Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
По този начин че охладиш много димните газове и това ще ти доведе проблеми като конденз, запушване на комина и липса на тяга....
Andri01 - майстор
Димохода ми е 200мм.,смятам тръбата,навита около него да е навита на 220мм. със стъпка 30мм. Не мисля,че ще го има този проблем,защото обема,който е над камината/около димохода/ не се намалява значително,под 1% даже е.
BARD - специалист
Затваряш медната серпентина в метален кожух след което обличаш кожуха с фолирана вата ,охлаждането на димните газове ще е минимално няма конденз и запушване на комин.Монтираш максимално близо до изхода на димните газове .
Най важният момент е димните газове да са с температура над 200.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (29.78 KиБ) Видяна 4741 пъти
Andri01 - майстор
Нещо подобно,но целта ми е малко по друга-да не намалявам съществено топлоотдаването от димохода/чрез него се топли стаята/. А серпентината да служи само като подгревател/до колкото може/ към бойлера.За това и ще има стъпка 30мм. при витките.
BARD - специалист
Andri01 написа:
Нещо подобно,но целта ми е малко по друга-да не намалявам съществено топлоотдаването от димохода/чрез него се топли стаята/. А серпентината да служи само като подгревател/до колкото може/ към бойлера.За това и ще има стъпка 30мм. при витките.

Важно е качеството на отоплителният уред ,температурата на изходните димни газове,електронното регулиране на входящият въздух за горивният процес .
Пробвай може и да стане и с твоята печка.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (93.01 KиБ) Видяна 4669 пъти
kok - специалист
Andri01 написа:
Ще навиеш серпентината отвън на димохода,не вътре в тръбата,щото ще ти намали живото сечение на комина и от там...проблеми:сажди,лошо горене и т.н.А иначе ,предполагам,че един радиатор ще дойде малко,водата ще заври бързо,също така аз бих сложил помпа в студената част.
за да не ми намали сечението ще бъде в по голяма тръба това не е проблем за сажди споменах че няма при котела на пелети (или костилки) а това с завирането на водата предполагам че може да се предвиди да не се случи с броя на намотките на серпентината или с по голям радиатор аз затова и написах колко литра е съвместимоста на радиатора и примерно 1метър или 50 сантиметра да е плътно навитата серпентина или въобще колко трябва да е :? а също и дали това ще работи на гравитачен принцип :? ей това ми са дерзанията :-D :lol:
crez - майстор
Ако е вътре в димохода, според мен високата температура, киселинноста на газовете много бързо ще скапят медната тръба и пробива е неминуем. Предложението на filmatoplo е точното решение.
kok - специалист
ей тва с пробиването на тръбата не ми харесва :| тогава май ще наклоня към вариянта на BARD външно с изолация :roll: то ясно че без проби няма да стане ама :lol: а ако се върже серпентината като радиатор :shock: :?
BARD - специалист
kok написа:
ей тва с пробиването на тръбата не ми харесва :| тогава май ще наклоня към вариянта на BARD външно с изолация :roll: то ясно че без проби няма да стане ама :lol: а ако се върже серпентината като радиатор :shock: :?
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (39.16 KиБ) Видяна 4614 пъти
kok - специалист
Лазаре кази нещо по темичката :)

Тема "Това дали ще работи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: