Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
от къде фактически се набута с тези ментета месингови
ако не тайна? демек че те са се сцепили не от замръзването...
от няколко тройника да реагира толкова бързо цялото количество гликол че да почне да замръзва бах ти
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
LazarGanev написа:
fox_vt написа:
Тука нещо не мога да повярвам в това за цинка то няма сл колектор който да няма поцинковани части най малкото към помпената група.
Ей това ме разсмя искрено :-D . Къде няма такъв колектор - у ваше село ли?
И кво всичко е мед така ли няма даже един елемент поцинкован ли :? Дай да се разсмея и аз ти чувал ли си за такава реакция щото айде да не се смеем не всички сл системи се правят за по 5-10 к лева има и по нискобюджетни в който има такива поцинковани истории ама никой не се е оплаквал за такъв проблем.Или поне аз не съм чувал а ако има се извинявам за невежеството си :-D
В една битова слънчева система колко фитинга има - 10 максимум (тройници и нипели основно). Основно с размер 1/2" и някой друг 3/4. По 1-2лв разлика (месинг/цинк) - 10-20лв ще спестиш - това ли е целта на занятието? Който се занимава с това - знае, че не трябва да се слагат поцинковани, който не знае - плаща - или на майстор, или за обучението си :) . Ако майстор ги е сложил - ходиш си ги търсиш парите от него, ако сам си ги сложил - плащаш в магазина за нови. Цинка го уврежда не само гликола, но и температурата. Тази пролет ходих на ремонт на една инсталация с цинкови части - тези, които бяха горе до панелите цинка направо беше изгорял външно, не отвътре. "Майстори" я бяха правили инсталацията :evil:
fox_vt - майстор
Хмм добре имам един въпрос има ли проблем да се сложи pex/al/pex тръби за слънчев колектор температурата ще е макс 90 градуса?Това сериозно го питам че ми предстой такова нещо и ще има ли проблем с гликола ако всички други фитинги са месингови.
joe007 - специалист
Нещо не можах да разбера. :?
Гликола ли се уврежда от цинка? Или цинка от гликола?
И това за етилен или пропилен гликол важи?
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
Хмм добре имам един въпрос има ли проблем да се сложи pex/al/pex тръби за слънчев колектор температурата ще е макс 90 градуса?Това сериозно го питам че ми предстой такова нещо и ще има ли проблем с гликола ако всички други фитинги са месингови.
А ти откъде знаеш колко ще е температурата? При нормално работеща система - вярно че не превишава 90*С, но и най-големия спец не може да гарантира спиране на тока, прегряване на бойлера от неизползване и т.н. Принципно може да се ползват тези тръби, но изобщо не е за препоръчване. Наскоро сменях тръби - беше изпълнена инсталацията с Cu-smart тръби с медна вложка. Текат си от фитингите, човека си доливал вода, защото падало налягането и накрая - БАМ - двата колектора гръмнали, защото пропилен-гликола се разредил. Отварях ги и съм направил над 20 шева с твърд припой, но и спасихме, после смених и тръбите и фитингите - това е същата инсталация, за която оворих - с поцинкованите фитинги. На всичко отгоре и панелите бяха поставени неправилно - вертикални панели, монтирани ходизонтално :-D
kuuuuuul - майстор
Мойте инсталации са пълни с възможно най евтиния антифриз,слънчевата няма поцинковани части,но парната има доста/тогава още не бях чул за проблема/ но скоро като разбрах веднага направих експеримента с фризера и течноста стана на каша,но мека, което е нормално и няма да доведе до спукване на тръби.Също така съветвам да не се разчита на източване защото винаги може да остане малко вода/наблюдавано при колекторите на комшията/ и след това :x :x
П.П. Излъгах,холендрите на помпата са поцинковани.
Фло - специалист
joe007 написа:
Нещо не можах да разбера. :?
Гликола ли се уврежда от цинка? Или цинка от гликола?
И това за етилен или пропилен гликол важи?
Гликолите при високи температури ,когато са без инхибитори образуват киселини.Цинка се разтваря и в много слаби киселини.Двата гликола се получават при нагряване на75 градуса на хлорхидрин с разтвор на сода бикарбонат :в единия случай етиленхлорхидрин,в другия пропиленхлорхидрин.Двата гликола имат близки свойства,като пропиленгликола е по-малко токсичен и затова се използва в инсталации за топлопренос,където има вероятност при авария да се смесят с използваемата питейна вода,като това намалява риска от отравяне.Пропиленгликола е разрешен като добавка в храни до 2гр./кг.хранителен продукт/наредба№ 8 МЗ за добавките в храни/.
С други думи,ей тъй просто да се използват гликолите без да са специално пригодени за топлопренос е опасно за инсталацията и за хората,които я ползват.
fox_vt - майстор
Лазаре забравих да кажа че колектора ще е тип слънчоглед-ще следи слънцето и при достигане на 90 или даже 85 градуса ще бъде завъртян автоматично на изток.При спиране на тока юпс ще го завърти на изток докато дойде тока.
Фло има ли гликол който е предназначен за топлопренос или трябва тези инхибитори да се добавят отделно.И изобщо има ли неотровна течност която не замръзва и е подходяща за сл инсталации и всичките и елементи било мед,цинк,полиетилен,алуминий и гума?
batman - специалист
Стана ми интересно. :arrow:
ibogdanov - специалист
fox_vt написа:
Лазаре забравих да кажа че колектора ще е тип слънчоглед-ще следи слънцето и при достигане на 90 или даже 85 градуса ще бъде завъртян автоматично на изток.При спиране на тока юпс ще го завърти на изток докато дойде тока.
Фло има ли гликол който е предназначен за топлопренос или трябва тези инхибитори да се добавят отделно.И изобщо има ли неотровна течност която не замръзва и е подходяща за сл инсталации и всичките и елементи било мед,цинк,полиетилен,алуминий и гума?

Ей.. това е точния въпрос.
А сега кажете.. с какво да си напълним инсталацията.
С вода не става.. за зимата, но за другото време е най-доброто.
Замислям се дали да не си причиня една хамалогия - една туба разтвор за зимата, а през останалото време водица (омекотена и дейонизирана).
При мен панелите се загряват доста над 90 градуса. Поплавъка в обезвъздушителя се беше стопил. В най-горещите дни бойлера ( 250 литра ) стига почти 100 градуса. Налага ми се да източвам топлата вода в градината, щото не става за ползване. Цирк...

Тема "Гликол и поцинковани фитинги." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: