Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Мартин Копецки - напреднал
Лазаре, ако правилно разбирам принципа на работа на топлообменника значи схемата, която давам би трябвало да е близка до истината. Не разбирам само защо трябва да има синхрон между помпата на газовия котел и този на дърва. Ако аз разбирам правилно нещата помпата на котела с дърва трябва да работи непрекъснато, защото ако спре водата в серпентината ще се прегрее. Според мен би било добре и тази на котела да не спира за да има непрестанен обмен.
Не ми е съвсем ясно също :
1- системата с котела на дърва затворена или отворена да бъде
2- разширителя на системата с газовия котел(дето се вижда на една от снимките) ползва ли се от нея в момента, защото ако не се ползва и мога да направя и котела на дърва да работи със затворена система ще го ползвам него-да не купувам друг( пак икономии ).
3-колко често ще сработва горелката на газовия котел и какво да направа за да работи най-малко
4-колко голям топлообменник ще е достатъчен за да има файда от цялата работя, защото тези които видях са от 200 до 1500 лева приблизително.
За сега за това се сещам, ако се сетя за друго ще пиша пак.

Прикачен файл

схема_с_топлообменник.JPG
схема_с_топлообменник.JPG (63.46 KиБ) Видяна 6128 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Мартине здравей, много близо си до истината, браво! Само трябва да размениш местата на газовия котел и камината. Така радиаторната помпа ще върти постоянно през камината и тя няма да прегрява, а помпаа на газовия котел няма нужда дда рработи постоянно, а сао когато той се включи да помага. Ако искаш да се включва по-рядко газовия котел - просто му задаваш по-ниска температура - да речем 65-70*С. Ако с камината поддържаш тези градуси - котелът няма да включва, а само когато падне температурата под зададената. Щом като камината ще е с предимство - няма нужда от оня скъп модул, за който ти говорих - той служи за да пусне радиаторната помпа, когато тръгне газовия котел. Сега тази помпа ще я управляваш само с термостат на камината. При тази схема газовият котел е в малка система и не му трябва друг разширител, той си има. Колкото до топлообменника - фирмите продавачи имат софтуер за избор споредмощностите и дебитите.
Мартин Копецки - напреднал
LazarGanev написа:
Мартине здравей, много близо си до истината, браво! Само трябва да размениш местата на газовия котел и камината. Така радиаторната помпа ще върти постоянно през камината и тя няма да прегрява, а помпаа на газовия котел няма нужда дда рработи постоянно, а сао когато той се включи да помага. Ако искаш да се включва по-рядко газовия котел - просто му задаваш по-ниска температура - да речем 65-70*С. Ако с камината поддържаш тези градуси - котелът няма да включва, а само когато падне температурата под зададената. Щом като камината ще е с предимство - няма нужда от оня скъп модул, за който ти говорих - той служи за да пусне радиаторната помпа, когато тръгне газовия котел. Сега тази помпа ще я управляваш само с термостат на камината. При тази схема газовият котел е в малка система и не му трябва друг разширител, той си има. Колкото до топлообменника - фирмите продавачи имат софтуер за избор споредмощностите и дебитите.

Аха, така нещата вече ми се изясниха =D>
А ти би ли ми препоръчал фирма от която да търся топлообменник или нямаш фаворит.
2v6 - майстор
Мартин Копецки написа:

Аха, така нещата вече ми се изясниха =D>
А ти би ли ми препоръчал фирма от която да търся топлообменник или нямаш фаворит.
Много писане и не видях ... газовия котел на какво ниво е спрямо камината?
Отворения разширителен съд на каква височина ще е спрямо газовия котел?
Моя котел работи нормално при налягане 2-3 метра - не е задължително газовия котел да работи в затворена система :idea:

Преди време ползвах помпата на газовия котел за циркулация на друг нагревател - само с електрическо превключване :idea:
Bobivan - специалист
Ако камината е за затворена система предлагам по евтин вариант-датчик поток вързан на изхода на газовият котел,който управлява ел.маг. вентил байпасиращ топлата и студената на котела(байпаса е след датчика за поток)Камината и Котела са вързани последователно,топлата от камината влиза като студена в котела.
Когато котела е в БГВ режим-няма поток в отоплителният кръг на котела и датчика включва байпаса на котела!!
Помпата на камината се включва от контактен термостат!
Става, но кой ще включва котела, ако се наложи пак? Всеки път ръчно ли?
Bobivan - специалист
Котела е включен нон-стоп!!Когато изключи по температура /задание БГВ,ЕМВ го байпасира,а помпата на камината си върти по заданието на контактният термостат..Котела включва когато заданието БГВ отпадне и при по ниска температура в отоплителният кръг.(Байпаса е СЛЕД датчика поток на изхода на котела)?
След като котела е байпасиран и потока не минава през него - как щв усети, че температурата в отоплителния кръг е паднала?
2v6 - майстор
Bobivan написа:
Ако камината е за затворена система предлагам по евтин вариант-датчик поток вързан на изхода на газовият котел,който управлява ел.маг. вентил байпасиращ топлата и студената на котела(байпаса е след датчика за поток)Камината и Котела са вързани последователно,топлата от камината влиза като студена в котела.
Когато котела е в БГВ режим-няма поток в отоплителният кръг на котела и датчика включва байпаса на котела!!
Помпата на камината се включва от контактен термостат!
И кое е евтиното на този вариант :?
Колко струва електромагнитен вентил, примерно 3/4" без хидравлично съпротивление :?: (а трябват 2 броя)
Bobivan - специалист
Амчи знам ли?Колко струва един 24kW топлообменник....???? :rock:

Тема "помощ за система с два котела( газ-дърва )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: