Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Да, отоплителни инсталации имам предвид. Аз работя основно с ТЕЗИ и съм много доволен, но освен във Варна не им знам другите представителства. Пробвал съм и други марки, вече има и български. С алуминиевата вложка са остаряла технология - много трудно се работи с тях
Може ли да дадеш някакво инфо като адрес на фирмата за тези тръби във Варна?
LazarGanev - "Велик майстор"
От Варна ли си?
ЗПЗ, до склада на Еконт
Andri01 - майстор
Благодаря. Приятен ден.
PCL82 - майстор
Алуминиевата вложка е сигурна преграда срещо кислорода, който прониква през повечето пластмаси. Ролята му не е само механично укрепване. 75-те градуса са дадени защото по белите страни където има стандарти за всичко се практикуват само отопления с с регулирана максимална температура до 75°С. Една инсталация там се очаква да изкара 50 години без смяна на тръбите, което е съизмеримо с времето от основен до основен ремонт на една сграда. Кратковременните температури са за аварийни случаи.

У нас това не се следи и се връзват камини с водна риза, без регулация. Нали тръбите са евтини, камините са евтини. Всичко е разчетено за бърза възвъщаемост без да трае много. Ползва се, че още законодателството не е синхронизирано с европейското по замърсяване на въздуха и др.

В Германия такива тръби се ползват изключително за газови котлета. Там всеки отоплителен уред с връзка с комин се одобрява от общински коминочистач. Веднъж годишно задължително той почиства комина, мери емисиите и събира данък комин към общината. Извън контрол на емисиите попадат само печки до 9кВт и камини за газария, които се палят макс. веднъж седмично.
Няма как алуминиевата вложка на Стаби-то да е сигурна преграда срещу кислорода, най-малкото поради факта, че фитингите нямат вложка. Освен това алуминиевия слой при повечето производители е перфориран (мрежовиден), така че основната му функция е борбата с линейните разширения и издържливост на налягане
Ако са зазидани,ще стане и с обикновен ППР за топла вода.Въпроса е трябва ли да се прави?!Ако производителя е посочил параметри е по-добре да се спазват.Едва ли някой ще си занижи параметрите умишлено.
Ганев,със СТАБИ с вложка в средата се работи не по-трудно.
VLADO66 - майстор
Мен лично ме е боляла китката вечерта от острилката с която се маха вложката за да се лепи.
Кои са с вложка в средата - Пещан ли? Мерси. Освен всичко е важна и дебелината на стената - колкото по-малка, толкова по-голям светъл отвор

Тема "PPR тръби с алуминиево фолио или PPR с фибростъкло ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: