Е щом е проблемно да е в комина не е проблем да се направи и в самата камина, и за това има материали. въпроса е като размери каква да е ризата , как се смята мощноста .

torbalan написа:ако ще се прави водна риза - трябва да е на пътя на изгорелите газове...Може ли да модифицирам малко първоначалния въпрос на темата? При мене димохода на камината е от неръждаема ,гофрирана тръба 250мм.,прав, излиза директно през втория етаж на покрива.Камината е 12Kw,отоплявам стая към 20кв. само.Питанка ми е: медна тръба,Ф15-20мм,навита около димохода/10-15витки/,помпа,серпентина в бойлера/да топли водата/ ,разширителен съд,предпазен клапан?? Мнения относно загряването или прегряването?Е,приблизително разбира се.А ако някой може да ми посочи начин на изчисление...ей де е Speedy,а биричката е в хладилника:)
също така трябва да се внимава площта, която остава свободна между тръбите да е по-голяма от сечението на комина...
Прикачен файл
Прикачен файл
Прикачен файл
митакаа написа:Днеска ми хрумна следната идея понеже имам бойлер със срепентина, разлчини диаметри медни тръби(от 2 мм до 10 мм) дали ще има ефект и ще върши ли работа ако в кюнеца на камината навия плътна спирала по вътрешната стена на кюнеца от медна тръба примерно паралелно свурзани 2 по 10 мм или 2по 8мм, дали ще е достатъчна топлината от пушека да загрее бойлера . Другото което ме тревожи е височината на кюнеца или това не е проблем ако се монтира помпичка ако ще върши работа тая ситемаТози метод се използва на корабите.Около димоходните тръби има серпентини към утилизационен котел,който топли водата...Разбира се говорим за голяма мощност и постоянна работа на двигателя.
ангро7220 написа:Утилизациония котел на кораба е вътре в димохода-вертикален тръбен сноп. Периодическото му почистване става с пускане на пара.Има и други методи-600кг. съчми се пускат от бункер в горната част,качването им там става с част от въздуха за наддува на гл. двигател. Друг начин е Vibro Sonic - свръх звукови трептения предавани на тръбите на утил-та.Само за уточнение,не го приемай като задявкамитакаа написа:Днеска ми хрумна следната идея понеже имам бойлер със срепентина, разлчини диаметри медни тръби(от 2 мм до 10 мм) дали ще има ефект и ще върши ли работа ако в кюнеца на камината навия плътна спирала по вътрешната стена на кюнеца от медна тръба примерно паралелно свурзани 2 по 10 мм или 2по 8мм, дали ще е достатъчна топлината от пушека да загрее бойлера . Другото което ме тревожи е височината на кюнеца или това не е проблем ако се монтира помпичка ако ще върши работа тая ситемаТози метод се използва на корабите.Около димоходните тръби има серпентини към утилизационен котел,който топли водата...Разбира се говорим за голяма мощност и постоянна работа на двигателя.
пп
Само,че серпентините са отвън на димоходните тръби...В саждите има сяра ....
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: