• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sonofsyn - специалист
Бойлера мисля да е на св. шишков 300л 2 или 3 серпентини.
потърсих в нета и намерих 3 серпентини при него. говорихме и каза че третата е точно
за подпомагане на парно.
filmatoplo - майстор
Колко мощност ще извлечеш от серпентина към подовото :? :) .След 1-2 години серпентината се покрива с котлен камък и топлообмена драстично намаля :wink: .
sonofsyn - специалист
филматопло вие как предпазвате вашите системи от котлен камък в бургаско мисля е варовта водата там?
тя серпентинта ще взима топлото от Топло Обменения Бойлер, ще го праща към подовото и ако има нужда ще се разхлажда от 3 път. вентил, или доподгрява от ел.котле.
filmatoplo - майстор
Точно във топлообемния бойлер серпентината ще получава налепи -защото гледам на схемата ще се пълни със вода от водопровода :? :) , аз ползвам схеми в които водата която се намира в целия обем на балона е от отоплителната инсталация -омекотена ,всички други води -флоиди -влизат и излизат чрез серпентини или външни пластинчати топлообменници . :wink:
sonofsyn - специалист
ами тези които влизат със серпентини... серпентината не хваща ли котлен камък отвътре като артерисклероза стеснява стеснява... запушва
filmatoplo - майстор
След няколко години се случва -заводите за бойлери иначе биха спрели работа :wink: , но схемата не съм я мислил аз , само я ползвам като най правилна .
2v6 - майстор
sonofsyn написа:
Бойлера мисля да е на св. шишков 300л 2 или 3 серпентини.
потърсих в нета и намерих 3 серпентини при него. говорихме и каза че третата е точно
за подпомагане на парно.
Търговците от това живеят - "измислят" неща за продаване :)
Какъв панел ще свързваш?
Ако консумацията от ТОБ e достатъчно голяма и серпентината за панела е достатъчно дълга температурата няма да се повиши до получаване на котлен камък :idea:
filmatoplo - майстор
Балона е добре да е пълен в вода от парната инсталация , 1 -за да няма Легионела -респективно винаги -чиста вода за битови нужди ,2- забравих какво беше :lol: :lol: -аха по голям балансиращ обем за подовото. :wink:
syncho - майстор
filma ще си позволя да те допълня, ако ми позволиш ;) относно буфера и легионелата. Добре е от време на време да се нагрява водата до към 70С поне, защото легионелата доста добре вирее в температурите, подходящи за ниско температурно отопление.
2v6 - майстор
syncho написа:
filma ще си позволя да те допълня, ако ми позволиш ;) относно буфера и легионелата. Добре е от време на време да се нагрява водата до към 70С поне, защото легионелата доста добре вирее в температурите, подходящи за ниско температурно отопление.
При предложената схема няма опасност от легионела:
1. Вода влиза само от водопровода (дезинфекцирана с хлор). Ако е заразена, то легионелата ще отиде така или иначе директно на чешмите.
2. След буфера има електрически бойлер. Там стандартно трябва да се поддържа 60 градуса, при което легионелата измира за минути.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Водно подово захранвано от боилер с 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: