Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Опитай се да локализираш - затваряш крановете на колекторите да речем вечерта и сутринта следиш количеството - ако пак липсва вода, значи е в участъка между котела и колектора, ако няма теч - значи е към радиаторите. Започваш един по един да ги изключваш докато хванеш виновника
allberti - напреднал
LazarGanev написа:
Опитай се да локализираш - затваряш крановете на колекторите да речем вечерта и сутринта следиш количеството - ако пак липсва вода, значи е в участъка между котела и колектора, ако няма теч - значи е към радиаторите. Започваш един по един да ги изключваш докато хванеш виновника
Добра идея ама да беше лято, зимата в Бистрица е истинска. Така три жени от три поколения които през целият ден са в къщи и обикновенно не нарушават личното си простронство ще ме анатемосат и мен и експеримента :lol:
allberti - напреднал
Благодаря, че ме насочихте към евентуален теч. Проблема се оказа мно`о прост :) Не дозатегнато кранче за източване на системата. Отново благодарности към всички!
filmatoplo - майстор
Е няма такъв филм :wink: , ти най логичното не беше погледнал , пък ние тук гадаем къде се дяна течността :wink: .Предполагам след крана за източване имаш тръба изведена директно в канализацията и не се вижда :) .
lov - майстор
Лазаре нямаш си на идея колко течове има една система от полиетиленови тръби. Даже на пръв поглед да няма такива. Преди време се навих да сложа инхибитор срещу корозията ''калиев бихромат'' в системата.На местата на скритите течове се получи оцветяване. Почти не остана връзка която на не до притегна. По някога са толкова малки че водата просто се изпарява и не се вижда и капка. Но пък инхибитора оцветява и кристализира и се вижда много явно.
LazarGanev - "Велик майстор"
lov, не си падам по полиетилена, знам му проблемите. И аз цял месец бях тормозен от един теч, чак сега в неделя го хванах. Изградихме нова инсталация от ППР, но клиента рещи да остави последните 2 радиатора със старите тръби от полиетилен. Пуснахме инсталацията, хората доволни - топло, ама се появи проблем - всеки ден доливат яко, а теч не се вижда. Предложих им да изчакаме и да наблюдават, като изключват всяка вечер по един радиатор - същата работа. Викат -сменяй котела и бойлера, проблемът е в тях. В неделя кукнах там и стоях половин ден - проблемът се оказа във връзката между двете инсталации - капе от ракора и се губи под дюшемето в спалнята :-D - "теч няма бе, щяхме да го видим толкоз дни". Жилището е на първия етаж, няма съседи отдолу да пропищят. Викам - молете се да отива в мазите, иначе си вземете рибки да ги въдите под дюшемето. :-D
filmatoplo - майстор
За какъв полиетилен говорите :? :) .
filmatoplo - майстор
Тези ли -паднаха ми в очите отдавна , веднъж да се прегреят над 80 гр и после при студена инсталация снадките текът :evil: , оправял съм няколко пъти в разпределителна кутия с 7-8 извода -ад направо .
lov - майстор
При мен връзките са открити та няма проблем с обслужването. А кога си правих инсталацията тъкмо бяха на мода. Кой да предполага че може да бера ядове.Намерих им чалъма с тефлонова лента и термоустойчив силикон. Та 10 година нямам ядове ама си имам едно на ум. Иначе днеска си правих една преправка на инсталация че трябваше да избивам едни врати и нищо че връзките са в една ревизионна кутия. Та предпочетох да избегна тези връзки и оставих само адапторите и останалото го направих с полипропилен.
Но по интересното е че на металните сглобки където с правени по класическата технология с кълчища и тефлонова лента :lol: и там се виждат микропропуски. Гледаш го сухо та дрънка ама химикала избил и то солидно. Реално не ми се е налагало да доливам често но просто споделям как така ух идеално херметично ама не е.

Тема "Доливане на вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: