• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lakosste - специалист
kalin72 написа:
lakosste написа:
Прозорчето мисля че е достатъчно за въздух.Кажи какъв ти е комина и изолиран ли е?Опиши точно кога го прави това при разпалване или по време на горене,какво е положението на клапата за комина?Дървата колко са сухи и на колко време чистиш котела?Понякога докато се разпалва ако е САМО НА ДЪРВА леко припушва ,но само ако е отворена долната врата.Котела гасиш ли го или го разпалваш от останалата жар.Ако не е от комина, отговори ми на тези въпроси и ще ти кажа защо пуфти.
Комина е система Schiedel ф180, изолиран добре, на няма и месец работа. Прави го само по време на горене, клапата за комина е на лееко притворено положение, а клапата за разпалване е затворена. Сега погледнах, има доста сажди по клапата на комина...почистих ги, да видим как ще е сега.
Горя само дърва, долната врата е винаги затворена, освен при разплаване, първичния въздух влиза от клапа на отвора за пъленене с дърва, и е почти винаги отворена, дори на 80 градуса би трябвало да е почти притворена, но не е. Котела се опитвам да го поддържам винаги топъл, и дори и да няма жар, водата е над 50 градуса, но го разплавам като за студен.
Защо да не горя гредите от покрива? Не са мазани с нищо, или поне не с машинно масло.
Твоят котел предимно за дърва ли се води или за въглища?А щом по клапата са се натрупали сажди би трябвало и вътре да има което води до лоша работа на котела.Случвало ми се е когато котела е достигнал градусите и клапата се е затворила въглищата почти угасват и след като се отвори отново при запалването им да пропуши ако коминът е притворен а клапата се е отворила много.Такова припушване ми е сигнал че котела е за чистене и после си тръгва перфектно.Някои не почистваи котела по цял сезон но това е грешка.Това е триходов котел и улавя колкото се може повече топлина ,но и повече боклуци от дима,което е добре защото можеш по- лесно да почистиш котела от колкото да се катериш по покривите.Котела го чистя всяка седмица а ако съм зает най много през две.Колко е работил досега и от кога не си го чистил?А относно гредите съм против защото са чамови и отделят много смола от което следва запушване и на котела и комина.Съветвам те да си провериш и комина това което ти е писал AntonBM e също вероятно както и атмосверното налягане и топлото време както ти е казал filmatoplo.
kalin72 - майстор
Комина е чист, котела го чистих миналата седмица, тази пропуснах, но вероятно ще се наложи да го направя тия дни :)
Благодаря на всички :)
kalin72 - майстор
Почистих основно котела, и засега вече трети ден няма пуфтене :)
Имам питане, освен физическото почистване на меката връзка котел/комин, има ли друг начин? Защото е доста трудно да се бръкне във ф150 тръба, без да се разкачи от котела.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре е да можеш лесно да сваляш тръбата и да я изтупваш. Освен това получаваш по-добър достъп до изхода на котела. Там, под фукса има едно люкче, което се отваря надолу - него отвори ли го?
kalin72 - майстор
Гъвкавата връзка е залепена със силикон...но ще опитам да я разкача.
Инак почистих и клапата.
kalin72 - майстор
И да попитам друго, не успявам да задържа топлото до сутринта...рано сутрин температурите навън са около -10, а котела е изгаснал, няма жар, пепелта си е паднала в тавата. Вечер към 11 часа зареждам котела до половината, притварям клапите, но оставям тази към комина на положение почти отворена, за да горят мокрите дървата, 38-40 %.
lakosste - специалист
kalin72 написа:
И да попитам друго, не успявам да задържа топлото до сутринта...рано сутрин температурите навън са около -10, а котела е изгаснал, няма жар, пепелта си е паднала в тавата. Вечер към 11 часа зареждам котела до половината, притварям клапите, но оставям тази към комина на положение почти отворена, за да горят мокрите дървата, 38-40 %.
Меката връзка задължително трябва да я почистваш и нея.И доколкото разбирам си я залепил за котела със силикон???защо???.ако е така вземи си една голяма скоба и притягай гофрето към отвора на котела.Аз бях така докато не ми направиха от поцинкована ламарина и си го свалям супер лесно,не че гофрето ако е със скоба няма да го сваляш лесно ами на предния котел едно такова гофре ми се стопи пред очите защото огъня не правеше толко чупки като при бош-а ами излизаше почти директно и от тогава си имам едно наум.А относно жарта,кажи на колко градуса държиш регулатора вечер и на колко градуса ти тръгва помпата?Засега аз карам с три нецепени мешета( дълги почти колкото отвора и дебели колкото бирена бутилка)върху старата жар,отгоре исипвам едно пласмасово кошче с донбас и най отгоре още едно дърво и така от 18 часа до 7 на другата сутрин и си имам доволно жар за разпалване.В къщи температурата е 25-26 градуса вечер и 22-23 сутрин.Отоплявам 2 стаи по 15 кв.м оше две които са свързани със свод към 25-30 кв.м. коридор към 8 кв.м и баня около 8кв.м. + 80 литра бойлер.Дървата да бъдат сухи задължително.Трябва според мен да са поне от март-април за да са готови за зимата.
  • 1
  • 2

Тема "Котела ми пуфти понякога :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: