Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nnikbg - специалист
Малко извън темата за което се извинявам.
Лазар спомена цена 5400 лв. , а тук е 9792.20
нещо не се връзва.
http://toplomarket.bg/index.php?option= ... 79&lang=bg

Котел "PELLETHERM " 30-V2.0
Пелетен, водогреен котел, оползотворяващ биомаса - дървесни пелети - Номинална мощност: 30 kW - Работно налягане: 0.2 МРа - КПД: 93 % - Обем на бункера за гориво: 100 kg - Разход на гориво: 6.8 kg/h - Воден обем: 95 l - Тегло: 460 kg Габаритни размери: Д/В/Ш 850/1365/1515 mm Производител: ЕРАТО Българи
--------------------------------------------------------------------------------
Цена с ДДС: 9792.00 лв/бр.
filmatoplo - майстор
За 9700 лв направо сменяй марката на котела с чешка :wink: .
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
Защо не е разискван въпроса с поставяне на пелетна горелка на сегашния котел , каква е разликата от чугунен Виадрус у26, и чугунен Фероли :?
:?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами така е, търсенето и дефицитът вдигат цената. Аз откога ви тръбя да бързате - сега ги научиха гърците и румънците и отдавна на склад няма - каквото се произведе - заминава за износ :rock: . Не знам какво означава тази цена в сайта на Топломаркета, ще питам утре, че сега е късно.
Филма, котлите нали и те трябва да се продават :wink:
Stefak написа:
От няколко места вече сметнаха необходимите киловати между 40 - 50 и не ми се рискува с по малък котел, защото ако не работи като хората какво да го правя.
Добре де, ще задам по друг начин въпроса си:
Пелетерма му дават максимален разход 6,8кг/час, а среден разход - 4,5кг/час по каталог (виж линка, който съм дал, стр.8 ). Да вземем средния разход за 30 дни:
4,5 х 24 х 30 = 3240кг/мес х 350лв/тон = 1134лв/месец

Как ти се вижда тоя разход? Предполагам, че ти очакваш да плащаш много по-малко на месец, нали? Аз също смятам така. Това означава, че котелът няма да работи на средна мощност, а на някаква минимална. Тоест той няма да работи в най-ефективния си режим. А ти искаш да вземеш още по-голям, който да работи още по-неефективно?! Ами - няма проблеми, парите са си твои! :drinkers:
krasigogo - специалист
LazarGanev написа:
Stefak написа:
От няколко места вече сметнаха необходимите киловати между 40 - 50 и не ми се рискува с по малък котел, защото ако не работи като хората какво да го правя.
Добре де, ............Ами - няма проблеми, парите са си твои! :drinkers:
Напълно подкрепям LazarGanev. Как някой би определил необходимата мощност с толкова голям толеранс от 20%. По вероятно е да са ти взели мерката "на око" от колкото да сметнат реално какво е нужно, а правилните сметки пестят пари.
filmatoplo - майстор
Стефак,на твоя Виадрус у26 -защо не сложиш пелетна горелка :? , кпд то не му е голямо ,но спестяваш малко пари от друг котел -които прибави към изолирането :wink: .Предполагам с изолацията да свалиш топлозагубите наполувина :? та 14 тона въглища да станат 7 тона -и сега тия 7 тона въглища с колко тона пелети биха се заменили като калоричност. :? :wink: Сигурен съм че с въглищата и без изолация си работил котела в доста по-висок температурен режим 80-90 градуса и на моменти си прегрявал стаите над 25 градуса излишно-тоест ще неще котела е набумкан догоре и горивния процес не може да спре :wink: .При пелетите това не може да се случи , процеса е по-автоматизиран и ще ти дава известни икономии в по топлите дни .
Stefak - напреднал
FilmaToplo според едната фирма виадруса не бил подходящ за горелка защото имало някаква греда която идвала почти срещу горелката, отделно от това той е вече доста затлачен с катран, така че най-вероятно ще отиде за скрап. Неговия проблем се оказа, че му трябва тяга на комина 40 паскала, а нашия има около 20-25 и за 5 години вдигна 10 пъти 70 градуса, а в същото време гореше 12-14 тона.
Ето пълна информация за къщата, ако ви се занимава ще съм благодарен да сметнете дали са ми казали правилни параметри на котлите и горелките.
Къщата е 3 етажа + мазе и в него е разположен котела. Дължината на комина е 14м. Обща квадратура която се отоплява с работещи глидери 330 кв.м. – 2 и 3ти етаж плюс две помещения на 1ви етаж. Височината на таваните е 2.50м. До началото на сезона ще има външна изолация 5см.
Отоплителните тела са разположени както следва:

Етаж 1 – панелни радиатори 4 метра на 60см. Останалите радиатори са откачени но тръбите до тях стоят.
Магазинно помещение към ет.1 – 50 чугунени глидера на 60см.
Етаж 2 – 85 алуминиеви глидера на 50см.; 8 чугунени глидера на 120см.
Етаж 3 – панелни радиатори 7 метра на 60см.; стоманени глидери /или ламаринени/ 80 бр. на 50см.; 6 бр. чугунени глидери на 120 см.
Stefak, Ерато имат готова вратичка за U26, към която се монтира горелката им. Общо всичко излиза към 2000-2500лв с монтажа на твоя котел. Катрана ще изгори първите няколко дни. Тягата на комина ти е напълно достатъчна за горелка 45кВт. И Ератовската, и на Фероли, и на Сънсистем (Бърнит) горелките са от една класа - не са лоши, вършат добра работа, но са капризни откъм пелетите - искат качествени. Пелетерма е съвсем друга бира - просто не могат да се сравняват с него. Последно цената му е 5875лв (засега). Цената в Топломаркета обаче не е грешна, тя е за други клиенти и при други условия :wink: , но това да не притеснява никого. Комшиите се накъсват да го купуват и на тая цена :wink: . Защото си струва парите. Ако още имаш съмнения - свържи се с представител на Ерато и чуй и тяхното мнение за твоя случай. Само ще спомена, че ми предстои скоро да монтирам газов котел 22кВт на къща, която се води 360кВт (но реално се отоплява по-малко). Доста се двоумих дали да е 22кВт или 42кВт (цената на втория е почти двойна), защото междинна мощност няма(става въпрос за определена марка кондензен котел), но се спирам на малкия и се надявам, че няма да има проблеми. Консултирах се и с колега с по-голям опит - и той е на същото мнение. Къщата е без изолация, но е зидана с Итонг. Тази зима ще видим :wink:
Последна промяна от LazarGanev на нед юли 03, 2011 8:28 am, променено общо 1 път.
Stefak - напреднал
LazarGanev, фирмата, която ми продаде и монтира виадруса е един от големите дистрибутори на Ерато и според тях котела не е подходящ за монтаж на горелка. Въпросния Пелетерм за който пишеш го видях в Ератерм е 5400лв., но проблема е че е широк 135см, а аз имам 110 см. ширина на помещението и не виждам как ще стане, заради това бункера за пелетите ще го слагат отпред по някакъв начин. Продължавам да търся, сега виждам че и Атмос имат пелетни котли и ще ги разгледам.

Тема "По - мощен котел с по - малка пелетна горелка или обратно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: