• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Ако съм превишил налягането на предпазния клапан значи щеше да изхвърли топлоносител, обаче всичко е сухо. Разширителния съд по фактура се води: "CIMM, разширителен съд ERE 12л. 5bar."
naskov - майстор
Ако питаш мен системата ти е завряля и част от антифриза е излязъл през автоматичните обезвъздушители във вид на пара. Това може да се пробва лесно още веднъж, като изключиш захранването на помпата в слънчево време. По принцип тапите на соларните обезвъздушители трябва да се оставят в затворено положение.
x1pokrat - специалист
naskov написа:
Ако питаш мен системата ти е завряля и част от антифриза е излязъл през автоматичните обезвъздушители във вид на пара. Това може да се пробва лесно още веднъж, като изключиш захранването на помпата в слънчево време. По принцип тапите на соларните обезвъздушители трябва да се оставят в затворено положение.
Абсолютно вярно. Имах такъв случай. Не знам дали не е по-добре да се оставят отворени авт.обезвъдушители(ако ситемата лятото се пълни с водица) и не ти проблем допълването и. Все пак няма да ти прегрява всеки ден... :partyman:
Gek - специалист
Мисля, че naskov, x1pokrat и по-горе idunno са абсолючтно прави. Аз лично си мислех в началото, че при температури близки до 100 градуса загубите в слънчевия панел (при плоските колектори) стават толкова големи, че температурата спира да нараства. Този случай обаче показва, че даже в един слънчев все още пролетен ден температурата явно е надскочила 100 градуса и се е появила пара, съответно парата като всеки газ е излетяла през обезвъздушителите, а горе те са 2 броя - по един във всеки край на колектора. Ако капачките ми бяха завити може би разширителния съд щеше да поеме разширението, а може би щеше да изпусне предпазния клапан, което не е много хубаво тъй като предпазните клапани след изпускане имат навика да прокапват.
Така че, благодаря за всички мнения, наистина най-вероятно това е станало. Сега трябва да мисля някакво решение за следващата профилактика на тока....
Тани - модератор
Решението вече е намерено - подходящ обем на разширителния съд! Тази тема мисля , че ще ти е полезна!
viewtopic.php?f=10&t=23396
naskov - майстор
Gek написа:
Аз лично си мислех в началото, че при температури близки до 100 градуса загубите в слънчевия панел (при плоските колектори) стават толкова големи, че температурата спира да нараства.
Tочката на равновесие е 120-130*С за селективните колектори на Сън Систем
AntonBM - специалист
naskov написа:
Tочката на равновесие е 120-130*С за селективните колектори на Сън Систем
А налягането на равновесие е 2-2,7 Bar при тези температури. За това може да не е изтекло от ПК, а да е излязла пара от АО.
  • 1
  • 2

Тема "Бърз въпрос за сл. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: