Най - вълнуващия въпрос зимно време.
митакаа - специалист
Е щом е проблемно да е в комина не е проблем да се направи и в самата камина, и за това има материали. въпроса е като размери каква да е ризата , как се смята мощноста .
митакаа - специалист
Никой ли няма желание да помогне ! :? :?
torbalan - Дървен философ
е то в случая щом няма да купуваш материал - няма кой знае какво за смятане...

избери си мястото, където ще ти стои ризата и си я направи...
пък мощността ще каквато дойде...

при всички случаи за бойлер ще върши работа :)
torbalan - Дървен философ
ако ще се прави водна риза - трябва да е на пътя на изгорелите газове...
също така трябва да се внимава площта, която остава свободна между тръбите да е по-голяма от сечението на комина...
Andri01 - майстор
torbalan написа:
ако ще се прави водна риза - трябва да е на пътя на изгорелите газове...
също така трябва да се внимава площта, която остава свободна между тръбите да е по-голяма от сечението на комина...
Може ли да модифицирам малко първоначалния въпрос на темата? При мене димохода на камината е от неръждаема ,гофрирана тръба 250мм.,прав, излиза директно през втория етаж на покрива.Камината е 12Kw,отоплявам стая към 20кв. само.Питанка ми е: медна тръба,Ф15-20мм,навита около димохода/10-15витки/,помпа,серпентина в бойлера/да топли водата/ ,разширителен съд,предпазен клапан?? Мнения относно загряването или прегряването?Е,приблизително разбира се.А ако някой може да ми посочи начин на изчисление...ей де е Speedy,а биричката е в хладилника:)
BARD - специалист
Отличен комин и температура на изходните димни газове 350 гр и още принудително регулируемо подаване на свеж въздух в горивната камера .

Прикачен файл

7.gif
7.gif (35.1 KиБ) Видяна 7107 пъти

Прикачен файл

7.jpg
7.jpg (16.2 KиБ) Видяна 7107 пъти

Прикачен файл

6.jpg
6.jpg (89.61 KиБ) Видяна 7107 пъти
митакаа написа:
Днеска ми хрумна следната идея понеже имам бойлер със срепентина, разлчини диаметри медни тръби(от 2 мм до 10 мм) дали ще има ефект и ще върши ли работа ако в кюнеца на камината навия плътна спирала по вътрешната стена на кюнеца от медна тръба примерно паралелно свурзани 2 по 10 мм или 2по 8мм, дали ще е достатъчна топлината от пушека да загрее бойлера . Другото което ме тревожи е височината на кюнеца или това не е проблем ако се монтира помпичка ако ще върши работа тая ситема
Този метод се използва на корабите.Около димоходните тръби има серпентини към утилизационен котел,който топли водата...Разбира се говорим за голяма мощност и постоянна работа на двигателя.
пп
Само,че серпентините са отвън на димоходните тръби...В саждите има сяра ....
BARD - специалист
Висока температура и вторично изгаряне и саждите изгарят само че не във печките на Прити и тем подобни.
Andri01 - майстор
ангро7220 написа:
митакаа написа:
Днеска ми хрумна следната идея понеже имам бойлер със срепентина, разлчини диаметри медни тръби(от 2 мм до 10 мм) дали ще има ефект и ще върши ли работа ако в кюнеца на камината навия плътна спирала по вътрешната стена на кюнеца от медна тръба примерно паралелно свурзани 2 по 10 мм или 2по 8мм, дали ще е достатъчна топлината от пушека да загрее бойлера . Другото което ме тревожи е височината на кюнеца или това не е проблем ако се монтира помпичка ако ще върши работа тая ситема
Този метод се използва на корабите.Около димоходните тръби има серпентини към утилизационен котел,който топли водата...Разбира се говорим за голяма мощност и постоянна работа на двигателя.
пп
Само,че серпентините са отвън на димоходните тръби...В саждите има сяра ....
Утилизациония котел на кораба е вътре в димохода-вертикален тръбен сноп. Периодическото му почистване става с пускане на пара.Има и други методи-600кг. съчми се пускат от бункер в горната част,качването им там става с част от въздуха за наддува на гл. двигател. Друг начин е Vibro Sonic - свръх звукови трептения предавани на тръбите на утил-та.Само за уточнение,не го приемай като задявка :).

Тема "Една идея за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: