да овеличиш консоматорите с 1 радиатор
вариант 2 да слагаш по малко дърва
вариант 3 да облечеш горивната камера с 2 см. огнеопорни тухли за да не я бие огъня директно
но във всеки от случаите триабва да промениш вразването на контура радиатор бойлер подово.
Варианти:
1.Нито възможност, нито имам нужда да увеличавам консуматорите- те отопляват помещенията добре
2.До момента ,10г,съм правил точно това-Събирам много сажди и в един момент се запалват,а това не е съвсем приятно в стара къща с гредоред.
3.За тоя вариант не съм мислил.Дано коментират и други специалисти!
А защо трябва да променям топлогасителя?Моля обяснете!
PCL82 - майстор
Една щура идея:
След като системата е затворена, могат да се добавят консуматори както по-високо, така и по-ниско от нея. Вместо да се намалява к.п.д.то чрез тухли и топлината да се пуска направо през комина, може да я прахосаш за по-полезни цели.

Например да пуснеш тръби през водосточни тръби и улуци против ледени висулки. Или да предпазиш нещо от замръзване. Да топлиш стълбището или кавото друго се сетиш. Все ще е по-добре от колкото директно да я издухаш през комина.

Ще се наложи да заредиш системата с антифриз, за да не замръзне.

Ако вдигнеш скоростта на помпата с една степен ще видигнеш дебита през радиаторите. При това разликата в темературите на входа и изхода на радиаторите ще намалее, а средната им температура ще се покачи. Така радиаторите ще отдават по-голяма мощност.
minca - специалист
PCL82 написа:
Една щура идея:
След като системата е затворена, могат да се добавят консуматори както по-високо, така и по-ниско от нея. Вместо да се намалява к.п.д.то чрез тухли и топлината да се пуска направо през комина, може да я прахосаш за по-полезни цели.

Например да пуснеш тръби през водосточни тръби и улуци против ледени висулки. Или да предпазиш нещо от замръзване. Да топлиш стълбището или кавото друго се сетиш. Все ще е по-добре от колкото директно да я издухаш през комина.

Ще се наложи да заредиш системата с антифриз, за да не замръзне.

Ако вдигнеш скоростта на помпата с една степен ще видигнеш дебита през радиаторите. При това разликата в темературите на входа и изхода на радиаторите ще намалее, а средната им температура ще се покачи. Така радиаторите ще отдават по-голяма мощност.
Последното е по-приемливо отколкото до топя висулките.Все пак ми се иска да акумулирам излишната топлина .Когато гори камината -да гори на макс.След това да изгасне,но системата да се топли примерно от буфер.Аз май че станах досаден с тоя буфер.Абе нека специалистите кажат.
А може би с още един бойлер който да служи като буфер
filmatoplo - майстор
Точно така се прави , излишната топлина се събира в буфер , не досаждаш с думата буфер , аз я ползвам всекидневно :wink:

Тема "мощност камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: