Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mitko_rupite - специалист
Намерих оргинално обяснение за пелетна горелка за Дакон Дор

А Ето и Файла за Дакон Ера с пелетна горелка ERATO GP20+”

Попрочетох доста от изписаното в форума .... та още се чудя въпреки ниската КОМПЛЕКТНА цена на "Дакон Ера съсERATO GP20+ ".... дали да не си взема само горелката отделно ,доста усложнена ми се вижда настройката на горелките от Ерато а и са претенциозни към качеството на пелетите .../пък за по скъпи горелки няма пари .. :sad: /
Ако не върви работата добре ...махам горелката и продължавам на домбазки въглища ... :?
-----------------
Сега говорих по тел. с приятел който ползва котел Виадрус и горелка на ERATO GP20+....
каза ми ,че чисти ШЛАКАТА от самата горелка на 7-10 дни .... :? дали да му вярвам...???
Вентилатора издухвал ...шлаката ... :?
Аз като четох у форума .... кой чисти шлака през 5 кой през 10 часа ......затрупва се горелката ит.н. но за 10 дни не съм прочел ???
filmatoplo - майстор
Вярно ли за 2700 лв този комплект :? :) Горелката лесно може да се преспособи да се почиства автоматично , но трябва да и изтече гаранцията :wink: преди да я мандруваш.
Верно е
Пакет DakonEra 25-
-Съдържа: Котелно тяло DakonEra 30, Пелетна горелка GP 20+ (10 - 25 kW)- 2744лв /със ДДС /

Пакет DakonEra 30-
-Съдържа: Котелно тяло DakonEra 30, Пелетна горелка GP 20+ (16 - 32 kW)- 3234лв/със ДДС /
-------------------------------------------------
"30" се различава от "25" само по мощността на Горелката ... /Котела е Същия /
LazarGanev - "Велик майстор"
С хубави пелети и правилни настройки се чисти на няколко дни, ама с калпави - питайте Пламен Пеев, т.е. - жена му, щото тя го отнесе тая зима :). Другия клиент, на който сложих тая зима се роди - чисти на 3-4 дни. Но има и друго важно нещо, което забелязах - при по-топло време, когато на горелката и се налага да спира и да тръгва коксуването е повече, защото се нарушава правилния горивен процес. Когато е студено и горелката работи постоянно, по-малко коксува. Така че не преоразмерявайте горелката по аналогия на работата с дърва. По-добре по-малката горелка и да работи постоянно, отколкото по-голямата, която да работи он/офф
LazarGanev написа:
Така че не преоразмерявайте горелката по аналогия на работата с дърва. По-добре по-малката горелка и да работи постоянно, отколкото по-голямата, която да работи он/офф
Благодаря Лазаре - много си полезен !!

И при мене я има тази дилема ...

Радиаторите са ми 21kw + 1kw загуби по тръбите - общо 22кw

Каква Горелка да предпочета
-GP 20+ (10 - 25 kW)- 2744лв
или
-GP 20+ (16 - 32 kW)- 3234лв
filmatoplo - майстор
Лазар ти каза по малката :wink: За он-офа , котела с буфер и регулация по температурата в буфера , а помпата на радиаторите с контрол по външна и стайна температура .Така котела ще работи постоянно до пълно зареждане на буфера -после повече ще почива , помпата за радиаторите ще поема по честите он-оф :wink: .
LazarGanev - "Велик майстор"
По-важно е да се погледне откъм нуждите на къщата, защото радиаторите може да са преоразмерени или пък да не достигат и да ни подлъжат, но ако са правилно оразмерени, според мен е по-добре да вземеш по-малкия котел. Голямата горелка има минимална мощност 16кВт, което е много. Тези 21кВт ще ти трябват само няколко дни в най-студеното време, а през останалото време ще ти е нужна по-малко мощност и горелката ще започне да включва и изключва.
Filma - попрочетох нещо за Буферите 1000 литра --- 1600лв :shock:
и тяхното приложение :?

Моментната икономическа ситоация е под критичния минимум :)
Пък и много трудно бих убедил някой да даде 1600лв за Буфер ... при положение че котел със горелка е ~2600лв /знам ,че ще се изплати ,но може да се постави и допълнително ако се предвиди място за това .. /
Слагам го 1000литра - щото искам да помага като акумолатор , но дори и 800литра да е пак е 1400лв.....
А Топленето на тоя Буфер /акумолатор / Също ще лапка пелетки , а и от мошността на горелката .... - която ще е 25 KW а консуматорите 22 kw.... и от "акумолатор" .. да не се превърне в "консуматор" в неподходящ момент../зимата /.. и да се задъхва горелката . :?

Заб:
имам комбиниран бойлер 100 лтр/ със серпентина от парното и ел нагревател - за лятото /
-тоя бойлер не се ли явява вид буфер ???

Лазаре стана ми ясно вече ,че ще е по малката горелка ...
А радиаторите са много точно оразмерени щот ги ползвам 4 -5 зими ..+тва не предвиждам за в бъдеще да слагам допълнителни радиатори и тн..

Благодаря Ви !!!

.
filmatoplo - майстор
1000 литра буфер е 1283 лв .с ддс :wink: с 10 санта изолация .В случая може да минеш и с по малък- 500 литра 850 лв. или - 800 литра 1152 лв . :wink: Цяла европа ги слага , ние като по хитри -не ги монтираме . :) -това като лаф не обиждам никой .
Последна промяна от filmatoplo на вт апр 05, 2011 9:13 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Специално за буфер, има ли значение производителя? Щото котел, бойлер и слънчеви колектори ще са на БОШ, но мисля да спестя поне 500 лева от буфера....и тия пари да идат за един конвектор за кухнята :)

Тема "пелетна горелка за котел Дакон Дор /Bosch solid /" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: