Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zlatko64 - специалист
tretre написа:
Не съм компетентен, относно камините, но мисля че въпросът тук е какъв отвор има камината от долу, от къде взима въздух,и дали се регулира по някакъв начин?
Въздух взема под решетката за въглените - почти напълно може да се затваря. Има мълък процеп в горната част на вратичката за обдухване на стъклото, а също така направих и опит за вторично горене - ето тук viewtopic.php?f=10&t=30602 - той също може да се спира, има клапа.
Transporterr - специалист
фабричните камини имат един дефлектор който се монтира на гърба и прави така че газовете минават през нещо като лабиринт преди да излетят към комина. мисли в тази посока. някаква ламарина наклонена към стъклото.

ето принципа
Изображение

а ето и две схеми на които мисля доста добре се вижда и става ясно ролята му.

Изображение

Изображение
zlatko64 - специалист
Transporterr написа:
фабричните камини имат един дефлектор който се монтира на гърба и прави така че газовете минават през нещо като лабиринт преди да излетят към комина. мисли в тази посока. някаква ламарина наклонена към стъклото.
Благодаря за съвета! Вече имам такъв дефлектор/то и преди имаше, но с друга форма, въздуха го заобикаляше от 4 страни/. Сегашния е както си го нарисувал. Процепа през който минава въдуха е с по-малко кв.см. от кв.см на лицето на димоотвода - нарочно го направих така. Има известно подобрение, вярно е, но има какво да се желае. Съжалявам, но от втората фигура нищо не разбрах, ако може пояснения.

Освен пробиването на комина в подпокривното пространство/за да намалее тягата/ дали би се получило ако сложа един или два дефлектора на билото на комина. Финала на комина е правоъгълна кутия в която постъпват 3 димоотвода, мисля с размери 15/15 см. От изхода на димоотводите до края на комина има...30-40 см. Просто така е строена къщата навремето. Единия димоотвод го запуших като ненужен, другите два ги съединих на ниво втора плоча. Вече пробвах да запушвам комина както съм го нописал по-горе, значи не става отново да опитвам. За това ако сложа два дефлектора? Така дима ще направи S докато излезе?

Прикачен файл

untitled.JPG
Ето така. Извинявам се за лошото изображение.
untitled.JPG (28.83 KиБ) Видяна 9440 пъти
Последна промяна от zlatko64 на пон дек 26, 2011 7:37 pm, променено общо 1 път.
marian1 - майстор
Е-е-е така кажи - и моята камина Прити имаше подобен отвор на вратичката отгоре - мисля че точно това ( според мен ) пречи да се управлява по прецизно горенето.
Аз как процедирах: ( само за експеримента пробвай така ) мокриш един парцал и с него натъпкваш около отворите на вратичката, после чрез клапата която регулира постъпващият въздух вече е възможно да се регулира скоростта на горене. Отворен ли е отвора на вратичката - няма управление на горенето - дори при печката ми Прити клапата на изхода не покриваше на 100% - та аз си бях сложил една допълнително от неръждавейка - после процеса на горене е лесен и управляем - Успех!
Би трябвало да има ефект с два дефлектора. В руските печки се прави нещо подобно, няколко степени които се регулират с шибърни клапи. Сега се сещам една идея която видях вчера ..
Ако имаш достъп може да направиш "S" с димоотвода или поне подобно. Със сигурност ще намалиш тягата и ще увеличиш топлоотдаването. Друг въпрос е в каква степен, и дали няма да пропушва при слагане на дърва :)
Аз го видях с обикновенни кюнци на печка и ефекта е поразителен с два кръга. Димът почти достига минималната температура която е допустима, за да не започнат проблеми в комина :wink:
zlatko64 - специалист
Три дефлектора! Почти никакъв ефект. Безумна работа. Да взема да направя някакво стесняване на ниво втора плоча? Това ще е горе-долу по средата на комина.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ерато продават реулатор на тягата на кантарен принцип - това е най-доброто решение, защото поддържа автоматично зададената тяга
vvventsi - специалист
Направи си нещо като клапа на комина,която да можеш да си я отваряш и затваряш,така ще си определяш ти тягата!
vvventsi написа:
Направи си нещо като клапа на комина,която да можеш да си я отваряш и затваряш,така ще си определяш ти тягата!
И при напълно затворена клапа камината продължава да гори, при това пламъците се движат енергично за напълно затворена клапа.
тука май стана като с котката която си гони опашката.. :)
в крайна сметка тази камина има ли клапа или няма?
дет се вика в това е въпроса щом при
клапата на димоотвода е доста плътно направена...И при напълно затворена клапа камината продължава да гори..
да не вземе да се окаже феномен да го ева, при затворен комин
да гори като обезумяла :shock:

явно има такива области на кълбото за които познатите физични закони не важат, ама чак пък толкова :? или може би идва краят на света какъвто го познаваме..
Фло - специалист
zlatko64 написа:
tretre написа:
Въздух взема под решетката за въглените - почти напълно може да се затваря.
На мен ми се струва,че тука е заровено кучето на проблема с голямата тяга.Срещнах в една теория за камините,че външния въздух трябва да се подава на нивото на пламъка. Така ,според мен се подържа равномерно горенето на газовете,докато отдолу под решетката се ускорява горенето на материала и разхода се увеличава. Доста време се чудих на рекламата на френски камини,че горяли с едно зареждане 15 и повече часове и си мисля,че това е един от начините-точното място на подаване на външния въздух.

Тема "Прекалено голяма тяга на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: