Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
За подобрения -монтирай стайния термостат , изолирай де що можеш , купи качествени пелети, :? .
bilici - специалист
LazarGanev написа:
Какви площи имат къщите и какви мощности на радиаторите
Малката къща около 43 м² , няма изолация,дограми. Голямата 80 м² но със всички екстри - външна изолация, пвц дограма, вътрешна изолация на тавани .
Радиаторите в малката са 8kW в голямата 14+8kW конвектор в хола.
filmatoplo - майстор
Имаш ли термоглави по радиаторите, каква температура средно държиш в стаите , в коя от къщите е по топло .
bilici - специалист
filmatoplo написа:
Имаш ли термоглави по радиаторите, каква температура средно държиш в стаите , в коя от къщите е по топло .
Отворена система , няма термоглави. Температура 23-25 през деня , 20 през нощта . В по малката къща е по топло и дядото понеже е стар огняр редовно отваря и затваря кранчето в стаята си.
filmatoplo - майстор
Зависи от системата -има и с термоглави , дали завиваш крана на ръка или термоглавата не е ли едно и също. :wink:
bilici - специалист
Здравейте ,
да споделя какво направих относно подобренията.
Преминах към затворена система за да мога да прокарам подземно тръбите между къщите и по добра изолация.
След като отпаднаха разширителните съдове и част от старите тръби водата в системата от 230 спадна на 110 литра.
Монтирах термовентили на радиаторите и видимо разхода на пелети до тук е по малък.
Към втория по далечен бойлер/ който вече е 110литра с две серпентини/ пуснах нов щранг само за него, първият и по близо до котела и си остана вързан като радиатор. И двата бойлера се управляват от магнитвентили с отделен термодатчик от този на помпата.
Смених помпата от 20-4 на 20-7, далечния бойлер и радиатори почти не се затопляха, сега е равномерно.
Останаха две задачи от предвидените - нов термодатчик на горелката , който пристига до няколко дни .Настоящият работи с 20градуса диапазон което значи ,че не е оригиналния.Той работи на 10градуса диапазон.От тук ще се икономиса още някой килограм.
Горелката задължително работи на модулиращ принцип /1-3степен/.Така прави по-малко спирания.
И втората задача - така и не съм монтирал стайния термостат,че трябвада се опъват 30метра кабел до еденствената стая без термовентил/ хол с конвектор /, също очаквам да сведе разхода .
filmatoplo - майстор
Какъв беше котела и горелката :? -сега това е доста адекватно. :)
bilici - специалист
filmatoplo написа:
Какъв беше котела и горелката :? -сега това е доста адекватно. :)
Дакон дор 32д и Фероли.

Имам въпроси относно подържане на по висока температура в бойлерите.
Сега понеже много по бързо се затоплят помещенията и то при работна температура на котела от 45-65 градуса,горелката изключва бързо а бойлерите искат още жега, като сложа и стайния термостат и оригиналния термо датчик предполагам , че доста време няма да запали горелката / сега следи само водата / и изобщо няма да имам гореща вода.
Пробвах с температури 55-75 и тогава се стоплат бойлерите .
Знам как ще реагирате за тези ниски температури как се отразяват на котела но нямам проблем с комина , а котела го чистя веднъж в месеца и то с прахосмокачка за 10минути.
Притеснява ме ,че заради бойлерите трябва да подържам по висока температура и вероятно ще даде по-голям разход на пелети.
Заредил съм 5тона от Срадна Гора -Ст Загора , 330лв/тон с странспорта през юни , но нямям намерение да ги изгарям.Горелката работи перфектно , няма нагар и задръстване.Чакам по студено време за да настроя и с газ анализатор как е горенето.
Доволен съм от постигнатото по отношение на отоплението и разхода , но за часта с бойлерите очаквам съвети .
filmatoplo - майстор
Малко акъл -направи така че, освен термостата за котелната вода , в паралел да има и термостат в бойлера :wink: -горелката ще гаси тогава след като котела и бойлера са загряти и нужда от топло неще.Много хора сега ще ревнат заради това -че се свързва горелката както дойде от магазина :wink: .Няма опция -БГВ . :) нали ми разбра мисълта -дори котелния термостат да прекъсне веригата към горелката ,горелката ще остане да работи включена от бойлерен термостат ако е нужно зареждане на бойлерите :wink: .Защо горелката не смогва да ги зареди докато се греят и радиаторите -примерно за 1 час нали само питам ,а ако го направиш по моята идея -котела може да пали само заради бойлерите .Най добре ще е , ако може по някакъв начин -бойлерите да си имаха своя помпа и тръби .
LazarGanev - "Велик майстор"
Само да не се оплетат фазите и нулите от двата термостата, че става :axe: . Все се каня да седна да измисля елегантна схема за това, ама не остава време - котелът да пали и при нужда само от БГВ, без отопление. При газовите котли е решен този въпрос с датчик за поток - има ли поток, котелът пали.

Тема "помощ относно подобрения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: