• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Да има си тънкости, но като слагаш подово цялата идея е да нямаш други тела, а не да слагаш допълнително и радиатори и какво ли не още. За това обикновенно при дървен под над 1см се избягва да се слага.
idunno - специалист
Става под дюшеме, но със специални алуминиеви ламели.И си е малко, като да си сложиш радиатор и да метнеш отгоре едно одеяло и да чакаш да грее.
Иначе с ф 16 като диаметър и стъпка 5 см.Където ще имаш секция или гардероб не се хаби да редиш серпентини, че няма смисъл.
Има и един проблем - едва ще докараш 50 - 60 W/m2при режим 45-35 градуса.Значи трябва добре да си изолирал къщата, иначе с допълнителен радиатор.
stelaartoa - специалист
syncho написа:
stelaartoa говориш сякаш си го правил и знаеш, че става. Има голяма разлика м/у теория и практика не го забравяй. Това, че на терория е възможно не означава, че на практика е приложимо. Най-малкото проблем ще му се яви с неравномерното разпределение на температурата на пода. А и идеята тук не е дали ще пробие, а колко ще пробие. При положение, че връщаш 70-80% (примерно) от топлината неотдадена какъв е смисъла на цялата история?
Сънчо,представи си за момент,че съм правил,и то не едно и две. Още през далечната 1995 направих на село къщата така. Дюшемето си е стандартно ,от твърда дървесина 28 мм. Къщата отдавна не е моя,но хората още ми се обаждат зимата с усмивки ...
П.П - по въпроса "...колко ще пробие" ? Ами вземаш някакъв справочник по топлотехника,вътре има едни таблици и формулки по топлопроводност...И си пресмяташ (ако можеш де...),каквото те интересува точно.

П.П 1- преди бая време бях на състезания в Австрия . И там видях за сефте стара къща на 200 г,с дюшеме и водно подово ( разбира се - не на 200 г,хихихихи). И при разговорите се оказа,че това си е нещо нормално там,а не извънземно,както ти се струва на теб лично.

П.П 2- за да постигнеш същите 30на гр на повърхността на дървото, трябва циркулиращата вода да не е 35-40 гр,както при под с керамика,а около 40-45 гр. Което не виждам да е особен технически проблем !
syncho - майстор
stelaartoa поздравления. Би ми се искало, ако има някаква възможност да я погледна тази инсталация, защото не сме правили на дюшеме и докато не видя наистина работеща такава инсталация не бих си сложил главата в торбата.

Няма какво да си кривим душата разбира се, че сметките се правят, но друго си е реализирано на практика и ти явно го знаеш това. А тези таблички с коефициенти и формулки... формулките - да, но коефициентите... с начина на производство на нашия пазар (визирам производителите на паркети в частност, че и на каквото и да било друго) няма как да съм сигурен, че отговарят на това, което се предлага като продукт. Примера с пелетите в България е достатъчно красноречив - на хартия едно, в реалността няма нищо общо. Та за това и не ми се рискува, защото един недоволен клиент е 10 пъти по-зле от колкото 1 доволен. Надявам се разбираш какво искам да ти кажа. Начин винаги ще се намери, важното е на каква цена (не само в пари изразено) се прави.
stelaartoa - специалист
За съжаление тук в Сф нямам такава. Едната е в габровско село,другата е в Русе,трета имам чак в Силистра.
А за всичко друго,което си написал в поста си ,си прав ! :partyman:
А за пелетите специално - имам много добър приятел и клиент,който си е производител на пелети. И той е на подобно мнение като тебе ,крайно негативно дори спрямо собственото си производство........
П.П- наскоро гледах в някакъв западен сайт едни заготовки за дюшеме с изрязани канали отдолу за вграждане на тръбите за водното подово. Предполагам,че така топлопроводността ще се увеличи значително и ще се намалят проблемите с отделяната мощност.
juvigy - специалист
Мерси за отговорите. Тьй като ми писна от "майстори" ще си го правя сам. Подовото явно ще е по трудно та затова ще го направя с радиатори.
Здравейте отново! Пиша тук защото реално нямам време да прочета и издиря моя проблем. Интересува ме каква е минималната дебелина на замаската върфу положени тръби ф 16 за подово в баня.Мисля да армирам с рабицова мрежа метална (с което целя повишаване на якостта и подобряване на топлообмена).Другия ми въпрос е по скоро лубопитен и шеговит.-Какви са тези градуси 45 на водата в системата ли? (Че вие палите ли ги тези котли).
LazarGanev - "Велик майстор"
Александре Втори, ти да не си от ямболското село Българе, дето ражда нестинари. Като си решил да си правиш подово вземи да прочетеш малко теория, за да не останеш изненадан - 45*С е максималната температура на водата в системата (28-20*С на пода) за да нямаш проблеми с разширени вени и др. Без майтап. А за замазката 3-4см минимум (над тръбите)
naskov - майстор
По учебник замаската трябва да е поне 5см, а темепературата на водата в тръбите толкова, колкото си писал :) Има и други подробности, но за малки площи като баня могат да се пренебрегнат
stelaartoa - специалист
Моята практика показва,че не е нужно такава дебела замазка. Колкото е по-дебела замазката,толкова системата е по-инертна и не реагира нормално на температурните колебания. Защо всъщност трябва да е 5 см??? Това да не е носеща плоча??? На всички мои инсталации от години слагам фибри и пластификатор в замазката и едва покривам тръбите с нея. Замазката служи единствено да пренася вертикалния товар от плочката отгоре към бетонната плоча отдолу.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Подово водно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: