Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Твърдата медна тръба ще се пречупи при огъване -много пъти ми се налага леко да кривна някъде , но не става без специална кривачка .
mar4ika - специалист
Ако я навия някак и я монтирам в дъното на бойлера по цялата му далжина дали ще има ефект.
Mega - специалист
... Ако я правиш за термопомпа не я пълни, нито с пясък, нито с нищо. Нагрява се и се охлажда с вода и омеква. Но пази да не взлезне вода в нея. След като и придадеш нужния вид, пак я нагрей и я остави да изстине сама и пак става твърда!
lyubohar - майстор
От направата на медни музикални инструменти за да се извият тръбите
се пълнят с вода и се замразяват,или се пълнят с разтопен дзифт и
след втвърдяването му се извиват.След това се източва водата или се нагрява дзифта
за да излезе.Иначе тръбат може да се сплеска,или най малкото да и се намали вътрешния отвор.
naskov - майстор
Нагледно обяснение
viewtopic.php?f=26&t=38417
LazarGanev - "Велик майстор"
mar4ika написа:
Ще пробвам както казва Филма, дано не се пречупи само.Иначе ми трябва щото имам хоризонтален бойлер с една серпентина вързана към сл.колектор,и искам да му сложа още една за парното.Досега все ги превключвах с кранове ама искам колектора да работи и зимъска ,когато има слънце де.Благодаря за отговорите.
Да не те разочаровам, ама е почти невъзможно да накараш да работи солара зимата и да загрява хоризонтален бойлер с 2 интегрирани серпентини. Иначе няма лошо да пробваш и да пишеш
Mapek - специалист
Филма по-горе беше споменал, че не се слага такава серпентина в хоризонтален бойлер, но нещо като, че ли никой не обърна внимание. Виж какво съм направил тук (кликни на картинката за уголемяване)
fox_vt - майстор
На хоризонтален бойлер серпентината е навита по дължината на бойлера елипсовидно за да циркулира водата хоризонтално.Ако се сложи серпентина от вертикален на хоризонтален бойлер няма как да се обезвъздуши,пък и топлообмена няма да е добър.
mar4ika - специалист
Аз момчета направих един топлообменник бих казал щото не можах да навия серпентина и го запоявах с дъги.Утре ще направя снимка за да видите.Обаче мисълта ми е че не можах да го вкарам в бойлера щото, неговата серпентина е навита фабрично в средата му ,и най вече щото е с онези елипсовидните фланци дето се захващат с една гайка.

Тема "Навиване на медна серпентина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: