• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
kuuuuuul написа:
Все пак да споделя моето виждане по въпроса за серпентините,когато са една в друга и двете загряват целия обем на бойлера,когато не са едната е по средата и загрява около половината от бойлера,плюса е че в това време долната която е свързана с колекторие е в студената зона и ще може да уползотвори малко повече сл.енергия но пък когато няма достатъчно слънце бойлера остава на половината загрят от котлето,също така котлето се пали обикновенно привечер когато вече нема слънце,а ако работи постоянно когато е слънчево може едната серпентина да се изключва и да работи само на колектори при този вариант имаме винаги напълно загрят бойлер.от тук на там всеки преценява кой вариант е по добър за неговите условия, разход на вода и големина на бойлера.
Сега искам да ти обясня логиката на високата серпентина(и това по думите на др.Голодов(Гл.Инженер на Елдом)
Та високата серпентина е предназначена за "парното".Логиката е не да се грее някакъв обем а тази серпентина да работи на проточен принцип.Т.е. тя е достатъчна да ти осигури 40гр. воден поток 5л./мин.(Или 6л./мин.)И понеже "парното" работи почти постоянно няма логика да акумулираш вода в бойлера(където респ. има и топлозагуби).А долната серпентина акумулира оскъдната през зимата топлина от слънцето.Нали се сещаш ако са серпентина в серпентина ,че соларката не може да вземе ръка въобще.
kuuuuuul - майстор
Единственото по различно което казваш е номера с проточния бойлер :lol: /ако има някой с такъв бойлер нека сподели да ли е вярно/ аз лично не бих разчитал на него.Ти самия с какво се отопляваш и с какъв бойлер си?Надявам се че наще писания ще помогнат на тези на които им предстои покупка на бойлер.
bobivg - специалист
Kuuuuuul правиш ли разлика между бойлер за БГВ и акумулиращ съд (бойлер) за слънчева инстанция. С еднакви обеми ли са, с еднакви функции ли са, та искаш и двата да се загряват в целия обем от котела?
kuuuuuul - майстор
Аз имам един бойлер с двойна функция и искам да е целия загрят,имам чуството че не четете какво съм написал,за мойте условия аз съм си решил проблема и съм доволен на никого не налагам моето мнение.
bobivg - специалист
Звучиш ми малко като един мой бивш шеф, който много искаше да топлим открит плувен басейн със слънчеви колектори през зима. Колко то и да го убеждавах, че това е безсмислено той държеше на логиката си „ще сложим повече като малко грее слънцето сметни колко трябват”. Изкарах аз няколко декара слънчеви колектори и той каза, че това не може да е вярно. Намери връзки и уреди среща в БАН. :-D
filmatoplo - майстор
Точно така работи горната серпентина -топли само в горната полувина на балона и се разчита на проточно непрекъснато загряване и черпене от бойлера вместо загряване на целия обем .Сега може да си има предимства и недостатъци , примерно ако бойлера е включен в нискотемпературна инсталация се разчита на по бавно загряване на обема във времето. :wink: както при Куллл.
bobivg - специалист
Ами вариант е и да са два бойлерa, последователно вързани (има и други решения освен най-евтиното). Не ме кефи идеята да се пикае срещу вятъра и на всяка цена да се вземат парите на инвеститора пък ако ще и най-голямата глупост да се направи (ама то това е въпрос на принципи и морал :wink: ). Това е инвестиция която така или иначе трудно се изплаща и без ние да полагаме усилие за да и пречим. Какво му е нискотемпературното отопление на kuuuuul?
kuuuuuul - майстор
Въпросът за мен е приключил.
  • 1
  • 2

Тема "Надграждане на слънчева инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: