Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
30 мнения в "Конвектор и радиатор в една стая"
filmatoplo
- майстор
Бате Антон де.
аз запъна ли се нещо той ме спасява
-тръби,помпи,напори,дебити.

bobivg
- специалист
AntonBM написа: Скоро попаднах на една инсталация правена от Vanko86, на която за конвекторите беше пусната тръба ф16х2 сложена в гофриран шлаух.Чувал съм (но не знам колко е вярно), че трябва да се запуши гофрето за да не се пълни с конденза, така затворения въздух в гофрето, замазката и плочките може и да се окажат достатъчен изолатор за да не се образува конденз върху плочките или поне да е по-малко. Не казвам, че трябва да се прави така, но за заварено положение, ако не може да се кърти, може и това да е спасение. Да каже някой, ако го и правил или е попадал на такова изпълнение.
filmatoplo
- майстор
Това с гофре масово се прави
знам и фирмата която си го има на нейния офис монтирано така -котел за зимата и чилър за лятото -тръбите са едни и същи алуминиева вложка в гофре.
.

AntonBM
- специалист
bobivg написа:Чувал съм (но не знам колко е вярно), че трябва да се запуши гофрето за да не се пълни с конденза, така затворения въздух в гофрето, замазката и плочките може и да се окажат достатъчен изолатор за да не се образува конденз върху плочките или поне да е по-малко.Да Боби, и аз съм се опитвал да поправям такова заварено положение. Напълнихме 2-та края на тръбите с пенополиуританова пяна. Преди да затапим тръбата пуснахме топлоносител 70° за да изпарим каквото се беше събрало по-рано... В крайна сметка не стана, пак прави конденз при студоносител 7/12° и вътрешна относителна влажност над 50%. Спасихме се чак когато вдигнахме температурата на студоносителя на 12/17°. Иначе тръбите се виждаха от къде минават на тавана на долното помещение! От горна страна нещата бяха по-трагични... получава се тънък воден филм, по който хората се разчекваха да се пързалят! След време по фугите на плочките се образува мухъл.
bulhomes2 написа:Айде Антоне - и преди ти казвах, че съм съгласен да ти платя. Ама нали викаш, че нямаш време... Имам сегашния ми ОВ проект в аутокадски формат.Не съм се дърпал! Аз останах с впечатлението, че ти можеш и сам да се справиш... Нали ти пуснах ексел файл, в който се вижда как се изчисляват нещата? С прости редакции, можеш да се пробваш да ги сметнеш сам, а аз щях да проверя после дали не си объркал нещо.
Ако искаш да ти сметна нещата пусни ми ги на пощата.
bulhomes2
- майстор
AntonBM написа: Не съм се дърпал! Аз останах с впечатлението, че ти можеш и сам да се справиш... Нали ти пуснах ексел файл, в който се вижда как се изчисляват нещата? С прости редакции, можеш да се пробваш да ги сметнеш сам, а аз щях да проверя после дали не си объркал нещо.Срам ме е да си призная, че за толкоз време не положих малко усилие да взема да разуча файловете. Айде нека наистина да се помъча първо сам, пък после да те мъча теб...
Ако искаш да ти сметна нещата пусни ми ги на пощата.
bulhomes2
- майстор
AntonBM написа:...По тръба ф16 може да се пусне към 800W охладителна мощност (пълна) при студоносител 7/12°, като част от нея отива за производство на конденз и за помещението остава не повече от 700W реална (суха) охладителна мощност. Това се равнява на климатик с мощност 2,5 BTU. По ф20 може да се докара към 7 BTU.Цял ден си блъскам главата защо се получава това. Нали тръбите на самия конвектор са най-тънката част в щранга. Тоест по каквито и тръби да иде водата до конвектора, скоростта и температурата и при преминаване през него при една и съща помпа би трябвало да е една и съща.
P.S. Не си го мисля за да спестявам от тръби - просто се опитвам да си го обясня.
P.S.2 Сега като си пуснах поста ми идва на ум, че най-вероятно ще е че по-дебелата тръба има по-малки загуби на температура по трасето. Защо обаче, като и скоростта на водата в нея ще е по-ниска и площта и към околната среда е по-голяма?
Тема "Конвектор и радиатор в една стая" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература