Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Bobivan написа:
Че ако чиляка иска да е гравитачно ,за чий ще му е твоята помпа...освен да си напълниш джоба!!!Гледайте си алъш-вериша,оставете парното на нас....
Направо съм забогатял от една помпа... а сме я докарали до тук защото на такива като вас сме ги оставили нещата...
batkotony - специалист
naskov написа:
Монтирал съм много от тези котли. При ниски бюджети или тесни комини това е котела. Има си всичко включително и не много прецизен регулатор на димните газове. Като недостатък мога само да посоча тясната вратичка, сравнена с Виадус, Де Дитрих и други подобни.
Това мнение чаках,ако трябва да съм точен...
Най-вероятно днес или утре ще го купя.Да,бюджетът е доста свит и за това се спирам на такъв вариант.Ясно ми е,че ще трябва да направя някои компромиси,но като цяло се надявам да сгрея семейството си.Още веднъж благодаря на naskov,bobivan и filmatoplo.Благодаря и на syncho,все пак... :-D .
syncho - майстор
batkotony :) моля моля :) искренно ти желая да ти е топличко зимата :wink:
batkotony - специалист
syncho написа:
batkotony :) моля моля :) искренно ти желая да ти е топличко зимата :wink:
Благодаря!
Междувременно котлето е вече закупено и е транспортирано в мазето,където ще му е мястото близките няколко години... :-D
Сега остава да го монтирам.Забелязах,че няма термометър.Какъв ще ме посъветвате да закупя и къде да го монтирам?Все пак при този клас котлета мониторингът на температурата е от първостепенно значение!!!
А дали да не взема два-за топлата и за студената? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябват ти поне 3 броя - на котелния кръг, на подаващата тръба към радиаторите и на връщащата. Нали ще слагаш трипътен вентил :) ?
batkotony - специалист
LazarGanev написа:
Трябват ти поне 3 броя - на котелния кръг, на подаващата тръба към радиаторите и на връщащата. Нали ще слагаш трипътен вентил :) ?
Eй тука ме хвана... :shock:
Къде да го сложа този термометър на котелния кръг?Няма фабричен като на другите котлета...А и трипътния винтил как се свързва,че не съм наясно-прави се отделен кръг само за котела ли,или...?Може ли линк към някаква възможно най-опростена схема на инсталация на едно ниво(в смисъл-котлето е в мазе и подава на първия етаж за 7-8 радиатора).Какво ще е по-добре:отворена или затворена тип система,при положение,че това е първата парна инсталация за семейството и никой няма опит в поддръжка на оптимален огън в котлето.Аз си представям следното:от захранващата тръба на котлето отива в колектор,който е още в мазето и от там поемат тръбите към всеки радиатор,връщащите също влизат всяка самостоятелно в мазето и се събират в друг колектор,който е свързан с помпата,филтъра и влизат в централната връщаща на котлето.Ако е отворена система(което мисля,че е по-сигурно),къде трябва да се свърже тръбата на разширителя и къде да се разположи самия разширител?(може ли да се сложи на самия етаж или непременно трябва да отиде горе до таванското,където ще има риск от замръзване?)...Възможно ли е впоследствие системата да се преработи от отворена в затворена без големи преустройства(да речем след известно време на тестове на системата -ако не се допуска често прегряване да речем и решим,че може да си позволим... :-D )
filmatoplo - майстор
И при отворена система ,с тръби под 2 цола -заври ли котела риска си остава .фи -20,фи-25 не оправят положението , приятелски го казвам . :wink:
batkotony - специалист
Е какво е решението в такъв случай?Възможно ли е и допустимо ли е въобще да се сложи и разширител и предпазен клапан?
filmatoplo - майстор
Задължително слагам предпазен клапан 2,5 бара на такива печки и котлета, независимо че са с отворена система .Всичко става-дори тръбите с алуминиева вложка при прегряване се свиват и се самозапушват.
PCL82 - майстор
Това лято най-накрая направих моя проект за гравитачно парно с камина Прити ФГВ 15.
За да постигна ниско съпротивление и да намаля диаметрите на тръбите разделих инсталацията на два главни кръга още при камината.

За целта задният капак на камината беше свален и бяха заварени 4 нови извода в ъглите на водната риза и после сглобен обратно.

При пробиването на отворите за изводите се оказа, че водната риза от задната страна е само 2мм, а 3мм ще да е само към огнището. Това е измама, която се прикрива с лаконичното изречение, че водните ризи са изработени от ламарина с дебелина 5, 4 и 3мм, а корпусите от 2мм. Явно водната риза отзад е корпус...

Ама нейсе инсталацията стана. За 10мин завъртя водата (90 литра) 100% гравитачно и радиаторите (алуминиеви) достигнаха 70-80 градуса. Имам инсталирана мощност на радиаторите 8,6КВт, като мощността на камината номинално е 7,5КВт, максимално 15КВт.

Камината работеше тихо, без локални завирания, както някои хора се оплакват над 60 градуса, благодарение на новите изводи и по-доброто обтичане на ризата. Не направи никакъв конденз, а само опуши огнището. Пропуши в стаята, през вратичката, докато коминът се загрее и почне да тегли, защото беше август.

Бих качил и снимки, но това ще е възможно най-рано след 3 месеца.

Тема "Какво е мнението ви за котлите на фирма "Prity"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: