Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Да -даже имаше конкурс :) .
filmatoplo - майстор
Бате Антон де. :) :prayer: аз запъна ли се нещо той ме спасява :) -тръби,помпи,напори,дебити.
bobivg - специалист
AntonBM написа:
Скоро попаднах на една инсталация правена от Vanko86, на която за конвекторите беше пусната тръба ф16х2 сложена в гофриран шлаух.
Чувал съм (но не знам колко е вярно), че трябва да се запуши гофрето за да не се пълни с конденза, така затворения въздух в гофрето, замазката и плочките може и да се окажат достатъчен изолатор за да не се образува конденз върху плочките или поне да е по-малко. Не казвам, че трябва да се прави така, но за заварено положение, ако не може да се кърти, може и това да е спасение. Да каже някой, ако го и правил или е попадал на такова изпълнение.
filmatoplo - майстор
Това с гофре масово се прави :? знам и фирмата която си го има на нейния офис монтирано така -котел за зимата и чилър за лятото -тръбите са едни и същи алуминиева вложка в гофре. :wink: .
AntonBM - специалист
bobivg написа:
Чувал съм (но не знам колко е вярно), че трябва да се запуши гофрето за да не се пълни с конденза, така затворения въздух в гофрето, замазката и плочките може и да се окажат достатъчен изолатор за да не се образува конденз върху плочките или поне да е по-малко.
Да Боби, и аз съм се опитвал да поправям такова заварено положение. Напълнихме 2-та края на тръбите с пенополиуританова пяна. Преди да затапим тръбата пуснахме топлоносител 70° за да изпарим каквото се беше събрало по-рано... В крайна сметка не стана, пак прави конденз при студоносител 7/12° и вътрешна относителна влажност над 50%. Спасихме се чак когато вдигнахме температурата на студоносителя на 12/17°. Иначе тръбите се виждаха от къде минават на тавана на долното помещение! От горна страна нещата бяха по-трагични... получава се тънък воден филм, по който хората се разчекваха да се пързалят! След време по фугите на плочките се образува мухъл.
bulhomes2 написа:
Айде Антоне - и преди ти казвах, че съм съгласен да ти платя. Ама нали викаш, че нямаш време... Имам сегашния ми ОВ проект в аутокадски формат.
Не съм се дърпал! Аз останах с впечатлението, че ти можеш и сам да се справиш... Нали ти пуснах ексел файл, в който се вижда как се изчисляват нещата? С прости редакции, можеш да се пробваш да ги сметнеш сам, а аз щях да проверя после дали не си объркал нещо.
Ако искаш да ти сметна нещата пусни ми ги на пощата.
bulhomes2 - майстор
AntonBM написа:
Не съм се дърпал! Аз останах с впечатлението, че ти можеш и сам да се справиш... Нали ти пуснах ексел файл, в който се вижда как се изчисляват нещата? С прости редакции, можеш да се пробваш да ги сметнеш сам, а аз щях да проверя после дали не си объркал нещо.
Ако искаш да ти сметна нещата пусни ми ги на пощата.
Срам ме е да си призная, че за толкоз време не положих малко усилие да взема да разуча файловете. Айде нека наистина да се помъча първо сам, пък после да те мъча теб...
bobivg - специалист
Със сигурност не са евтини тези конвектори, поне минала година не бяха, а и мощностите на самите радиатори са направо смехотворни, че да се купува версията с панелния радиатор според мен.
AntonBM - специалист
termoavangard, прав си! Подведох се по вентилатора. Не видях, че има допълнителен външен топлообменник, който отдава лъчиста енергия към помещението. Каква е цената?
bulhomes2 - майстор
AntonBM написа:
...По тръба ф16 може да се пусне към 800W охладителна мощност (пълна) при студоносител 7/12°, като част от нея отива за производство на конденз и за помещението остава не повече от 700W реална (суха) охладителна мощност. Това се равнява на климатик с мощност 2,5 BTU. По ф20 може да се докара към 7 BTU.
Цял ден си блъскам главата защо се получава това. Нали тръбите на самия конвектор са най-тънката част в щранга. Тоест по каквито и тръби да иде водата до конвектора, скоростта и температурата и при преминаване през него при една и съща помпа би трябвало да е една и съща.

P.S. Не си го мисля за да спестявам от тръби - просто се опитвам да си го обясня.

P.S.2 Сега като си пуснах поста ми идва на ум, че най-вероятно ще е че по-дебелата тръба има по-малки загуби на температура по трасето. Защо обаче, като и скоростта на водата в нея ще е по-ниска и площта и към околната среда е по-голяма?

Тема "Конвектор и радиатор в една стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: