Най - вълнуващия въпрос зимно време.
failure - специалист
null написа:
Аз ползвам трипътен вентил с термо глава за отделяне на серпентината на бойлера.
Така я видях в магазин на Рувекс на витрина. Екстрата е, че не се използват електрически компоненти.
На мен бойлера ми е в банята и трябваше да къртя за кабели и разни други неща - та реших, че е идеално с тоя вентил.
Нормално пуска през байпас без да влиза в бойлера. Като загрее до зададената температура отваря към бойлера.
Даже по едно време си мислех с още един такъв да си направя мехничен диференциален термостат, като сондата на втория е вътре в бойлера...
Обаче оставам с впечатление, че самия вентил има силно (незнамдалитакасеказва) хидравлично съпротивление и няма да става за система без помпа...
И аз за подобно нещо си мисля. А за помпата ще има помпа - или на котела или на камината. Понеже камината е на втория етаж, третия се топли от нея и без помпа - гравитационно.
sez_djebel - специалист
null написа:
Аз ползвам трипътен вентил с термо глава за отделяне на серпентината на бойлера.
Така я видях в магазин на Рувекс на витрина. Екстрата е, че не се използват електрически компоненти.
На мен бойлера ми е в банята и трябваше да къртя за кабели и разни други неща - та реших, че е идеално с тоя вентил.
Нормално пуска през байпас без да влиза в бойлера. Като загрее до зададената температура отваря към бойлера.
Даже по едно време си мислех с още един такъв да си направя мехничен диференциален термостат, като сондата на втория е вътре в бойлера...
Обаче оставам с впечатление, че самия вентил има силно (незнамдалитакасеказва) хидравлично съпротивление и няма да става за система без помпа...
пусни една снимка ако не е проблем и кажи от къде си го купил.
lov - майстор
failure написа:
И аз имам датчик за помпата на камината, но тя работи в паралел с газов котел който се управлява отделно и не съм сигурен че спира за през ноща.
Е защо си усложняваш живота да си пазиш топлото в болера след като имаш газов котел. При мен е същата комбинация камина и газов в паралел. Единствената разлика е че когато съм на газовия котел не подгрявам бойлера. Не виждам смисъл да загрявам нещо което така или иначе има загуби при по високи температури. Когато съм на камината тогава бойлера ми служи като термобуфер и комфорта при отоплението е по добър. За Топла вода си ползвам газовия само че при мен има една гимнастика че котела има и соларен режим. Така че от обемния бойлер му подавам предварително подгрята вода и той си знае какво да прави но на кранчето винаги си имам топла вода. Тази гимнастика става и с обикновен газов без соларен режим Лазар може да ти каже как става. Щото и Бош се издъниха с тоя соларен режим на котела си. И сега съжалявам че си купих такъв.
Но в общи линии това е по удачния вариант. Хем имаш по голям конфорт на отоплението хем не се товариш като пара за топлата вода.Разлика в сметките за газта нямам кой знае каква лятото и зимата. Някакви си 3-5 лева не са нещо страшно.
ico_3 - специалист
Здравейте,отоплявам се с пелети в други теми четох че при отопление с такъв вид гориво е препоръчително слагането на трипътен вентил той за какво служи и каква ще е разликата при поставянето му.Аз нямам и майстора който ми вързва парното каза че няма нужда да се набутвам излишно.Колко струва такъв вентил и ако сложа ще повлияе ли на разхода ми на пелети?
naskov - майстор
На разхода не. Евентуално ще повлияе на дълголетието на котела.
benimm8808 - специалист
naskov написа:
Евентуално ще повлияе на дълголетието на котела.
В положително или отрицателно отношение?Моля за пояснение,мисля че си го обяснявам,но не е лошо да чуя и друго мнение.

Поздрави.
шоп - майстор
:-D в положително разбира се. Кой ще даде пари за негативна промяна :?

Вентила осигурява предписаната от производителя на котела връщаща вода ( обикновенно 55-60-65 гр)

Така се избягва работат под точката на оросяване, няма кондензи и гадни налепи, които са доста агресивни и скапват стоманениете котли. За чугунени и неръждаеми котли и такива на естествена циркулация монтирането на такъв вентил не е задължително, а само препоръчително.
lov - майстор
В положително е разбира се. С този вентил се прави така че температурата на обратната вода да е винаги в определени граници така че в котела да не се образува конденз и отлагания на катрани по стените. Освен че няма да ти се налага да го почистваш по често има и намалена корозия. Има много писано по темата във форума но е пръснато и трябва да го дириш. Ползва се не само за пелетни котли така че не се ограничавай в четенето и търсенето.
benimm8808 - специалист
шоп написа:
:-D в положително разбира се. Кой ще даде пари за негативна промяна :?

Вентила осигурява предписаната от производителя на котела връщаща вода ( обикновенно 55-60-65 гр)

Така се избягва работат под точката на оросяване, няма кондензи и гадни налепи, които са доста агресивни и скапват стоманениете котли. За чугунени и неръждаеми котли и такива на естествена циркулация монтирането на такъв вентил не е задължително, а само препоръчително.
Лошото е ,когато сами стигаме до конкретните изводи(четейки,събирайки информация),а плащаме на фирми и некомпетентни проектанти за това да ти изпълнят целите,който си им поставил.

След доста четене ТУК и питане на колегите занимаващи се с топлинни инсталаций,се оказа,че при монтажа на пелетната ми камина никой не е предвидил трипътен винтил за да се регулира входящата вода при стартиране на камината.
И помпата си включва и изключва в продължение на 1 час докато достигне изравняване на температурата.Забелязах,че помпата включва на 57гр. вдига до 59гр.за 1 мин. и после пада до 45гр.,като със всяко следващо пускане градусите се покачваха с 2-3.
Не ми го побира ума,защо подяволите никой не е сложил трипътен винти,а трябва аз сега да го правя,при положение,че си си платил за проект.Няма да споменавам имена на фирми и майстори(не ми е това идеята),но защо е спестено.

Забелязах от известно време,че в горивната камера се получава странен нагар(бял) и когато се пусне помпата започва леко пукане в горивната камера(от температурните разширения) и тогава започнах да се интересувам за проблема.
Според мен това рязко попадане на охладена вода във водната риза неизбежно ще доведе до деформиране на ризата-така ли е?

В тоя ред на мисля съм се спрял на този трипътен винтил,какво ще кажете за него?
http://www.shop.bg-maistor.com/herz-tri ... 3-4-detail
http://www.shop.bg-maistor.com/herz-des ... ent-detail
benimm8808 - специалист
Ето и няколко снимки на водната риза на пелетна камина бурнит 23кв. на колега пишещ в темата за Burnit 23kW.
Дали е станало от това немога да трърдя.

Прикачен файл

Share2015-11-18-79c92b7de1fdc152efec3bb554e301acfb62bc1614d7c3b02553fad6af338c57-Picture[1].jpg
Share2015-11-18-79c92b7de1fdc152efec3bb554e301acfb62bc1614d7c3b02553fad6af338c57-Picture[1].jpg (21.32 KиБ) Видяна 4981 пъти

Прикачен файл

Share2015-11-18-24d9a4ab31847ef87930c3dcd9dd3ccde06d2778c9eb879f0ef445ce19980346-Picture[1].jpg
Share2015-11-18-24d9a4ab31847ef87930c3dcd9dd3ccde06d2778c9eb879f0ef445ce19980346-Picture[1].jpg (72.97 KиБ) Видяна 4981 пъти

Тема "Трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: