Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
sunrider написа:
Просто трябва да имаш юг.
От общината също трябва да са склонни да си затварят очите, защото понякога такива изпълнения може да са грозни и опасни за минувачите отдолу :wink:
Demonev - напреднал
Понеже проявявам сериозен интерес към подобна система, монтирана на южна фасада на ЕПК блок в София - това възможно ли е изобщо да стане законно?
Аз мисля, че най-лесния начин да стане сравнително ефективно за зимно подгряване и летно непрегряване е да се монтира с минимално отклонение (~10-15 градуса отколонение от вертикалата). Така високото лятно слънце няма да го нагрява прекалено, а ниското зимно ще е почти идеално.
Mapek - специалист
Не ми се слага термосфионна, искам всичко да е надеждно и да работи с минимално обслужване, а не да мисля кога ще замръзне.

При мен терасата, на която ще сложа панела е на 3 метра над банята. Просто не знам като площ на какъв панел да заложа за 80 или 120 л. бойлер.
sunrider - напреднал
Demonev,Човече, в България сме! Какви закони! То остава нашият Велик Министър-председател да ни забрани да ползваме алтернативни източници на енергия! Като слагаш климатик кого питаш? Ако забеляза на линка по-горе единият колектор - на съседа е на подвижна стойка - зимното слънце пада под 20 градуса спрямо хоризонта, а лятото се вдига до почти 70 и той си го върти от време на време по сезонния ъгъл на Бог Слънце - когато ти е на прозореца е лесно. Трябват ти бойлер с топлообменник, слънчев панел, разширителен мембранен съд, малко тръби PVC с алуминиева вложка, термометър и манометър. Всичко можеш да си направиш сам в духа на този форум. Най-надеждната система е термосифонната и я забравяш, че съществува. Марек нещо не е наясно, тази система също е с антифриз, но ако сте склонни да ви зомбират набутвайте се с електроники, ЮПИЕСИ, клапани, магнит вентили, помпи и пр.ненужни неща - ваша работа. Нашите системи от линка работят от години зиме лете и се изплатиха отдавна, което според мен е целта на занятието.
fox_vt - майстор
Колега то е ясно че гравитачното е по просто и по надеждно но така бяха и москвичите и жигулите а сега каква кола караш с една камара датчици и компютри.Живея във панелка с две стаи обърнати на юг и къде предлагаш да сложа бойлер във спалнята ли или в кухнята:) и да решавам всичките съпътстващи с това проблеми-промяна ВиК вероятност от течове и т н.
sunrider - напреднал
Моят бойлер съм го поставил в кухнята - хоризонтален с водна риза Татрамат през 2001 година. С две тръбици PVC с алуминиева вложка влизам през батерията на кухнята във водната инсталация, а колектора е отвън през стената на по-малко от два метра. Сравнението с Москвичи и съвременни автомобили е доста неподходящо. От девет години наблюдавам такива инсталации и никой не може да ме убеди,че покривните системи имат по-високо к.п.д. от такива като моята. Ако обръщайки физиката нагоре с краката казваме, че сме голяма работа в съвременните технологии, аз не мога да се съглася. Топлопреносните системи са инертни, а това принудително тикане на пресекулки на топлината отгоре надолу против физиката, няма как да е с добро к.п.д. Гравитачната система се самозадвижва, когато я огрее Слънцето и според интензитета му, така фино си самонагажда скоростта на потока, както никой процесор не може да го направи, защото това е природен процес. През целия ден влиза постоянен НЕПРЕКЪСНАТ 60 - 65 градусов топлопреносен пропиленгликолов поток затопляйки 150 литра прекрасна слънчева водица.И най - важното, че тази система не може да прегрее и през нощта не може панела да измуче топлото от бойлера, както става при покривните - "модерните". Всеки си решава сам. Аз ви споделям моя опит. Отдавна моята система се е изплатила без да и обръщам внимание и без да гледам постоянно, дали не ми е изгорял някой датчик, дали не е прегряла системата,щото е спрял тока и юпиеса нещо му станало и пр.пр. слугуване. нямам толкова време за губене!
http://www.sunrider.hit.bg/

Прикачен файл

Слънчеви системи.JPG
fox_vt - майстор
Разбирам те колега лошо няма в твоята система но ти си на първия етаж или на втория нз кой от двата е твоя аз съм на 6ти последен етаж и имам тераса на цялото изложение.До покрива ще имам цифром и словом 3 метра тръбен път в едната посока загубите ще са същите като твоите те са от загуби в изолацията на тръбния път като аз ще имам малко загуби от към ток заради помпата,та думата ми беше че не си струва заради минимални разходи да жертвам място на терасата да прокарвам през нея тръби после В и К до бойлера от него пак до батериите и да ми грози кухнята или спалнята просто не си струва галимацията.А за хоризонталния бойлер няма да коментирам той е далеч от най добрия избор това че е безплатна водата не значи че нямаш загуби доста по големи от вертикалния ама нейсе :wink:
sunrider - напреднал
Панела ще го монтираш от външната страна на парапета на терасата и по никакъв начин няма да я съсипваш. Съседът ми на четвъртия етаж е така с вертикален бойлер, като е вкарал тръбите в декоративни пластмасови канали.Ти дори и да качиш панела на покрива тръбите му пак трябва да минат от някъде. Сложил съм хоризонтален бойлер, защото мястото ми е малко и не съм съгласен,че има по-големи загуби от вертикалния, защото е чудесно изолиран. Друг е въпроса, че при източване водата му се смесва по-бързо отколкото при вертикалния, височината на водния стълб е по-малка от ширината му-естествено. Но при вертикалния водната риза е с по-голяма площ и потока облива целия водосъдържател. Освен това циркулационния поток постъпва в горния край на бойлера и реди топлите слоеве отгоре надолу, така че още при първите слънчеви лъчи ти имаш топла вода веднага - може да са 20 литра, но ги имаш, а при верикалните серпентината е в долния край на водосъдържателя и чистата вода се обръща, понеже топлината се качва в гората му част(съгласно физиката) - започваш да точиш топла вода чак след обед. Тези неща ги установих, след като сложих бойлера разбира се и след като направихме сравнение със съседа от четвъртия етаж, който е със абсолютно същата система, но с вертикален бойлер. Тези инсталации, според мен, тряба да са на достъпни цени, максимално надеждни с минимално обслужване иначе другото е суета. Богатите си слагат инсталации за по 15000 лева за да покажат сила и мощ, но си сметни за колко време това се изплаща - 300-400 лв на година - 40 години. Аз не съм от тях. Аз искам да си спестя някой лев с максимална сигурност и минимално обслужване. Щом на нашия блок такива инсталации са вече четири на различни етажи, сигурно не е толкова глупава тази система.Това е!
lov - майстор
fox_vt написа:
До покрива ще имам цифром и словом 3 метра тръбен път в едната посока загубите ще са същите като твоите те са от загуби в изолацията на тръбния път ......
Загубите в тръбния път не са така страшни както се опитват някои да ги изкарат. Имам 3 етажа над мен а и се оказа че има колега във форума със абсолютно същото изпълнение. Еднакви панели и еднакви бойлери и същия тръбен път. Кой знае каква разлика няма. Е добива е значително по голям от на колегата с хоризонталния бойлер и термосифонната инсталация. Ето моето изпълнение макар че темата е за друго. Изкарал съм ги през отдушника на банята. Добре че има свестни комшии. viewtopic.php?f=10&t=38028 Там на снимката се вижда моя хоризонтален който ми остана на времето от опитите с такава. В момента го ползвам само като резервоар за вода за аварийно захранване.
Сега погледнах да видя какви са температурите макар че до преди малко се чумереше, че даже и сутринта припръска леко. 57/ 64 градуса. Е на това здраве му кажи ако не е стоплило от нищото.
sunrider - напреднал
Термсифонна, термосифонна, но зависи как е изпълнена - четирите системи в нашия блок си работят от години, хората са доволни и нямат никакви ядове.

Тема "Съвет за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: