Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
Кво стана, стопли ли се бойлера?
fbr - майстор
Стопля се той, но в недостатъчен обем, а за да направя пробата, трябва да приключи отоплителния сезон.
idunno - специалист
Здравейте, ако не е тайна каква марка е този бойлер дето така изстива.
nnikbg - специалист
fbr написа:
nnikbg написа:
Бойлер с една горна серпентина работи като проточен бойлер. Ако котела работи
на колко градуса
nnikbg написа:
топлата водата не може да свърши
при какъв разход на вода. Без да уточниш това,все едно не си написал нищо съществено.
Това е цитат от сайта на Елдоминвест. Хората са написали така важните за теб дебити и температури. Надявам се това е достатъчно съществено за теб.
"Инсталаторите на отоплителни системи обикновено не признават други авторитети и реализират собствен стил при изграждане на инсталациите. Но и за тях би било полезно да знаят някои резултати, които ние сме постигнали във фирмената лаборатория на „Елдоминвест”. Например, не е широко известно, че серпентините, свързани с високомощен източник на енергия, като котли и камини, ползват по-ефективно серпентина, разположена в по-горния край на бойлера. При това не се акумулира топлина в целия обем на бойлера, но уреда влиза в проточен режим и дава на практика неограничено количество топла вода. Нашите лаборатория измери следния бойлер: 80л. М2 Т свързан към 12 kW газов проточен котел, с температура на топлоносителя 75 градуса и дебит на помпата 1 м. кубичен/час. В продължение на 3 часа бе консумирана топла вода с температура 48 градуса и дебит 5 л./мин., след което опитът бе преустановен, понеже нямаше промяна в резултата. "
batkotony - специалист
nnikbg написа:
80л. М2 Т свързан към 12 kW газов проточен котел, с температура на топлоносителя 75 градуса и дебит на помпата 1 м. кубичен/час. В продължение на 3 часа бе консумирана топла вода с температура 48 градуса и дебит 5 л./мин., след което опитът бе преустановен, понеже нямаше промяна в резултата. "
Защо ли този експеримент не ми хваща окото... :?
fbr - майстор
Не само на теб не ти хваща окото. Доказват, че серпентината им е 12 киловата, при температурна разлика 27 градуса. Я тези на които формулите са им под ръка, да изчислят с каква площ трябва да е серпентината, за да е вярно, това което са написали.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе мани - едно недоразумение си е този бойлер - 5л/мин е недостатъчен дебит за къпане, точно затова проточните бойлери за къпане се правят поне 17-18кВт, точно затова няма деуконтурен газов котел под 18кВт - надолу са едноконтурни. Пък това, че някой можел да се къпе с 5л/мин и му било достатъчно съм го слушал.
nnikbg - специалист
Аиде тогава да помислим защо има такива бойлери дето всички ги смятате за недомислици. Аз изразих едно мое мнение преди да се ровя и да копирам какво са писали производителите. Ползвал съм проточен ел.бойлер 8 kW и за лятото ми беше перфектен. За зимата наистина е слаб.
idunno - специалист
Ползвал съм проточен ел.бойлер 8 kW и за лятото ми беше перфектен. За зимата наистина е слаб.

Едно е 6 градуса входящавода през зимата, друго 10 градуса през лятото.
Kondor1 - специалист
nnikbg написа:
При това не се акумулира топлина в целия обем на бойлера, но уреда влиза в проточен режим и дава на практика неограничено количество топла вода. Нашите лаборатория измери следния бойлер: 80л. М2 Т свързан към 12 kW газов проточен котел, с температура на топлоносителя 75 градуса и дебит на помпата 1 м. кубичен/час. В продължение на 3 часа бе консумирана топла вода с температура 48 градуса и дебит 5 л./мин., след което опитът бе преустановен, понеже нямаше промяна в резултата. "
Включвам се в тази стара тема, защото имам подобен проблем. Чел съм обясненията на Елдом, но не бях обръщал внимание на това, че в експеримента си са ползвали газов проточен котел. Чудя се каква е идеята да имаш газов проточен котел и да го ползваш да топли бойлер със серпентина, а не се ползва директно потока на котела? Проточния котел точно затова е проточен, защото директно те захранва с топла вода, а не акумулира. Имам леки съмнения в компетенциите на тия изпитатели на Елдом. Това, че имат лаборатория и за изпробвали нещо не значи, че резултатите им са много надеждни. Отделно, че при котел на дърва/въглища водата нито е 75 градуса, нито с такъв дебит, че да топли на момента.

По основния въпрос за изстиването на бойлера - и аз имам подобен проблем с бойлер с долна серпентина и бързо изстиване при топлене на ток. Имам подозрения, че виновник е серпентината и муфите (затапени с метални тапи). Серпентината е метална, което значи голяма топлопроводност. Съответно 2 извода за серпентина + 2 муфи имат директен допир до въздуха в банята. Предполагам същият бойлер без серпентина би изстивал доста по-бавно, защото е изцяло изолиран. За уточнение - загрявам го на ток късно вечерта докато изключи. На сутринта има гореща вода, но вечерта вече е почти студена, ако просто е стоял. Ако се пуска за миене на ръце може да свърши още следобед. С по-стар бойлер Теси 80л беше съвсем нормално да го загрееш вечерта и на другата вечер да се къпеш без бързане. Ако се ползва само за миене има топла вода и на по-следващия ден.

Тема "Защо изстива бойлера бързо." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: