Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Айде кой ще черпи. :wink: фирма -Добрикит , в менуто Каталог -кликваш на Кит , там на страница 4 мисля -регулаторите са 6-7 до 11 мисля такива . :)
Малкия - специалист
Да, това са така наречените хистерезисни термостати, описани са двата начина на работа, като се контролират от 2 отделни терморелета.
Ако проиграеме начините им на работа с това което търся, се вижда, че няма да ми свършат работа за съжаление, но цените им са доста примамливи. На скоро един колега смени такъв термостат, което като възможности прави същото нещо и явно е можело да се спестят едни 80-90 лева :-D .
bulhomes2 - майстор
А що не го направиш с 2 обикновенни терморелета и едно ел.реле. В случая съм го написал с К0, но има всякакви. Тънкостта е че като се включи релето от 60о-вия термостат се самозахранва от 25о-вия докато температурата падне под 25о
Прикачен файл:
Releta1.jpg
Releta1.jpg (16.89 KиБ) Видяна 4177 пъти
Прикачен файл:
Releta2.jpg
Releta2.jpg (16.12 KиБ) Видяна 4177 пъти
Прикачен файл:
Releta3.jpg
Releta3.jpg (16.64 KиБ) Видяна 4177 пъти
Последна промяна от bulhomes2 на нед ное 27, 2011 8:13 pm, променено общо 1 път.
Малкия - специалист
Не съм сигурен дали те разбрах, значи имам едно реле на 25 което е свързано към друго, което е нагласено на 60 и действат последователно така ли?

Всъщност ми даде идеята , че може да стане с едно хистерезисно реле и едно обикновенно термореле, но нека първо ако може да обсъдим твоя вариант, защото аз май не го разбрах.
vankovarnata - специалист
Това което ти показах има отделна настройка на включване + хистезис и отделна на изключване + хистезис. Не казваш идеята каква е, но мисля искаш да управляваш помпа на котел /примерно/ - да тръгне като дигне 50* и спре на 30*
bulhomes2 - майстор
Май трябва да обясня отдалеко. Релето или (КО) както съм го кръстил е устройство с поне 4 извода. 2 от тях са за управляващата верига. Когато на тях има ток - дават контакт между другите 2 извода (има много видове, ама да говорим за това, което ти трябва). Или иначе казано релето е прекъсвач, който се командва с ток.
В терморелетата има 3 извода. 2 са захранване с фаза и нула и един за изходяща фаза (когато температурата е над зададената дава фаза на третия извод).
Почваме връзването. Терморелетата си ги захранваш с постоянна фаза и нула от мрежата. Изходящата фаза на 65 градусовото реле връзваш към помпата и към управляващата верига на релето. Нулата си връзваш директно от мрежата към помпата и другия извод на управляващата верига на релето. От фазата на управляващата верига на релето пускаш едно мостче до единия от изводите на самото реле, на които ще даваме контакт. На другия му извод закачаш фаза идваща от 25 градусовото термореле. Това е.

Какво се получава и как работи? Палиш котела. Още е студен и нито едно термореле не включва. Минава 25о и едното включва, но фазата му стига само до извода на ел.релето, защото все още нямаме контакт между двата извода. Минава 60о и другото термореле включва помпата и ел.релето. От тук нататък ел.релето се самозахранва и от другото термореле (25о) и ще изключи чак когато изключат и двете терморелета, тоест когато водата е под 25о. Със самозахранването на релето отива и фаза към помпата.

ПП. Редактирах схемичките по-горе, за да не се заблуждаваш, че двете терморелета се връзват последователно.
filmatoplo - майстор
Булхомес ти си ми шпионирал тетрадката , как успя :) - цял ден търсих къде бях дянал скицата . :)
Малкия - специалист
Благодаря ви. Булхомес2 да разбирам, че това обикновенно реле (КО) ще изиграе функция след като мине 60 градуса и тръгне помпата, когато падне под 60 няма да се прекъсне веригата, а ще се изчака и другото реле да изключи?
Ей това релетата ще излезнат магически нещица, които ще ти свършат работа :)
bulhomes2 - майстор
Малкия - точно така.

Филма, що не вземеш да си сканираш тефтера и да го пуснеш в една тема. Хем повече няма да го търсиш, хем и ние ще видим интересни работи :partyman:
null - специалист
Нещо подобно имам и аз в мазето...
Термостата който включва помпата е малко по-далечко от котела. Получава се така, че когато съм го настроил на 30* вкючва помпата чак когато термометъра на котела показва 60*. Обаче спира на 30*.
Ефекта не е постигнат нарочно!

Тема "Контролер за циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: