Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ники не разбрах ,какво ще се получи като прекараш водата от водопровода през серпентината на буфера :? .Сега меря температурата в моите алуминиеви радиатори -26 градуса ,голяма температура няма що :wink: ако се пребори в топлообменник със 12 градуса студена вода от водопровода , какъв ще е крайния резултат :?
nikisv - специалист
Май нищо просто в бойлера ще постъпва вода 20 градуса да речем а не 14 и от там някаква икономия ,но с 20 градуса пуснати в къщата на дали ще охладя нещо .Като сложа консумацията и амортизацията на помпата маи ще съм на загуба :-D .Но ако водата на цял блок минава през мен може би ще се получи нещо.
filmatoplo - майстор
:) За отопление добре ,но за охлаждане нещата стоят друго яче,тоест ако серпентината е долу -студа ще си седи в долната полувина на буфера.Студа не се движи както топлото в буфера , идинствено топлообмен може да се получи чрез външен топлообменник ,представиси че линията на студ е в доланата полувина на буфера , а конвекторите ще теглят уж студ от горната част на буфера -но там няма да е студено .Може и да има малък ефект ,но няма да е както ,ако студената вода иде от сондаж .
nikisv - специалист
Ако просто завъртя помпата , нямам монтирана възвратна няма ли да се получи.
bulhomes2 - майстор
Не мога да схвана какво точно мислиш да направиш. Ако искаш постъпващата ти в бойлера вода да минава първо през буфера (който най-вероятно топлиш със слънчеви колектори или термопомпа) няма откъде да спечелиш, защото енергията си ти е все в буфера. Човека от клипа прави съвсем друго - най-грубо казано - водата преди бойлера минава първо през радиаторите и там се затопля (съответно охлажда стаите). Да не изпадам в подробности, че не точно същата вода, а с пластинчатия топлообменник...
filmatoplo - майстор
Кой по напред да го тества -помпата ми е на 2 метра от мен . :-D
nikisv - специалист
bulhomes2 написа:
Не мога да схвана какво точно мислиш да направиш. Ако искаш постъпващата ти в бойлера вода да минава първо през буфера (който най-вероятно топлиш със слънчеви колектори или термопомпа) няма откъде да спечелиш, защото енергията си ти е все в буфера. Човека от клипа прави съвсем друго - най-грубо казано - водата преди бойлера минава първо през радиаторите и там се затопля (съответно охлажда стаите). Да не изпадам в подробности, че не точно същата вода, а с пластинчатия топлообменник...
Все още нямам монтирани слънчеви колектори ,ще има някои ден но още не се знае кога нямам и термопомпа ползвам инсталацията само зимата за отопление с котел.Серпентината ще е моят топлообменник и ефекта ще е същия като от клипа.
Последна промяна от nikisv на нед юли 24, 2011 11:16 am, променено общо 2 пъти.
nikisv - специалист
filmatoplo написа:
Кой по напред да го тества -помпата ми е на 2 метра от мен . :-D
Май ти при мен трябва да се прекарват тръби :) .Но ако искаш отскачай до Варна да мятаме експериментите :-D .
filmatoplo - майстор
Нищо не се променя :) , няма и заради какво да се промени при мен :wink:
Тани - модератор
LazarGanev написа:
Резултата не трябва да се търси толкова в охлаждането на помещенията, колкото в подгряването на битовата студена вода до 20*С. Охлаждането е бонус - колкото-толкова. :wink:
Всъщност смятал ли си дали си заслужава? В техния случай е ясно - крадат ток от топлофикация за помпата . Но ако трябва да си платиш тока и за помпата и за вентилатора накъде натежават везните?

Тема "Нобеларка за климатизация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: