• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има вариант, редовно правя нещо подобно - проточен бойлер подгрява обемен, като помпа върти водата от обемния през проточния, но не съм сигурен дали трябва да те светвам, че да не изляза виновен, като стане белята :-D
Грешиш за котела - няма значение дали е котел и бойлер, тое едно и също. Важно е каква мощност се консумира - бързото изпразване на бутилката я обледява. Трябва да се вържат в паралел поне 2-3 бутилки в колектор с регулатори първа степен, втора степен, манометри за високо и ниско налягане, кранове, меки връзки и т.н.
Ситуацията е такава, че живея в блок, газта тепърва навлиза, съседите ми са недоверчиви към газта и ще ми излезе доста солено ако се газифицирам само аз... от там идва и проблема
Доста солено ще ти излезе ако се газифицираш на пропан-бутан - това е двойно по-скъп газ от метана. Плюс това по такъв примитивен начин - ще дадеш само лош пример и съвсем ще откажеш съседите. По-добре карай с маслени радиатори - няма хамалогия с бутилки, а сметките ще са същите, да не мислиш, че ще са по-ниски? На кой етаж си?
Добре съгласен съм с теб, но съм чел във форума, че с проточен бойлер 4 членно семейство карат месец с 10-15кг. газ, а ако говорим за подгряване на едно и също количество вода което ще е 30-40 литра и разликата на подаване и връщане не по-вече от 5 градуса при добра циркулация, не би трябвало да работи постоянно и да замръзва бутилката, а също така да работи толкова често. Какъв точно е принципа на бойлера? От какво се включва, спад в температурата на водосъдържатела или?
Проточния бойлер се включва или от датчик за поток или от датчик за налягане.
Тука почнаха да се вихрят фантазии и розови мечти и считам за нужно да се изнижа тохомълком, за да не се мотая и пречкам. Само разочарование всявам :wink:
Bobivan - специалист
Mit-ko написа:
Здравейте, имам един въпрос .... възможно ли е проточен газов бойлер, с помощта на топлообменник да си осигуря топла вода и и да захраня 3 конвектора и 1 лира? Ако някой има идея дали става и как точно моля пишете. Предварително благодаря!
Въззможно е...ако ползваш безплатно услугите на шерпите дето ще ти мъкнат и сменят бутилките.... :rock: :rock: :rock:
sian - специалист
Mit-ko написа:
Добре съгласен съм с теб, но съм чел във форума, че с проточен бойлер 4 членно семейство карат месец с 10-15кг. газ, а ако говорим за подгряване на едно и също количество вода което ще е 30-40 литра и разликата на подаване и връщане не по-вече от 5 градуса при добра циркулация, не би трябвало да работи постоянно и да замръзва бутилката, а също така да работи толкова често. Какъв точно е принципа на бойлера? От какво се включва, спад в температурата на водосъдържатела или?
Най-вероятно не са споделили че къпанет е не повече от веднъж седмично.
Освен това за отопление на даден жилищен обем недей да изхождаш за необходимата отоплителна мощност, от обема на водата в отоплителната система . От обема на водата зависи инертноста на системата.
anidb1973 - напреднал
Здравейте да се включа и аз използвам от доста години газов бойлер и наистина лятото разхода е приблизително една бутилка на месец но все пак това се отнася за 40 / 45 часа работа на бойлера.Водата се загрява около 60 градуса при 13литра в минута това не би могло да те отоплява.
valqk - специалист
Мислех да правя същото миналата зима, че трябваше да закърпя за 1м отоплението и след това да ползвам бойлера по предназначение.
Сметнах (има си данни колко литра газ харчи на час) и се отказах.
Сметни си мощността и виж колко ще ти харчи бойлер, който е такава мощност.
Как си реших проблема - 4-5 (3кв) нагревателя в едно бидонче и и помпа+термостат - отворена системка.
Имай предвид, че ползвах подово и под нулата е зор :)
Подовото работи на т 35-40градуса! За радиатори бидона може да не е подходящ!
Не съм спец, само казвам от опит. :-)
Дано съм прав.
Вече получи съвети от спецове :)
  • 1
  • 2

Тема "Газов бойлер - топла вода/отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: