• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Чакай сега -как денем ще пращаш вода от бойлера по конвенторите :? :) , бодата в бойлера знаеш че е отделна от водата в системата :wink: -бойлера ти с 2 серпентини ли е .Как загряваш бойлера от термопомпата сега -със една от водните серпентини ли :? .
syncho - майстор
Galy един панел е абсолютно недостатъчен за това, което искаш да направиш. Просто сметките за инвестицията да го направиш в сравнено с това, което ще получиш са необосновани и неразумни. Може би за това така ти е казал и майстора.
Galy - специалист
Filmatoplo, защо духаш студено? :)
Бойлера не загрявам с термопомпата, ще го загрявам със слънчевия панел. Не съм вещ в занаята, но знам, че когато имам в един съд 150 литра загрята вода, би трябвало да не е проблем да я пратя с една помпа до колекторната кутия и от там по конвекторите...после обратно пак в колекторната кутия, по друга тръба в бойлера и така. Мисля че с няколко електро-задвижвани клапана би трябвало да мога да отварям и затварям различните кръгове топла вода. Ок де. Това оставяме на специалистите. Няма начин да няма начин. При мен този въпрос отпада. Въпроса е, ще си струва ли инвестицията, за да се донаправи системата по този начин. И за да си отговорим на този въпрос, трябва да знам слънчевия панел ще топли ли водата през зимата? Колко дни от цялата зима? Ще е достатъчен ли въобще, за да успява да затопли водата до 40-50 градуса, за да имаме топлоотдаване с конвекторите. Нали не е проблем, че обърнах темата на колегата в моя си проблем? Смятам, че ще е полезно и за мен и за него с информация. Все пак и двамата искаме да въртим топлата вода от слънчевите панели през зимата. Нали така?
Последна промяна от Galy на вт ное 15, 2011 8:50 pm, променено общо 1 път.
Galy - специалист
Докато съм писал коментара, syncho е отговорил на въпроса ми...
Не съм имал до сега слънчеви колектори и нямам опит да знам какво се случва зимата.
Добре де, ще се съглася, но...какви пари ще ми е инвестицията? Нека споделя на грубо сметките в моя случай:

Едно управление със седмичен таймер...20лв. Няколко ел.задвижки, една помпа...300лв. Имам свободни тръби от бойлера до колекторната кутия /тръбите, с които щях да топля бойлера с термопомпата и с времето се отказах/ Какво друго ще ми е нужно? Такааа...от кога да смятаме зимния сезон? Мисла, че топло в жилището ще ми трябва още месец Октомври...та до месец Април може би. Общо шест месеца грубо. От тези 6 месеца, 2 месеца пълни мисля че трябва да имам слънце, което да стопли слънчевите панели. Така ли е?
Термопомпата ще хаби средно по около 1,5 киловата ток на час. Ако два месеца /60 дни/ успея да спестя в най-добрия случай по 10 часа на денонощие работата на термопомпата и въртя през конвекторите топла вода от слънчевия панел какво се получава? - 600 часа х 1,5 киловата...=750 киловата. Това прави като пари 150лв за година. И то в най добрия случай :? Размишлявам на глас. Включете се и вие. Май излиза, че няма сделка, а?
syncho - майстор
Galy да го кажем така: в най-добрия случай средното слънцегреене през този период би бил от порядъка на 500W на м2. Ако колектора ти работи с максимално КПД през целия период (може би е около 60%), то се получава 600W от 2м2 слънчев колектор... Пак да кажа това е много много много оптимистичен вариант, в който не са включени никакви загуби от панела, който през студените периоди кпд-то сигурно му пада и под 40%... От там вече можеш и сам да си направиш сметките.

п.с. предполагам, че това е плосък колектор, не съм го гледал.

Сега ти ще кажеш как е? :)
bulhomes2 - майстор
Gali, един 150 литров бойлер загрята вода със слънчев панел ще имаш когато времето вече е топло. И друго - така като я мислиш ще "изцапаш" водата за къпане в бойлера. От колекторите до радиаторите и в тях ще бъде останала вода от отоплителната инсталация, която хич няма да е чиста. А ти нея мислиш да я връщаш в бойлера за къпане. Сега при теб може и да не е толкова мръсна, защото със желязо не виждам къде ще има контакт (котел, камина, лира, панелен радиатор...), но нека и специалистите да кажат за легионелата! Беше някаква опасна бактерия, която се развива в застояла топла (под 60оС) вода.
Galy - специалист
Хммм....да, получи се диалога...нека избистрим до край.
Говорих с моя човек преди малко. Той твърди, че инвестицията няма да си струва в никакъв случай в предвид на това, че термопомпата ми харчи малко. Още повече, че слънчевия ми панел е един от панелите с максимално КПД /избрах най-добрия панел по енергийната ефективност/, но сме сложили бойлер 150л, който бил с малко запас за лятото да не завира водата. Демек...можем да направим нещата, но...няма да е това, което ми се иска. А това с "мръсната" вода...хич не съм мислил за него, но не е за подценяване.bulhomes2, много на място се включи!
torbalan - Дървен философ
майкомила...

понякога си мисля, че търговците трябва да ги разпъват на кръст и бавно да ги убиват със стрелички от дарц...

абе хора - ако можеше да се грее човек със слънчеви колектори, нима смятате, че нямаше да има фабрични системи такива и тепърва щяхме да откриваме топлатавода????????

каквото и да ви лъже търговеца - няма как зимно време да се сгреете с топлина от слънчев колетор....

имайте предвид, че на всеки един студент, който е учил някога по някаква причина термодинамика, топлотехника или нещо подобно - тази идея му е минавала през ум...
както и идеята да използва топлината на водата от душа, която отива в канала....
filmatoplo - майстор
Защо Булхомес -аз какво ти приказвах :wink: -как питейна вода от бойлера на 5-6 бара налягане ще ми я въртиш по конвектори и чешми , кой духа сега студено :) -с мек тон де.
syncho - майстор
torbalan и аз това се опитвам да обясня, но никой не иска да чуе. И все пак и аз минавам за търговец, така че ще те помоля да не си толкова общ в изказванията си, а ако си имал предвид моето изказване по някакъв начин, кажи кое точно те притеснява да го доуточня :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "дайте съвет за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: