Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zarkozarko - напреднал
Аз се опитвах да се спазаря с един англичанин от и-бей да ми прати няколко пури, но гадината не се нави до бг, било чупливо. Имай предвид че живота на пурите не е много голям. Дават ги около 5000 часа, но намерих коментари как едни се оплакваха че издържали по 3 месеца, и цялата икономия отивала на кино.
AntonBM - специалист
nedbmw, IR-отоплението, за което питаш (с ЕЛ-нагряване) няма различна ефективност при различни дължини на вълната. Дължината на вълната зависи от повърхностната температура на уреда – при по-ниски температури вълната е по-дълга и обратно. Енергията, която се получава от тези „лампи” обаче си е толкова, колкото консумират (по закона на Джаул-Ленц). Т.е. ако искаш да поучиш 500W топлина консумираш 501W ток. КПД-то винаги е близко до 100%, и не е различно за различните марки и качества нагреватели. Казано по-просто китайският нагревател ще харчи, колкото и немския като ще произведе еднакво количество топлина. Дължината на вълната влияе на комфорта – при по-дълги вълни (нагреватели с по-ниска температура) се получава по-приятно и равномерно затопляне на повърхностите. Иначе на тези уреди им се казва, че са IR (инфра ред), защото пренасят топлината чрез този тип лъчи, а не конвективно. Това пренасяне на топлина не е някаква магия, просто лъчите пресичат въздуха без почти да отдават енергията си на него, а загряват повърхностите (не само живите организми), като тези повърхности се затоплят и те вече може да загреят въздуха.
nedbmw - специалист
Е, какво значи няма смисъл да се занимавам с тези лампи, щото само ще харчат ток, и ще греят малко.
ivanovrg - специалист
те се ползват предимно за големи помещения,за да не се налага да се отоплява цялото помещение а да е топло там където се работи
примерно една голяма работилница(която няма стопляне)
а ти си работиш на един струг и над тебе те грее една такава лампа
AntonBM - специалист
Лъчистото отопление има и една друга екстра. При по-ниски вътрешни температури се създава усещането за по-топло. Казано по-просто при вътрешна температура +19 имаш усещането, като за +22°С. Това води до някакви икономии (максимално 16-18% и то при условие, че лъчите попадат само там където трябва), но като разход на енергия за производство на топлина няма магии. Колкото внасяш толкова получаваш. Лъчистият топлообмен пък бил и той IR е само начин за пренасяне на тази топлина, а не за производство. Понеже с лъчист топлообмен се пренася топлината точно до местата, където се огряват от уредите, те са удачни за локално отопление (това за което пише ivanovrg).
nedbmw - специалист
:? Ми нали това мисля да си направя в кенефите на вилата и в апартамента. Да си сложа по една IR лампа от тези дето ги слагат в пилчарниците, и да се включват само с осветлението. Мисля да взема на първо време една 150W-това за да пробвам. Ако имат положителен ефект, ще я направя да се поставя в по защитен кожух с мрежа, случайно ако гръмне да не изпадат нагретите стъкла върху човека вътре. Монтажа им, ще е някъде отгоре над главата. Не мога на този етап да си отоплявам постоянно тоалетните така, че мисля това, ще е добър евтин вариант.
nikivd - специалист
Преди няколко години докато бях студент в техническия, един асистент по физика ни говореше точно за това. Спомням си как казваше, че вкъщи се отоплява с една лампа. Условието обаче е всички стени да са облепени с ал. фолио :?
Чудя се ако фолиото е под тапетите дали ще върши работа :?
ivanovrg - специалист
"всички стени да са облепени с ал. фолио"

и най вероятно няма WiFi и GSM
nikivd - специалист
няма нищо по-хубаво от това :)
valentin114 - специалист
nikivd написа:
Чудя се ако фолиото е под тапетите дали ще върши работа :?
Ще върши, но при условие, че има външна изолация с олово.

Тема "Отопление с инфра червени лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: