Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
dgd_bg написа:
... Възможно ли е причината да е че печката гори предимно на минимална мощност и температурата на изходящите газове и ниска , или пък дългия хоризонтален участък ? Какво мога да направя ? Да сменя гофретата с гладка иноксова тръба или да мисля вариянт да местя печката по близо до комина ? Или може би нещо в настройките на самата камина , струва ми се че въздуха е малко в повече ?

Здравей,

Можеш да направиш няколко неща, но най-добре извикай "майстора" да си довърши работата, която е започнал! Ако сам си си я слагал, напиши температа на влизащите в комина газове и имаш ли трипътен вентил на връщашата вода. Каквито и да са били доводите за това разстояние между камината и комина, хубаво е да помислиш за вариант то да стане минимално. Каква е мощността на камината и каква площ топлиш?

Поздрави!
Zoro5 - специалист
При Т на димните газове под 110оЦ в комините започва да се отлага интензивно креозот, който е запалим. Май единственото спасение е да се изгаря периодично и контролирано , преди да се е натрупал много. Също да се вдигнат градусите на дима и да се ползва по-качествено гориво. Изолацията пречи на тръбите(съответно и на пушеците) да се охладят и да кондензира налепа.
dgd_bg - помощник
Здравейте ! Камината си я монтирах сам , преди това се топлех с камина на дърва прити , там нямаше ядове, но е доста по различно . Разстоянието до комина мога да намаля , но тогава печката ще е в средата на стаята и ще е малко неудобно , но в краен случай и това ще стане . Обаче пък тогава ако пали комина е още по страшно . Температурата на димните газове е около 120 градуса. Водата е на 60 и по ниско понякога . Няма трипътен вентил . Може би грешката е изцяло моя понеже в по топлите дни я намалям на най ниска степен и тогава водата е на 50 градуса . Камината е 14 кВт. и отоплява къща около 80 кв.м + бойлер . Ако правилно разбирам за да се избегне конденз трябва да държа водата по гореща и димните газове също на по висока температура ?
andy_forresite - майстор
Когато разглеждах димоотводи 80 мм попаднах на тройници и тапи за конденз. Да не би тези тройници да се слагат в основата на комина, примерно малко след розетката, отдолу тапата и това да оформя един вид съд, от който се източва насъбралата се гняс?
vrangelov - специалист
dgd_bg написа:
Здравейте ! Камината си я монтирах сам , преди това се топлех с камина на дърва прити , там нямаше ядове, но е доста по различно . Разстоянието до комина мога да намаля , но тогава печката ще е в средата на стаята и ще е малко неудобно , но в краен случай и това ще стане . Обаче пък тогава ако пали комина е още по страшно . Температурата на димните газове е около 120 градуса. Водата е на 60 и по ниско понякога . Няма трипътен вентил . Може би грешката е изцяло моя понеже в по топлите дни я намалям на най ниска степен и тогава водата е на 50 градуса . Камината е 14 кВт. и отоплява къща около 80 кв.м + бойлер . Ако правилно разбирам за да се избегне конденз трябва да държа водата по гореща и димните газове също на по висока температура ?
Похвално е, че си си я монтирал сам, нали форумът е такъв, но като я монтирал не си спазил инструкциите на производителя за вентил, подсигуряващ минимална температура на влизащата в камината вода и резултатът е налице. Като го сложиш, ще се вдигне и температурата на димните газове.
Ако димните газове влизат в комина с температура 120°C, тогава не би трябвало да имаш проблеми. Някак обаче не ми се вързват 120°C и толкова дълги кюнци. Сигурно мериш температурата след камината.
dgd_bg - помощник
Да , 120 на изхода на камината, според нейния датчик. На входа на комина са доста по ниски. При мен проблема със запалването е в димовода още , комина (да чукам на дърво ) не се е палил засега . Каква трябва да е температура на изходящите газове от камината и няма ли да има ефект ако намаля скоростта на вентилатора . Все ми се струва че духа прекалено силно .
jabata - специалист
Ако камината е от новите модерни, високоефективни камини, то няма какво да направиш за да вдигнеш температурата на димните газове.
Аз също съм с камина на пелети, и при мене каквото и да правя, ако ще и на макс да я карам, температурата на димните газове не се вдига над 95. Даже на минимум като я карам си държи 70-75. Като всичките показания са според компютъра на камината, като датчика е точно на изхода.
Иначе и на мене ми се е палил димохода. Но за щастие само той. Тази зима съм с нови пелети, и ще видя как ще е. Но за да няма такива инфекции, е желателно редовно да чистиш кюнците с една четка.

Иначе колкото по-висока е скороста на вентилатора, толкова по-високи ще са и градусите. Т.е. ако намалиш вентилатора, ще намалиш и градусите. Така че не мисля че е вариант. Като цяло трябва да се настрои оптимално въздуха. Но как и колко зависи от пелетите, и най-добре се прави с Газ анализатор.
jabata - специалист
dgd_bg написа:
Водата на 50 градуса е прекалено малка. Дръж я на поне 60, да не кажа 65. Ако искаш да регулираш температурата в жилището го прави от радиаторите а не с температурата на водата.
Изолиран кюнец също би помогнал до известна степен. Но тогава има риск отллагането да стане в комина, и там запали ли се, ще е по-лошо. Поне така си мисля.
dgd_bg - помощник
Да смятам ли че да сменя гофрираната тръба с гладкостенна иноксова и да я свалям на месец месец и половина да я почиствам е най -разумното което мога да направя ?( гладкостенната ще се чисти по лесно , но пък ще са няколко парчета) И естествено да не ограничавам печката да работи на ниска степен, както и да вдигна водата на 65 градуса ?
jabata - специалист
dgd_bg написа:
Да смятам ли че да сменя гофрираната тръба с гладкостенна иноксова и да я свалям на месец месец и половина да я почиствам е най -разумното което мога да направя ?( гладкостенната ще се чисти по лесно , но пък ще са няколко парчета) И естествено да не ограничавам печката да работи на ниска степен, както и да вдигна водата на 65 градуса ?
Ами аз мисля че това ще е най-добрата превенция, стига условията на монтаж да позволяват монтиране на нормална тръба. Гофрираната тръба е много хубаво нещо, но ако е за връзка не по-дълга от метър, метър и половина. Но и тя трябва да се чисти всеки сезон. Проблема на гофрето е, че вътре се пълни със сажди, и при такъв тип камини това може да се окаже опасно, защото при конденз-а се отделя повече крезот който полепва а под него сажди и става една весела картинка.
Отделно и температурата на водата ти е много ниска. Иначе доколкото знам при пелетните камини, хоризонталния участък не трябва да надвишава 2-3 метра, и наклнона на "хоризонталния" участък да е по-голям от 3-5 % (което в градуси означава поне 2-3 градуса)

Тема "подпали ми се кюнеца на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: