Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Недопустимо е да оставяш котела да работи на 50-60 градуса, трябва да работи минимум на 70-75
lux_e_on - специалист
sashonikolov написа:
Благодаря за отговорите Ви и ще направя сметки за мощностите на радиаторите.Лошото е,че незнам как да сметна мощноста на радиатора например при 60 градоса на водата.Защото всичките мощности в каталога ги дават при вход 80 изход 60 градуса.
А при мвн в 80% от случаите изхода на котела е около 50 - 60 градуса.
А и като цяло си мисля,че тези мощности са завишени в каталозите...лично мнение...

Мощностите на радиаторите не са завишени,а са различни при различна температура,пример:панелен тип 22 H600 L1000 при 90-75градуса е 2300W,но при 70-55градуса е 1700W.Лазар е ужасно прав за котела,75-85 градуса е температурата която трябва да потдържаш,което не значи обаче че терморегулатора трябва да е настроен на толкова,щото на твърдо гориво има инерция на горенето:+5/15 градуса.Нагласи го на70- 75 градуса.
sashonikolov - специалист
Разбрах,но над 70 градуса на котела не се търпи много в стаите от жега.Сега нещо бащата го е поизпуснал та показваше 75 градуса и съответно термометъра в спалнята показва 26 градуса...
За това го държиме и на по-ниска температура котела.
А за кой термо регулатор става дума?
Котела е Руски и няма такъв регулатор какъвто имат например Виадрусите,който регулатор да отваря и затваря клапата за въздух.Тук всичко е ръчно поне за сега.Мисля как точно да стане автоматиката по този въпрос,но изхода на котела е от задната страна а от пред не е предвидено място за термо сензор или нещо подобно както е при Виадруса.
Ще трябва да взимам ел.сигнал от контролера,който съм сложил да следи температурата и да спира помпата когато котела не гори и той да управлява някакъв стъпков мотор,който от своя страна да регулира въздушния поток..нещо такова ми се върти в главата.Нямам конкретна идея за момента
Слагаш най-обикновен контактен термостат, който да управлява помпата. Чугунен ли е котела?
чугунен е котела.Помпата я управлявам с Comeco и термо двойка Pt 100.Защо да слагам контактен термостат.Аз с контролера я спирам под 35 градуса.
Въпросът е,че въздушния поток на котела не е саморегулиращ се а е ръчно и трябва да измисля някаква автоматика по този въпрос.Но не са ми ясни критериите,които трябва да следи.Освен температурата на водата нещо друго трябва ли да се следи?
Ако контролера позолява - сложи по-висока емпература на помпата, че 35 е малко. Само температурата следи котелния термостат.
Контролера позволява много неща.Освен режими за загряване,охлаждане според входа,който му се подаде може и волт мер и ампер мер да бъде.В общи линии универсален е.
Та по въпроса.на каква температура да гася помпата?
Ето снимка на контролерчето.
Изображение
Снимката е взета от интернет пространството,но това е модела,който е при мене.
Зависи от инертността, но например 60*С е подходяща температура
на 60 градуса да се гаси помпата или да се пуска.......нещо или аз не разбирам или говориме за различни неща......
В момента помпата за циркулацията се спира когато температурата на водата спадне под 35 градуса и респективно се пуска когато температурата се вдигне над 35 градуса.
Като цяло котела работи в режим 50-60 градуса на изхода.Много рядко да се засили повече..
Кое не разбра - тези 35*С да станат 60*С - под тях да не работи помпата.

Тема "Разлика в температурата между вход и изход на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: